Αποφασισμένοι να κατεβούν για συλλαλητήρια είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για τα αιτήματα επιβίωσής τους για μία σειρά ζητημάτων που θέλουν να επιλυθούν, ακολουθώντας τους συναδέλφους τους σε Γερμανία , Ολλανδία , Γαλλία.
Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες συντονίζονται για να κάνουν μπλόκα το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου.
Οι αγροτικοί σύλλογοι στην Θεσσαλία συντονίζουν την όλη προσπάθεια ξεσηκωμού τον αγροτών, μιας και αποτελούν την μεγαλύτερη δύναμη. Εκεί οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον δρόμο και συγκεκριμένα στον κόμβο Πλατυκάμπου, από τις 13 Δεκέμβρη.
Οι αγρότες του νομού Καρδίτσας, βγάζουν τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, οργάνωσε σύσκεψη το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στον Ριζόμυλο. Παράλληλα οι αγρότες της Μαγνησίας θα βγάλουν τη Δευτέρα τρακτέρ σε πλατείες των χωριών. Ο Αγροτικός Σύλλογος Ριζομύλου καλεί τους αγρότες της περιοχής να βγάλουν τα αγροτικά τους μηχανήματα την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στην Παλιά Εθνική Οδό Βόλου Λάρισας στο ύψος του Ριζομύλου και να συμμετέχουν στην μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου την Τρίτη 16 Ιανουαρίου. Στην μηχανοκίνητη πορεία στο Βόλο θα πάρουν μέρος και οι αγρότες του Αλμυρού θα πραγματοποιήσουν μηχανoκίνητη πορεία στον Βόλο. Στον προσανατολισμό των Θεσσαλών αγροτών βρίσκεται επίσης η πραγματοποίηση πανθεσσαλικής σύσκεψης μέχρι την Τετάρτη, με σκοπό την κλιμάκωση του αγώνα.
— Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Κατερίνη.
— Τρακτέρ έχουν βγει στην πλατεία Επανομής Θεσσαλονίκης, ενώ τις επόμενες μέρες θα βγουν τρακτέρ και σε άλλα χωριά με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
— Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ακτίου – Βόνιτσας προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες σε συσκέψεις σε Βόνιτσα και Λεπενού. Αποφασίστηκαν την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου να γίνουν δύο συγκεντρώσεις, στο Αγρίνιο (12 μ.) στην κεντρική πλατεία και στο κόμβο της διασταύρωσης της Βόνιτσας με τη Λευκάδα (11.30 μ.μ.), με την Ομοσπονδία και τους Συλλόγους να καλούν σε μαζική συμμετοχή με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.
— Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 15 Γενάρη στις 6.30 μ.μ., στη Νάουσα (αίθουσα της «Βέτλανς») και καλεί σε συμμετοχή όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές, αγρότες και κτηνοτρόφους από Ημαθία και Πέλλα.
— Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, από κοινού με Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους πραγματοποιεί συσκέψεις στα χωριά της περιοχής. Μετά την σύσκεψη που έγινε στην Ξυλοκέρα την Παρασκευή, προγραμματίζεται νέα, την Τρίτη το απόγευμα στο Χειμαδιό.
— Στη Σάμο, την Τετάρτη 17 Γενάρη, οι αγρότες βγαίνουν στον δρόμο, με κάλεσμα από τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο στις 10.30 π.μ., έξω από την Περιφέρεια στο Βαθύ.
— Στον Έβρο, διευρυμένη συνάντηση των διοικητικών συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων Ν. Βύσσας, Ορεστιάδας και Τριγώνου, πραγματοποιήθηκε στις 13 Γενάρη, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην περιοχής. Αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στις 19:00, στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας.
Στην Άρτα, μετά από πανηπειρωτική σύσκεψη, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας (ΟΑΣΝΑ) αποφασίστηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Tρίτη 16 Ιανουαρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ενώ στις 26 Ιανουαρίου.
Τι βγάζει τους αγρότες στους δρόμους;
Απαιτούν να στηριχτεί το εισόδημά τους που υπέστη βαρύτατο πλήγμα, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, που πολλές φορές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα. Κι ενώ το αγροτικό εισόδημα έχει καταποντιστεί, το κόστος ζωής της οικογένειας στο χωριό, όπως και συνολικά στις πόλεις, έχει εκτοξευτεί στα ύψη.
Οι αγρότες – κτηνοτρόφοι διεκδικούν:
— Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
— Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
— Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
— ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
— Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.
Στη Σίνδο στο συνεδριακό κέντρο αυτήν την ώρα αγρότες συνεδριάζουν υπό την ηγεσία του Πανσερραϊκού αγροτικού συλλόγου με την συμμετοχή αγροτών από Παιονία, Ημαθία, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη για να οριστικοποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο που θα τεθεί αύριο στη συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη στην Αθήνα, όπως αναφέρει το thessnews.gr.
Το ραντεβού έχει κλειστεί για αύριο. Εξετάζεται το ενδεχόμενο συλλαλητηρίου στην Agrotica.