Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Αυτά είναι τα «αγκάθια» που δυσκολεύουν τους ιδιοκτήτες που θέλουν να πουλήσουν

Για το θέμα της  Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου μίλησε μεταξύ άλλων στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ” ο πρόεδρος Μεσιτών Αθηνών-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος.

« Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου εφαρμόζεται από τον Απρίλιο του 2022 στην Ελλάδα και  έχει να κάνει με την ταυτότητα του ακινήτου το οποίο πουλάμε και εκεί εμπεριέχονται μέσα  όλα τα στοιχεία του κτιρίου ηλεκτρονικά, όλα τα έγγραφα τα οποία αφορούν το ακίνητο:

  •  Είναι  η σωστή εμβαδομέτρηση του ακινήτου
  • Είναι οι νομιμοποιήσεις αυθαιρεσιών ή τακτοποίησης εάν υπάρχουν
  • Είναι όλα τα χαρτιά που αφορούν το ακίνητο και την πολεοδομική του υπόσταση.

Αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι κάτι καινούργιο: υπάρχει από την αρχή και πιέζουμε πάρα πολύ για να λυθεί, γιατί ακυρώνονται πάρα πολλές συναλλαγές. Παλαιότερα οι κατασκευαστές των κτιρίων ή εργολάβοι /έφτιαχναν  τα ακίνητα και ξέφευγαν στα μέτρα. Δηλαδή φτιάχνανε ένα ακίνητο 100 τετραγωνικά και πιθανώς τα τετραγωνικά να μην ήταν όπως θα έπρεπε . Δηλαδή  ήταν 102 ή 103.. το ένα ακίνητο να έμπαινε στο άλλο. Τώρα τι συμβαίνει;

Πάω εγώ να πουλήσω ένα ακίνητο το οποίο το έχω από παλιά, έρχεται να κάνει αυτοψία  ο μηχανικός , βλέπει ότι δεν είναι 100 τετραγωνικά όπως λέει η κάτοψη από τα χαρτιά που έχει πάρει από την πολεοδομία κι ότι έχει μπει δύο τετραγωνικά μέσα στον άλλον ιδιοκτήτη, και πρέπει αυτός να συμφωνήσει ή να πείσω εγώ που είμαι ιδιοκτήτης τον δίπλα μου, τον γείτονά μου, για να μπορέσουμε να υπογράψουμε τροποποίηση της σύστασης, για να κάνω το συμβόλαιο. Εάν όμως ο άλλος δεν θέλει, δεν γίνεται συμβόλαιο » τόνισε ο κ. Ποταμιάνος.

« Γιατί αν εγώ έχω μπει δύο τετραγωνικά μέσα, ο τοίχος από εξαρχής από την κατασκευή του έχει μπει μέσα στο διαμέρισμα του άλλου, πρέπει να κάνουμε μεταξύ μας μια τροποποίηση σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, η οποία αφορά βέβαια όλη την πολυκατοικία. Αυτό είναι το παράλογο. Και λέμε ότι πρέπει να υπάρξει μια μονομερής τροποποίηση, διότι αν δεν συμφωνεί ο δίπλα, είσαι τελικά εκβιαζόμενος και δεν μπορείς να υπογράψεις συμβόλαιο» συμπλήρωσε.

Ποια νομοθετική παρέμβαση πρέπει να γίνει

« Εκεί λοιπόν εμείς λέμε ότι πρέπει να γίνει μια νομοθετική παρέμβαση για μονομερή τροποποίηση της σύστασης της οριζοντίου ιδιοκτησίας και όχι να έχεις ανάγκη τον διπλανό σου » τόνισε και ανέφερε  πως«  η μεταβίβαση ακινήτου είναι μια επίπονη και δύσκολη διαδικασία. Όπως έχουμε ξαναπεί έχουν γίνει κάποια βηματάκια, όμως απέχουμε ακόμα για να τα κάνουμε όλα γρήγορα. Είναι πολυδαίδαλη υπόθεση το να μεταβιβάσεις μια ιδιοκτησία ενός ακινήτου»

Το έχουμε θίξει πάρα πολλές φορές το θέμα, αλλά δεν έχουμε ακόμη κάποια απάντηση, κατέληξε.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.