Σε…τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις του Μαξίμου με την Εκκλησία, λόγω της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να περάσει το νομοσχέδιο σχετικά με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.
Μετά την απόρριψη από την κυβέρνηση της πρότασης του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σε μια στιγμή που χρονικά συνέπεσε με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κ. Μητοτάκη, σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι η ισότητα στον γάμο θα γίνει νόμος του κράτους τον Φεβρουάριο, το βλέμμα όλων στρέφεται στην Τρίτη 23 Ιανουαρίου, καθώς την ίδια ημέρα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και θα συγκληθεί η Ιερά Συνόδος.
Μάλιστα, δια στόματος του πρωθυπουργού αναφέρθηκε ότι «θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Θα γίνει νόμος τον Φεβρουάριο. Αυτά είναι σημαντικά θέματα για πολλούς ανθρώπους, γι’ αυτό και δεν επέβαλα κομματική πειθαρχία. Δεν πρέπει να διχάσει την κοινωνία, γι’ αυτό έχουμε και έναν υγιή διάλογο. Αλλά πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα των παιδιών που ήδη υπάρχουν. Και νομίζω ότι θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο».
Πάντως, κατά την ψήφιση του νομοσχέδιου στην Ολομέλεια, η ΝΔ αναμένεται να έχει τουλάχιστον 20 «διαρροές», όπου περιλαμβάνονται οι βουλευτές που θα επιλέξουν την αποχή, αλλά και οι βουλευτές που θα αποφασίσουν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ανυποχώρητος ως προς τον γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, στάση που φάνηκε και από τις δηλώσεις το Σάββατο 20/1 τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου , Π. Μαρινάκη, όσο και του υπουργού Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη.
Μαρινάκης: Θα ακούσουμε τις απόψεις της εκκλησίας, αλλά θα είμαστε συνεπείς στους πολίτες που μας ψήφισαν
«Υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην Εκκλησία διαχρονικά, θα ακούσουμε τις απόψεις της, αλλά στο τέλος της ημέρας θα είμαστε συνεπείς στους πολίτες που μας ψήφισαν, εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης.
Όπως είπε, «υπάρχει απόλυτος σεβασμός και στο πρόσωπο του Κυρίου Ιερώνυμου και λόγω του αξιώματός του, αλλά και λόγω και της δικής του παρουσίας. Η Εκκλησία διαχρονικά, ειδικά τα τελευταία χρόνια των πολλών εισαγόμενων κρίσεων, διαδραμάτισε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη βοήθεια ειδικά σε πιο αδύναμους συμπολίτες μας, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και συνεχίζει να το κάνει και γι’ αυτό και υπάρχει διαχρονικός και απόλυτος σεβασμός. Από κει και πέρα, νομίζω ότι αυτό το οποίο απάντησα, είναι κάτι το οποίο ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει στη Δημοκρατία μας, στη χώρα μας. Οι κυβερνήσεις έχουν την πρωτοβουλία, μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, και πρέπει να εφαρμόζουν και εφαρμόζουν το Πρόγραμμά τους, κάτι που κάνουμε κι εμείς. Υπάρχει η Εκτελεστική και η Νομοθετική εξουσία, εν προκειμένω, πέραν της Δικαστικής, που η μεν Εκτελεστική εισηγείται, η δε Νομοθετική ψηφίζει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θ’ ακούσουμε και θα συνεχίσουμε ν’ ακούμε τις απόψεις της Εκκλησίας, της Κοινωνίας, αλλά στο τέλος της ημέρας έχουμε υποχρέωση να είμαστε συνεπείς στους πολίτες και σ’ αυτά τα οποία έχουμε υποσχεθεί προεκλογικά».
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ για το νομοσχέδιο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια, σημείωσε χαρακτηριστικά «αλίμονο αν ένα θέμα που ρυθμίζει δικαιώματα των παιδιών διχάζει».
