Κύπρος: Η στιγμή που οι μοναχοί γεμίζουν μύρο τον σταυρό στη μονή Αββακούμ

Το βίντεο ντοκουμέντο επιβεβαιώνει μια σειρά από σκέψεις για τα όσα συνέβαιναν στο μοναστήρι της Κύπρου.

Ξεσκεπάζει και φωτίζει την άγνωστη αλήθεια. Δείχνει πώς οι εικόνες και οι σταυροί που προσκυνούσαν οι πιστοί ευωδίαζαν μύρο. Τι συνέβαινε πίσω από την πλάτη τους, πριν οι δύο κατηγορούμενοι σήμερα μοναχοί, ισχυριστούν πως οι εικόνες δακρύζουν και τους μιλήσουν για ακόμα ένα θαύμα στη Μονή Αββακούμ.

Κάμερα ασφαλείας καταγράφει τους δύο μοναχούς στα ενδότερα, μέσα σε γραφείο της μονής. Είναι το πρωινό της 29ης του περασμένου Δεκέμβρη και οι δυο τους ετοιμάζονται να ρίξουν μύρο στον σταυρό, που θα βγάλουν για προσκύνημα.

Στο βίντεο που εξασφάλισε η εφημερίδα «Πολίτης της Κύπρου», ακούγονται διάλογοι με τη χαρακτηριστική κυπριακή ντοπιολαλιά. Και οι δύο ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν.

«Έλα πιάσε τον μύρο και γύρε μέσα να κολυμπήσει».

Πώς γινόντουσαν τα «θαύματα»

Ο ένας μοναχός παίρνει τον σταυρό και τον πηγαίνει πίσω από το γραφείο. Αφού ασχοληθεί για λίγο με το κινητό του τηλέφωνο, σκύβει και αρχίζει να ανακατεύει το μπιτόνι με το μύρο.

Με αυτό και τον σταυρό στα χέρια αλλάζει θέση και πλέον όλα είναι έτοιμα για να συμβεί αυτό που, όπως φαίνεται, είχε γίνει σύστημα στο μοναστήρι.

– Βάλε μέσα να γεμίσει και ρίξε μέχρι πάνω.

– Καλό είναι, καλό είναι! Βάλε κι’ άλλο, ώπα!

Όλα πλέον είναι έτοιμα, όπως τα είχαν σχεδιάσει. Ο σταυρός ασφαλίζεται και λίγο αργότερα μεταφέρεται για προσκύνημα μπροστά στους πιστούς.

Είναι εικόνες που έρχονται στο φως μετά τους ισχυρισμούς των δύο μοναχών ότι συκοφαντούνται άδικα και ότι σε βάρος τους έχει στηθεί μια οργανωμένη σκευωρία. Επέμεναν από την πρώτη στιγμή πως δεν υπήρχαν μηχανισμοί που έκαναν τις εικόνες να δακρύζουν και πως οι ίδιοι δεν είχαν βάλει ουδέποτε το χέρι τους σε κάτι τέτοιο.

Είναι εικόνες που άρχισαν να αποκαλύπτουν την αθέατη όψη του μοναστηριού. Όλα όσα δεν έβλεπαν οι πιστοί και όπως φαίνεται είχαν γίνει σύστημα στη Μονή Αββακούμ, που μιλούσε και διαφήμιζε «θαύματα».

Οι πιστοί που έμπαιναν άκουγαν για ανίατες ασθένειες που ξεπεράστηκαν και για εικόνες θαυματουργές που δάκρυζαν. Ελάχιστοι από όλους αυτούς τους ανθρώπους μπορούσαν τότε να διανοηθούν τα όσα συνέβαιναν πίσω από την πλάτη τους. Οι μοναχοί ήταν πειστικοί τόσο πίσω όσο και μπροστά στις κάμερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές οι εικόνες καταγράφονταν τα περισσότερα πρωινά, πριν αρχίσουν οι πιστοί να κατακλύζουν το μοναστήρι.

Αρνούνται τις κατηγορίες

Οι δύο μοναχοί κατηγορούνται για οικονομικά αλλά και ροζ σκάνδαλα στο μοναστήρι και αρχικά είχαν υπογράψει δήλωση παραδοχής για να ζητήσουν τον αποσχηματισμό τους. Στη συνέχεια όμως ζήτησαν να ανακληθούν οι υπογραφές τους και υποστήριξαν πως δέχτηκαν πιέσεις για να ομολογήσουν πράξεις που δεν έκαναν ποτέ.

Τα τελευταία χρόνια οι δωρεές στο μοναστήρι αυξάνονταν, όπως και οι προσκυνητές από την Κύπρο και όχι μόνο.

Οι μοναχοί μιλούσαν και διαφήμιζαν μια σειρά από θαύματα που όπως έλεγαν συνέβαιναν σε πιστούς, ενώ σε διαδικτυακές αναρτήσεις ζητούσαν χρήματα για μια σειρά από έργα που χαρακτήριζαν απαραίτητα.

Κατηγορούνται όμως πως έβαζαν χέρι στα ταμεία και με τα χρήματα έκαναν αγορές, ακόμα και διαμερισμάτων.

Όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ, από κάποια στιγμή και μετά αποθρασύνθηκαν τελείως κι αισθάνθηκαν πιθανότατα πως δεν είχαν να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν και πως όλα όσα έκαναν δεν επρόκειτο να αποκαλυφθούν ποτέ.

Οι κάμερες όμως δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Πίσω από τους αρχικούς ισχυρισμούς των μοναχών, η άγνωστη αλήθεια χρόνων.

Η μεγάλη έρευνα στη γειτονική χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις εικόνες να προκαλούν τις τελευταίες ώρες σάλο και να φέρνουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας που αποκάλυψε το σκάνδαλο, στο κάδρο μπαίνει και ο μητροπολίτης της περιοχής, ο οποίος όχι μόνο φέρεται να γνώριζε για όσα συνέβαιναν, αλλά μάλιστα έπαιρνε και χρήματα από το μοναστήρι προκειμένου να βγει αρχιεπίσκοπος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.