Exxon Mobil – Helleniq Energy: Ετοιμάζουν τα γεωτρύπανα δυτικά της Κρήτης

Ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται να έρχεται η διενέργεια διερευνητικής γεώτρησης για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα θαλάσσια μπλοκ νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Αυτό τεκμαίρεται μετά την απόφαση της κοινοπραξίας των παραχωρησιούχων Exxon Mobil και Helleniq Energy να προχωρήσουν σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, κατά πάσα πιθανότητα για τον καθορισμό δυνητικών γεωτρητικών στόχων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η κοινοπραξία των δυο εταιρειών (όπου όμως ο αμερικανικός κολοσσός βρίσκεται στο «πηδάλιο» με ποσοστό 70%), με NAVTEX που εξέδωσε η αρμόδια υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού δέσμευσε θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης -μέσα στο οικόπεδο- για να κάνει περαιτέρω έρευνες για πρόσκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων.

Η εξέλιξη που έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών στα δύο οικόπεδα, που είχαν μάλιστα διενεργηθεί με διαδικασίες εξπρές, φαίνεται να υποκρύπτει τη βούληση των Exxon Mobil και Helleniq να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «ορατότητα» για τις γεωλογικές δομές του υπεδάφους στο μπλοκ προτού προχωρήσουν στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, που τοποθετείται χρονικά προς το τέλος του έτους.

3D σεισμικές έρευνες το πρώτο βήμα

Αν και μέχρι πριν από λίγο καιρό η κοινοπραξία είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα παρέλειπε το στάδιο των 3D ερευνών και θα αποφάσιζε αν θα έφερνε το γεωτρύπανο στη βάση – και μετά την αξιολόγηση – των στοιχείων που είχε συγκεντρώσει από τις δισδιάστατες έρευνες, εντούτοις φαίνεται να άλλαξε στρατηγική στην προσπάθειά της να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα προτού προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι τα δεδομένα των δισδιάστατων ερευνών ήταν αρκούντως υποσχόμενα για να δικαιολογούν και περαιτέρω πιο αναλυτική διερεύνηση ορισμένων περιοχών.

Και αν οι τρισδιάστατες έρευνες επιβεβαιώσουν την ενθαρρυντική εικόνα που φαίνεται να διαμορφώνεται, τότε εκτιμάται ότι η κοινοπραξία θα προχωρήσει σε αίτημα προς την κυβέρνηση για άδεια ερευνητικής γεώτρησης.

Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα – ακόμα και τον επόμενο μήνα-, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα και ότι οι Exxon και Helleniq Energy θα επιχειρήσουν να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις ότι οι έρευνες δεν θα προσκρούσουν σε εμπόδια και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση, το σεισμογραφικό πλοίο RAMPHORM HYPERION της εξειδικευμένης εταιρείας γεωφυσικών έρευνών PGS πλέει ήδη νοτιοδυτικά της Κρήτης και προετοιμάζεται για τη διενέργεια των 3D ερευνών που μπορεί να διαρκέσουν έως και τα τέλη του επόμενου μήνα, σύμφωνα με την εκδοθείσα NAVTEX.

Πηγή: MarineTraffic

Τα δύο ραντεβού

Πριν από την έναρξη των 3D ερευνών στην Κρήτη, είχαν προηγηθεί δυο ραντεβού της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου με υψηλόβαθμα στελέχη της Exxon Mobil. Το πρώτο ραντεβού με τον κ. Rochdi Younsi, αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων, είχε ως αντικείμενο τα επόμενα βήματα του κοινού σχεδιασμού για τις έρευνες στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου.

Το δεύτερο ραντεβού έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της έκθεσης EGYPES στο Κάιρο και ήταν με τον John Ardill, αντιπρόεδρο της εταιρείας αρμόδιο για τις διεθνείς έρευνες (Global Exploration). «Η εμπιστοσύνη της ExxonMobil στις προοπτικές για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα μας δίνει σοβαρούς λόγους για να αισιοδοξούμε», είχε σημειώσει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κ. Σδούκου, με το θετικό της μήνυμα να αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι αποτελούσε προμήνυμα εξελίξεων που απομένει να φανεί αν θα φέρουν γεωτρύπανα στην Κρήτη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.