Γεωργιάδης: Η οπτική γωνία μίας πολιτείας είναι αναγκαστικά ευρύτερη απ’ ότι είναι μίας θρησκείας
«Καλώς ή κακώς τα κράτη δεν νομοθετούν μόνο για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς ή μόνο για ένα τμήμα. Νομοθετούν για όλη την κοινωνία. Η οπτική γωνία μίας πολιτείας, είναι αναγκαστικά ευρύτερη απ’ ότι είναι μίας θρησκείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ με φόντο το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ανέφερε πως «η μεγάλη δημόσια φασαρία και ο διχασμός που έχει προκληθεί για το ζήτημα αυτό είναι τελείως λάθος. Ο νόμος που έρχεται ρυθμίζει εν πνεύματι ισότητας τα δικαιώματα ορισμένων ανθρώπων και παιδιών και δεν είναι λόγος να τσακωνόμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ».
Εξήγησε πως «φυσικά σεβόμαστε τις αντιρρήσεις όλων και κυρίως της εκκλησίας. Η εκκλησία έχει απόλυτο δικαίωμα να μιλάει και αυτή είναι η φύση της και η θέση μέσα στην ελληνική κοινωνία. Όμως, αν το δούμε ψύχραιμα και το αποδραματοποιήσουμε, θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι ζήτημα που αξίζει να τσακωθούμε τόσο πολύ».
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως όλες τις ενστάσεις των Ιεραρχών και όσα λένε στα πλαίσια της χριστιανικής ηθικής, έχουν κάθε δικαίωμα να τα λένε. Καλώς ή κακώς τα κράτη δεν νομοθετούν μόνο για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς ή μόνο για ένα τμήμα. Νομοθετούν για όλη την κοινωνία. Η οπτική γωνία μίας πολιτείας, είναι αναγκαστικά ευρύτερη απ’ ότι είναι μίας θρησκείας», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Κεραμέως: Οι απόψεις τις εκκλησίας είναι σεβαστές, αλλά υπάρχουν και οι διακριτοί ρόλοι
«Έχω μεγάλο σεβασμό στην εκκλησία και στον Μακαριότατο. Οι απόψεις τις εκκλησίας είναι σεβαστές, αλλά υπάρχουν και οι διακριτοί ρόλοι. Με βάση το πολίτευμά μας υπάρχει εκτελεστική εξουσία, την οποία ασκεί η κυβέρνηση και νομοθετική εξουσία την οποία ασκεί η Βουλή. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να φέρνει τη Βουλή ένα νομοθέτημα που ήταν στο προεκλογικές εξαγγελίες», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως, μιλώντας για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Η κα Κεραμέως μιλώντας στο mega ανέφερε πως «το ζήτημα ήταν στις εξαγγελίες του πρωθυπουργό και στο πρόγραμμα της ΝΔ. Είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και για τα παιδιά. Ακόμη και λίγους να φορούσε το νομοσχέδιο είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να νομοθετεί ακόμα και για έναν. Η ΝΔ πιστεύει βαθιά στον βαθμό του γάμου και στην ισότητα όλων. Και σήμερα δεν υπάρχει ισότητα σε αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν συμπολίτες μας που αποκλείονται από τον θεσμό και αυτό για εμάς δεν είναι αποδεκτό. Θεωρούμε πως είναι ζήτημα μείζονος σημασίας για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων να προχωρήσουμε σε αυτήν τη ρύθμιση για την ισότητα στον γάμο».
«Δεύτερον, τα δικαιώματα των παιδιών. Έρχονται ομόφυλα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί στο εξωτερικό και προσπαθούν να εγγράψουν το παιδί στο δημοτολόγιο. Μπορούν να το γράψουν μόνο με τον έναν γονέα και εάν πάθει κάτι αυτός, τότε η σχέση του γονιού με τον άλλον γονέα είναι ανύπαρκτη για την χώρα μας», συμπλήρωσε.
Στις 23/1 σύγκληση της Ιεράς Συνόδου
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συγκληθεί εκτάκτως στις 23 Ιανουαρίου υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου έχει προγραμματιστεί να γίνει στο εν Αθήναις Συνοδικό Μέγαρο με μoναδικό θέμα συζητήσεως: «Εκκλησία και θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου».
www.bankingnews.gr