Την υποχρεωτικότητα της ψηφιακής ταυτότητας από το 2026 σχεδιάζει η κυβέρνηση

Την ώρα που συνεχίζει να επικρατεί το αδιαχώρητο έξω από τα Αστυνομικά Τμήματα σε όλη τη χώρα από πολίτες που επιθυμούν να επανεκδώσουν τις παλιές ταυτότητες προκειμένου να μην παραλάβουν τις νέας μορφής ψηφιακές ταυτότητες, η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση.

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πληροφορίες σχεδιάζει να ανακοινώσει υποχρεωτική χρήση της ψηφιακής ταυτότητας από το 2026. Αν αυτό συμβεί τότε όλοι όσοι στέκονται στις ουρές θα πρέπει να αντικαταστήσουν και αυτήν την ταυτότητα… μέσα στα επόμενα δύο χρόνια!

Οι αστυνομικοί που απασχολούνται στα τμήματα των ταυτοτήτων δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια καθώς ο αριθμός όσων σπεύδουν να αντικαταστήσουν τις παλιές ταυτότητες αυξάνεται καθημερινά. Σε πολλά Αστυνομικά Τμήματα όπου έτσι κι αλλιώς υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται καθώς έχουν αναλάβει και τον ρόλο… του φωτογράφου!

Η κυβέρνηση διαπιστώνοντας ότι το θέμα με τις ταυτότητες διογκώνεται εξετάζει διάφορους τρόπους για να το επιλύσει. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές καταρχάς υπό εξέταση είναι η υποχρεωτική αλλαγή της ταυτότητας από το 2026. Επίσης εξετάζεται να είναι υποχρεωτική η νέα ταυτότητα για ταξίδια στο εξωτερικό από τον Αύγουστο του 2026, ενώ στο τραπέζι είναι και η πιθανή χρέωση της νέας ταυτότητας για συναλλαγές με το Δημόσιο. Τέλος δεν θα ισχύει η 10ετία για τις παλιές ταυτότητες.

Βορίδης για νέες ταυτότητες

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα προσωπικών δεδομένων, εξηγώντας παράλληλα ότι η έκδοση των νέων ταυτοτήτων αφορά και την ασφάλεια των πολιτών, καθώς δεν πλαστογραφούνται και δεν αντιγράφονται. Μάλιστα, αφού διερωτήθηκε «γιατί να μην πάρουν τις ταυτότητες;», ξεκαθάρισε πως «δεν αποτυπώνουν τα γεωχωρικά δεδομένα, αλλά ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος ανησυχεί για τα γεωχωρικά δεδομένα της αστυνομικής του ταυτότητας, έχει κινητό τηλέφωνο, το οποίο, όντως, αποτυπώνει τα γεωχωρικά δεδομένα. Με υπομονή πρέπει να εξηγήσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων από αυτές τις ταυτότητες, οι οποίες εκδίδονται με έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ούτε υπάρχει κανένα… χάραγμα».

Νατσιός: «Οι ταυτότητες εξελίσσονται σε στυγνό φακέλωμα του πολίτη»

Με νέα παρέμβαση έρχεται να τοποθετηθεί και πάλι στο «καυτό» θέμα των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος, ΝΙΚΗ, Δημήτρης Νατσιός.

Με φόντο το σιωπηρό κίνημα διαμαρτυρίας των πολιτών που σπεύδουν κατά εκατοντάδες καθημερινά σε κάθε αστυνομικό τμήμα για να ανανεώσουν τις ταυτότητές τους προκειμένου να αποφύγουν τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, ο Δημήτρης Νατσιός ως επικεφαλής της ΝΙΚΗΣ που πρωτοστατεί στον αγώνα ελευθερίας απέναντι στους κινδύνους που κρύβουν οι ψηφιακές υπερεξουσίες, διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό πως έχει πράγματι λόγους να ανησυχεί για την εξέλιξη αυτού του ζητήματος.

