Δυνατή Ελλάδα

Στο όριά τους οι ελαιοπαραγωγοί της Θάσου

Δραματική η κατάσταση στην παραγωγή… Και μάλιστα ενός προϊόντος που είναι σύμβολο για την χώρα! Την ελιά.

Ανοιχτή εξάλλου επιστολή με την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους ελαιοπαραγωγούς της Θάσου, συνέταξε η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» του νησιού, όπως μεταδίδει το kavalanews.gr.

Το βασικότερο πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών είναι η ακαρπία, η οποία καταστρέφει τη σοδειά τους και μάλιστα δεν καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, διότι «δεν αναγνωρίζεται ως ζημιογόνο αίτιο και δεν αποζημιώνεται από τον οργανισμό», όπως σημειώνεται στην επιστολή. Μάλιστα, «λόγω των καιρικών συνθηκών που υπήρχαν στον νησί όλο το προηγούμενο διάστημα (ανομβρία), είχαν ως αποτέλεσμα να ξεραθούν πολλά δέντρα και να πέσει η παραγωγή στο 5-10% της προηγούμενης χρονιάς», επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θάσου.

Επίσης: «Σε καμία περίπτωση αυτές οι απώλειες δεν καλύπτονται με την βελτιωμένη τιμή του προϊόντος μια και η προηγούμενη παραγωγή πουλήθηκε σε τιμές 3-5 ευρώ το κιλό και το όποιο κέρδος το καρπώνονται οι έμποροι και οι εταιρίες», τονίζει η παράταξη και ζητάει αποζημιώσεις, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ταυτόχρονα αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.