Δυνατή Ελλάδα

Στην τύχη της έχει εγκαταληφθεί η Θεσσαλία

Συνεχίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη Θεσσαλία, λόγω των μεγάλων ζημιών που προκλήθηκαν από τις πρωτοφανείς πλημμύρες των κακοκαιριών «Daniel» και «Elias». Δύο μήνες μετά τα έντονα φαινόμενα παραμένουν σε εκκρεμότητα πολλά ζητήματα, με τον ΣΕΒ να αναδεικνύει τις καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της κανονικότητας στις επιχειρήσεις της περιοχής, ασκώντας ουσιαστικά κριτική στην κυβέρνηση για την κωλυσιεργία της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Με παρεμβάσεις προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων των ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ και ΣΕΒ για τη Θεσσαλία αναφέρεται σε όλα τα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών. Συγκεκριμένα, η συντονιστική επιτροπή ανέδειξε στον κ. Κικίλια τις εξής εκκρεμότητες:

  • εξειδίκευση του ορισμού των επιχειρήσεων που επλήγησαν έμμεσα από τις πλημμύρες,
  • άμεση οριστικοποίηση του μηχανισμού καταβολής αποζημιώσεων και δημιουργία ειδικής πλατφόρμας (ή επέκταση της πλατφόρμας arogi.gov.gr), που θα υποστηρίζει τα αιτήματα των τελικών αποζημιώσεων και τη σχετική τεκμηρίωση αυτών,
  • άμεση ενημέρωση για την πρόοδο των έργων αποκατάστασης σε όλη την Περιφέρεια, όσον αφορά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τις υποδομές και τα οδικά δίκτυα,
  • δημιουργία έκτακτων διαδικασιών για την αποκομιδή και την εναπόθεση των απορριμμάτων, πρωτίστως για τις βιομηχανίες τροφίμων, που αποτελούν υγειονομικές βόμβες για την περιοχή,
  • συγκρότηση αρμόδιας εθνικής Αρχής, που θα αναλάβει την κατάρτιση και την υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, για την παραγωγική ανασύνταξη της Περιφέρειας με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.

Όσον αφορά στην παρέμβασή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η Συντονιστική Επιτροπή του ΣΕΒΕ στάθηκε στην ανάγκη άμεσης διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης (Αναπτυξιακός Νόμος / ΕΣΠΑ / Ταμείο Ανάκαμψης), αλλά για προφανείς λόγους ανωτέρας βίας δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις. Επίσης, πρότεινε την ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών προώθησης της θεσσαλικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας:

  • Τροποποίηση των όρων και υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις των οποίων τα επενδυτικά σχέδια είναι σε εξέλιξη και άμεση αξιολόγηση αιτημάτων και έκδοση αποφάσεων κατά προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, σε νέες αιτήσεις υπαγωγής και αιτήματα τροποποίησης.
  • Ταχείες, κατά προτεραιότητα, εκταμιεύσεις πληρωμών για τις επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τα επενδυτικά τους σχέδια.
  • Δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού πλαισίου ενισχύσεων, με αξιοποίηση των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης (Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΣΠΑ 2021-2027, Ταμείο Ανάκαμψης), για υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας.
  • Υλοποίηση δράσεων κατάρτισης ανέργων και επανακατάρτισης εργαζομένων, για την επαγγελματική και οικονομική ενδυνάμωση του, επίσης, πληττόμενου ανθρώπινου δυναμικού στη Θεσσαλία.
  • Διαφημιστική προώθηση της τοπικής επιχειρηματικότητας και των τοπικών προϊόντων στα εθνικά και ευρωπαϊκά μέσα, ώστε η Θεσσαλία να ανακτήσει τη θέση της ως δημοφιλής επενδυτικός και τουριστικός προορισμός.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.