Δυνατή Ελλάδα

Εντυπωσιακή εικόνα: Δείτε πώς κατέγραψε τη χιονισμένη Βόρεια Ελλάδα ο δορυφόρος Sentinel-3

Μπορεί η κακοκαιρία, που «έντυσε» στα λευκά πολλές περιοχές της χώρας, σταδιακά να υποχωρεί, ωστόσο εντυπωσιακές είναι οι εικόνες υψηλής ανάλυσης του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-3.

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, ο Sentinel-3 πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου (2024), με τις εικόνες που κατέγραψε να δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την εκτεταμένη χιονοκάλυψη στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε κυρίως την Βόρεια Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας είναι καλυμμένο από χιόνι, εξαιρώντας ελάχιστες περιοχές γύρω από την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου σε χαμηλά υψόμετρα. Εκτός της Δυτικής Μακεδονίας χιονοκάλυψη παρατηρείται και σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως στο Κιλκίς καθώς και σε περιοχές του κάμπου του Αξιού.

Πού «έπεσε» το θερμόμετρο στους -20°C

Από το πρωί της Δευτέρας (22/1) επικρατούν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας όπου υπάρχει χιονοσκεπές έδαφος.

Συγκεκριμένα στο Νέο Καύκασο Φλωρίνης ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του δικτύου του meteo.gr/Ε.Α.Α στις 08:10 τοπική ώρα, κατέγραψε θερμοκρασία -19.8°C, ενώ άλλες περιοχές καταγράφουν θερμοκρασίες κάτω από τους -15°C.

Στην Πτολεμαΐδα το θερμόμετρο έδειξε -16,6°C και στη Φλώρινα -15,2°C. Στην Κίτρινη Λίμνη Κοζάνης -14,6°C, στο Μεσόβουνο -14,1°C και στην Άρδασσα -12,8°C.

Αντίθετα σε περιοχές των Δωδεκανήσων, όπως το Καστελόριζο, η θερμοκρασία την ίδια ώρα διατηρήθηκε στα επίπεδα των 18°C, δηλαδή 38°C υψηλότερα σε σχέση με το Νέο Καύκασο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.