Στα χέρια του Μητσοτάκη οι εισηγήσεις για τις γεωτρήσεις – Ζήτημα εβδομάδων η απόφαση

Πυκνώνουν οι επαφές μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ExxonMobil καθώς έφτασε η στιγμή των κρίσιμων αποφάσεων για την διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων. Η αμερικανική πολυεθνική έχοντας στα χέρια της τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων στα οικόπεδα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, έχει ανοίξει εσωτερικά την διαδικασία για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης.

Η εξειδικευμένη ομάδα γεωλόγων της ExxonMobil έχει καταπιαστεί αυτό το διάστημα με τον ακριβή προσδιορισμό των στόχων, διαδικασία που μόλις ολοκληρωθεί θα ανοίξει το δρόμο και για την απόφαση για γεώτρηση, κάτι που σύμφωνα με παράγοντες που εμπλέκονται στο project είναι πολύ πιθανό να συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η όποια απόφαση δεν αναμένεται πάντως να ανακοινωθεί από την ExxonMobil αλλά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο στελέχη της αμερικανικής εταιρίας θα έχουν νωρίτερα συνάντηση για να τον ενημερώσουν σχετικά.

Στο πλαίσιο ενός προπαρασκευαστικού σταδίου αυτής της συνάντησης τελούν οι επαφές της υφυπουργού Ενέργειας κ. Αλεξάνδρας Σδούκου με στελέχη της ExxonMobil, με την αμερικανική εταιρία να επιδιώκει μέσω αυτών των επαφών την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την απρόσκοπτη πορεία του προγράμματος. Στη συνάντηση που είχε η κ. Σδούκου στην Ουάσιγκτον με τον Rochdi Younsi, αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMonbil, η αμερικανική εταιρία φέρεται να έκανε σαφή την ετοιμότητά της να δεσμευτεί για να βάλει το πρώτο γεωτρύπανο στα βαθειά νερά της Κρήτης αλλά και εξίσου σαφές τις προσδοκίες της για δεσμεύσεις από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης για την στήριξη και διασφάλιση της απρόσκοπτης υλοποίησης της επένδυσης άνω των 100 εκατ. δολαρίων

Οι επαφές στην Αίγυπτο

Οι συζητήσει θα συνεχιστούν στη συνάντηση που θα έχει η υφυπουργός με με στελέχη της ExxonMobil αυτή τη φορά στο Κάϊρο. Η συνάντηση με τον Global Exploration Vice President της ExxonMobil, στην οποία εκτός από την κ. Σδούκου θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της ενεργειακής Εκθεσης “EGYPES” που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο σήμερα και αύριο με την παρουσία όλων των ενεργειακών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να διευκρινιστούν είναι και το εάν η ExxonMobil θα προχωρήσει και στην διενέργεια τρισδιάστατων δεδομένων, στοχευμένα σε σημεία που χρήζουν πιο ευκρινούς ανάλυσης για να εντοπιστούν οι κατάλληλοι στόχοι για γεώτρηση.

Ο κ. Στεφάτος αναμένεται να έχει και σειρά συναντήσεων με στελέχη άλλων πετρελαϊκών εταιριών που κατά καιρούς έχουν δείξει ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, μεταξύ των οποίων και της αμερικανικής Chevron, που βρίσκεται σε συζητήσεις με την Helleniq Energy για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της στις παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου. Στο Κάιρο για τις εργασίες της «EGYPES» βρίσκεται από χθες εξάλλου και πενταμελής ομάδα στελεχών της Helleniq Energy με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της θυγατρικής Helleniq Upstream κ. Αναστάσιο Βλασσόπουλο.

Οι προσδοκίες για την ύπαρξη υψηλών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη και το Ιόνιο είναι υψηλές. Οι γεωλογικές ενδείξεις από τις σεισμικές έρευνες που έκανε το 2012 το ερευνητικό σκάφος της PGS για λογαριασμό της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) δείχνουν αυξημένες πιθανότητες για την ύπαρξη κοιτάσματος 9 τρισ. κυβικών ποδιών ή αλλιώς 280 δισ. κ.μ. αερίου. Το ενδεχόμενο αυτό μέγεθος ισοδυναμεί με δύο φορές το μέγεθος του κυπριακού κοιτάσματος «Αφροδίτη» ή με το δεύτερο μεγαλύτερο ισραηλινό κοίτασμα «Ταμάρ».

Το επίσημο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ΕΔΕΥΕΠ τοποθετεί την απόφαση για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση το διάστημα 2025-2026, την ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2027 και την έναρξη της παραγωγής, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και οι έρευνες στεφθούν με επιτυχία, το 2029. Οι διαδικασίες κινούνται πολύ πιο γρήγορα , με τις αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις να λαμβάνονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και την ΕΔΕΥΕΠ να προσβλέπει στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση μέσα στο 2025 και στην παραγωγή κοιτάσματος το 2027 η και νωρίτερα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.