Προκόπης Παυλόπουλος στον ΑΝΤ1: «Η Χαμάς εξοπλίζεται από την Τουρκία»

«Η Χαμάς εξοπλίζεται από την Τουρκία» ανέφερε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Επίσης επισήμανε την αναγκαιότητα η Δύση να υποστηρίξει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας του Ισραήλ, αρκεί αυτό να μην μετατραπεί σε δικαίωμα επίθεσης.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Η Δύση, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, οφείλουν να καταλάβουν ότι χωρίς την επίλυση του Μεσανατολικού σε όλο του το εύρος είναι αδύνατο να υπάρξει παγκόσμια ισορροπία. Όπου και να έχουμε άλλη οξύτητα στον κόσμο, όποιο άλλο γεωστρατηγικό “παιχνίδι” και αν παίζεται, έρχεται το θέμα του Μεσανατολικού και τα σβήνει όλα. Γιατί; Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί είναι κοιτίδα πολιτισμών. Ας καταλάβουμε καλά. Ας σοβαρευτούμε όλοι. Ας λυθεί αυτό το ζήτημα γιατί χωρίς αυτό η παγκόσμια ειρήνη δεν πρόκειται ποτέ, το τονίζω ποτέ να εδραιωθεί».

«Η Χαμάς είναι καθαρά τρομοκρατική οργάνωση»

Αναφερόμενος στο Ισραήλ που επικαλείται το δικαίωμά του να αμυνθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είναι κρίση δεκαετιών στην Μέση Ανατολή, αλλά η Χαμάς με αυτό που έκανε απέδειξε αυτό το οποίο είναι και η ρίζα του κακού. Η Χαμάς δεν είναι αντιστασιακή οργάνωση, είναι καθαρά τρομοκρατική οργάνωση. Προέκυψε για να τορπιλίσει κάθε λύση του Παλαιστινικού».

«Τουρκία και Ιράν δεν θέλουν την επίλυση της κρίσης»

Και συνέχισε: «Το Παλαιστινικό κατά βάση ξεκινάει μετά το 1947, όταν ο Τρούμαν τότε παίρνοντας την σκυτάλη από την Μεγάλη Βρετανία έρχεται και λέει δύο κράτη. Τότε συναινεί και η Σοβιετική Ένωση. Αντιδρούν, έχοντας διάφορους προβοκάτορες, τα Αραβικά Κράτη. Ενώ τους έδιναν ένα 53%-47% των εδαφών για τα δύο κράτη, έρχεται ο πόλεμος 15 μηνών ο οποίος οδηγεί το Ισραήλ να κατέχει το 78% του εδάφους. Μετά δεν υπάρχει συναίνεση. Και ξεκινούν οι δύο πόλεμοι (Πόλεμος των Έξι Ημερών το 1967 και Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ το 1973) και βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο οι Άραβες, διότι η αδιαλλαξία τους οδηγούσε εκεί, ενώ μπορούσε θα βρεθεί λύση και είχαν την συμπάθεια όλου του κόσμου.

Ώσπου βρέθηκε ο Αραφάτ. Ένας άνθρωπος μαζί με την Φατάχ, που ήταν μία οργάνωση που καταλάβαινε το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε και μπορούσαν να γίνουν οι αναγκαίες συγκλίσεις. Και γίνονται οι δύο συμφωνίες (Όσλο, Τάμπα), δηλαδή δύο κράτη, το κομμάτι που ανήκε στην Παλαιστινιακή Αρχή ήταν η δυτική όχθη του ποταμού Ιορδάνη και από εκεί και πέρα ήταν το ζήτημα της Γάζας. Δηλαδή αυτά τα δύο εδάφη, τα οποία ανήκαν πλέον στην επήρεια της Παλαιστινιακής Αρχής. Μία μικρή καθυστέρηση, την αρπάζει η Χαμάς που τότε ξεπηδάει ως τρομοκρατική οργάνωση, διότι το καταστατικό της λέει ότι δεν μπορεί να λυθεί το ζήτημα με ισραηλινό κράτος και υπάρχει μόνο ένα μέσο, η Τζιχάντ. Μιλάμε για μία τρομοκρατική οργάνωση που δυστυχώς πίσω της βρίσκονται κι άλλοι. Και μιλώ για την Τουρκία και το Ιράν, που δεν θέλουν την επίλυση.

