ΕΟΔΥ: Εκρηκτικό κοκτέιλ από Covid, γρίπη και RSV

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός -RSV), σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 11-17 Δεκεμβρίου.

Στην Ελλάδα βρίσκεται η υπο-παραλλαγή του κορωνοϊού που έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις ΗΠΑ και βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο, στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευθεί 101 στελέχη JN.1. Πρόκειται για υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 ή αλλιώς «Pirola» που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως στέλεχος επιδημιολογικού ενδιαφέροντος. Τα κρούσματα που ταυτοποιήθηκαν με τη νέα υπο-παραλλαγή αναδρομικά έχουν ημερομηνία λήψης δείγματος από τις 3/10 έως τις 3/12.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ, ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την JN.1 αξιολογείται διεθνώς επί του παρόντος ως χαμηλός. Στις ΗΠΑ, πάντως, οι ειδικοί δημόσιας Υγείας σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη περίοδος χαρακτηρίζεται από έναν «ιικό τυφώνα» και η υπο-παραλλαγή JN.1 του κορωνοϊού αντιπροσωπεύει, μέχρι στιγμής, το 15-20% των κρουσμάτων στη χώρα. Ως αποτέλεσμα κρούσματα και νοσηλείες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Έντονη διασπορά του κορωνοϊού

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται και στη χώρα μας έντονη διασπορά του κορωνοϊού και ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών νοσεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 45% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Συγκεκριμένα, σε μια εβδομάδα καταγράφηκαν 1.373 νοσηλείες.

Αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων, με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία να νοσηλεύονται 62 ασθενείς. Επιπλέον, καταγράφηκαν 60 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86,5 έτη (εύρος 57-98 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος συγκριτικά με τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Η JN.1

Η νέα υπο-παραλλαγή αποτελεί «παρακλάδι» της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού και χαρακτηρίστηκε από τον ΠΟΥ ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» εξαιτίας της «ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της».

Η JN.1 έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κίνδυνος για το κοινό είναι επί του παρόντος χαμηλός και τα τρέχοντα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι λοιμώξεις από Covid μπορεί να αυξηθούν αυτό τον χειμώνα.

Σημειώνεται ότι οι αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και η παιδική πνευμονία βρίσκονται επίσης σε άνοδο στο βόρειο ημισφαίριο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επί του παρόντος ορισμένες παραλλαγές ενδιαφέροντος που συνδέονται με την Όμικρον – συμπεριλαμβανομένης της JN.1 – αν και καμία από αυτές δεν θεωρείται ανησυχητική. Η JN.1 εξαπλώνεται γρήγορα σε όλες τις περιοχές, πιθανώς επειδή έχει μια πρόσθετη μετάλλαξη στην πρωτεΐνη spike σε σχέση με την παραλλαγή BA.2.86 από την οποία προήλθε.

Αναλυτικά τα στοιχεία του δελτίου του ΕΟΔΥ

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19:

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών (n=1.373) παρουσίασε αύξηση 45% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=1.349).

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=26) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=22) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=44). Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 62.

Καταγράφηκαν 60 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86,5 έτη (εύρος 57-98 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=44) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=158).

Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (39%) ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (30%) και την ΒΑ.2.86 (20%).

Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 101 στελέχη JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος), με ημερομηνία λήψης δείγματος από 3/10 έως 3/12. Ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την JN.1 αξιολογείται διεθνώς επί του παρόντος ως χαμηλός.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης:

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC).

Καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκε 1 νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 18 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 50/2023, 57 (95%) δείγματα τύπου Α και 2 (3%) τύπου Β. Από τα 57 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 15 (26%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 42 (74%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου):

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV:

Σε non-sentinel νοσοκομειακά δείγματα εμφανίζεται σημαντική αύξηση της θετικότητας RSV.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.