«Η αντίδραση, ανησυχία και διαμαρτυρία από πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες είναι απόλυτα δικαιολογημένη», σημείωσε συγκεκριμένα και συνέχισε:

«Η ΝΙΚΗ πρώτη έθεσε στο Κοινοβούλιο το θέμα των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, με τις οποίες δήλωσε εξαρχής την κάθετη αντίρρησή της, παροτρύνοντας μάλιστα τον ελληνικό λαό να μην βιαστεί να παραλάβει τις νέες ψηφιακές ταυτότητες».

Σύμφωνα με τον κ. Νατσιό, «είναι στο συμφέρον του Έλληνα πολίτη να έχουμε ένα ασφαλές μέσον ταυτοποίησης. Οι ταυτότητες μπορούν να είναι εξαιρετικά ασφαλείς χωρίς μικροτσίπ, όπως πχ είναι τα διπλώματα οδήγησης. Για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά στα κράτη μέλη να έχουν ασφαλείς ταυτότητες αλλά δεν υποχρεώνει κανένα κράτος στη χρήση μικροτσίπ. Ωστόσο, οι νέες ταυτότητες όπως τις σχεδιάζει η κυβέρνηση, είναι ταυτότητες που φέρουν μικροτσίπ και τεχνολογία ανέπαφης ανταλλαγής δεδομένων RFID (αρ εφ αϊ ντι). Δηλαδή θα μπορούν να αποθηκεύουν πληροφορίες για τις οποίες θα έχει άγνοια ο κάτοχός της. Θα έχουν δυνατότητα σύνδεσης με πολλαπλές βάσεις δεδομένων για να γίνεται και κάρτα πολίτη, κάρτα δικαιωμάτων δηλαδή».

Υποτίθεται πως η αλλαγή των ταυτοτήτων στοχεύει στο να έχουν τα κράτη ένα πιο ασφαλές μέσο ταυτοποίησης, που να μην μπορεί να παραχαραχθεί. Εάν ήταν μόνο αυτό το ζητούμενο των κέντρων εξουσίας, τότε θα ήταν αρκετό να δημιουργηθούν ταυτότητες παρόμοιες με τα πλαστικοποιημένα διπλώματα οδήγησης που φέρουν κρυφά υδατογραφήματα και χαραγμένα στοιχεία με απτικό λέιζερ, καθιστώντας τα αδιάβλητα.

Θα έπρεπε έστω να επιτρέψει η ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να λάβουν τέτοιου είδους ταυτότητες, όσοι για λόγους συνειδήσεως και προστασίας της ιδιωτικότητας, δεν επιθυμούν να λάβουν τις ηλεκτρονικές ταυτότητες. Ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένας πειστικός λόγος ώστε να πρέπει να επιβληθούν αποκλειστικά ταυτότητες με μικροτσίπ που θα φέρουν πληροφορίες για τις οποίες ο πολίτης δεν θα μπορεί να ενημερώνεται, ούτε θα μπορεί να ελέγχει.

Είναι φανερό πλέον ότι επιδιώκεται μια υπερσυγκέντρωση εξουσίας μέσω της υφαρπαγής των δεδομένων όλων των πολιτών, και όλο αυτό το σχέδιο προχωρά με το πρόσχημα της «ασφάλειας». Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ συνεχίζοντας αναφέρει:

«οι ταυτότητες αυτές εξελίσσονται σε στυγνό φακέλωμα του πολίτη, μάλιστα από μία κυβέρνηση η οποία έχει πάρει πρωτάθλημα στις υποκλοπές, τη χειραγώγηση και την υποχρεωτικότητα. Θυμίζουμε ότι τα κόμματα της εξουσίας έκαναν τόση φασαρία στο παρελθόν να αφαιρέσουν το θρήσκευμα από τις ταυτότητες αλλά τώρα τις φορτώνουν με την δυνατότητα να αποθηκεύονται όλες μας οι ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες. Αυτό είναι υποκρισία και φακέλωμα και η ΝΙΚΗ το καταδικάζει»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.