Γιατί προέκυψε τώρα το θέμα αυτό; Όταν έφτασε το Ισραήλ μαζί με την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία να έχουν αυτήν την σύγκλιση, και να βλέπουν η Χαμάς και όλοι που κρύβονται πίσω και χρησιμοποιούν την Χαμάς ότι υπάρχει συμφωνία.  Από εκεί και πέρα η Τουρκία λέει “και ο ρόλος ο δικός μου που θέλω να το παίξω πατερούλης όλου του αραβικού κόσμου; Τι θα γίνω εγώ;”. Πίσω από αυτά κρύβονται όλες αυτές οι ιστορίες»

«Το Ισραήλ μετά την τρομοκρατική επίθεση έχει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας στην περίπτωση αυτή. Από εκεί και πέρα πρέπει να φροντίσει να το ασκήσει, αρκεί να μην θελήσει να το μετατρέψει σε ένα δικαίωμα επίθεσης ή να το χρησιμοποιήσει κατά τρόπους που παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας. Διότι τότε θα χάσει αυτήν την συμπάθεια που έχει. Όλα είναι δικά του σήμερα γιατί έχει δίκιο, διότι η επίθεση της Χαμάς θα μπορούσε να είναι προάγγελος και άλλων επιθέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο» πρόσθεσε.

«Η Χαμάς εξοπλίζεται από την Τουρκία»

Στην ερώτηση «Με ποιον τρόπο μπορούν να παρέμβουν στην περιοχή οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ;», ο κ. Παυλόπουλος απάντησε: «Εάν η Δύση (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ) δεν απομονώσουν και δεν επιβάλουν τις αναγκαίες κυρώσεις στα κράτη που βρίσκονται πίσω από την Χαμάς, και μιλάω για την Τουρκία και το Ιράν, από εκεί και πέρα θα διαχυθεί η κρίση. Εάν ξεκαθαρίσουν στην Τουρκία και στο Ιράν, ότι δεν θα ανεχθούν αυτόν τον ρόλο και βοηθήσουν τα αραβικά κράτη και κυρίως την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία να ακολουθήσουν την πορεία σύγκλισης με το Ισραήλ, τότε η λύση θα βρεθεί. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος απομόνωσης της Χαμάς, αλλά αυτός πρέπει να είναι μέσα από την απομόνωση της Τουρκίας».

«Είναι απορίας άξιο. Στην Ουκρανία έχουμε μία βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας και η Τουρκία παίζει τον “επιτήδειο τρίτος”. Και το ανέχεται το ΝΑΤΟ και ο κ. Στόλτενμπεργκ. Δεν έχω καταλάβει αυτό ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τι κάνει. Αυτήν την στιγμή δεν ξέρουμε και δεν βλέπουμε όλοι ότι η Χαμάς εξοπλίζεται από την Τουρκία. Αυτό είναι γνωστόν τοις πάσι. Το μεγάλο ερώτημα είναι “Πώς την ανεχόμαστε;”. Βάζω και εμάς γιατί είμαστε χώρα της Δύσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να έχει την Τουρκία, η οποία οδηγεί το ΝΑΤΟ σε πλήρη απομόνωση και πλήρη παρακμή. Θα ξαναδούμε να ισχύει αυτό που έλεγε ο Εμμανουέλ Μακρόν ότι “Το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό”. Εκεί θα πάμε εάν δεχόμαστε τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στον χώρο της Μέσης Ανατολής» κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.