Ταυτότητες: Έρχεται προεδρικό διάταγμα για τον προσωπικό αριθμό -Τι θα γίνει με τον ΑΜΚΑ- Δηλώσεις Παπαστεργίου

Έρχεται προεδρικό διάταγμα για τη τοποθέτηση του προσωπικού αριθμού στην νέα ταυτότητα των πολιτών. «Είμαστε σε συζητήσεις με τον υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να βάλουμε τον προσωπικό αριθμό.  Θα υπάρξουν ούτως ή άλλως ανακοινώσεις, θα πρέπει να προγραφεί και στο Προεδρικό διάταγμα που θα βγει για τον προσωπικό αριθμό», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου  και είπε πως ο προσωπικός αριθμός θα είναι στην ταυτότητα του πολίτη από τον Δεκέμβριο και μετά.

Ο ίδιος εξήγησε δε  και τον λόγο για τον οποίο θα μπει ο προσωπικός αριθμός στις ταυτότητες: «Όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί από τον τρόπο που μας γνωρίζει ή δεν μας γνωρίζει το κράτος. Μας γνωρίζει με μία ταυτότητα, η οποία αλλάζει, χάνεται και όταν πλέον την αλλάζουμε πρέπει πολλές φορές να φέρουμε αποδεικτικά για την αλλαγή ταυτότητας. Μας γνωρίζει αλλά κάποιο γράμμα στο όνομα μας/ στο επίθετο μας / ένα διπλό  όνομα μας ταλαιπωρεί σε κάποια μητρώα .Την ώρα αυτή το ελληνικό δημόσιο μας γνωρίζει με 4 διαφορετικούς αριθμούς. Προκειμένου αυτή η ταλαιπωρία να τελειώσει, έρχεται ο προσωπικός αριθμός- όπως και σε πολλά άλλα κράτη όπου τον έχουν εφαρμόσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια -προκειμένου με αυτόν τον ένα και μόνο αριθμό να μπορούμε να κάνουμε συναλλαγές με το Δημόσιο», σημείωσε.

«Δεν μιλάμε για έναν άγνωστο αριθμό. Όπως ήδη έχει νομοθετηθεί είναι το ΑΦΜ μας συν 3 ψηφία, μάλιστα τα δύο από αυτά θα τα επιλέγουμε, το τρίτο θα είναι ψηφίο ελέγχου  όπως ακριβώς έχουμε και στις πιστωτικές μας κάρτες. Και πλέον ελπίζουμε… θεωρώ πως θα λειτουργήσει οριζόντια σε όλο το δημόσιο. Αυτή η μετάβαση θέλει πάντα  το χρόνο της. Με αυτόν τον αριθμό οπουδήποτε και εάν πάμε πλέον το Δημόσιο θα γνωρίζει ότι είμαστε εμείς. Στην διαδικασία έκδοσης του προσωπικού αριθμού θα παρουσιάσουμε στον πολίτη πιθανά στοιχεία τα οποία δεν συμπίπτουν, όπως η διεύθυνση κατοικίας ή κάποιο γράμμα στο όνομα προκειμένου να τελειώνουμε με αυτές τις ασυμβατότητες ή διαφορετικές αναγραφές που υπάρχουν στα διάφορα μητρώα», ξεκαθάρισε.

Πού μπορώ να χρησιμοποιήσω τον προσωπικό αριθμό

Επίσης ρωτήθηκε πού θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τον προσωπικό αριθμό για να τον εξυπηρετούν γρήγορα. «Οπουδήποτε στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Με τον προσωπικό αριθμό και χωρίς να χρειαζόμαστε να θυμόμαστε οτιδήποτε άλλο. Με διαλειτουργικότητα που θα υπάρχει, γιατί αυτή είναι η μαγική λέξη που μας λείπει αυτά τα χρόνια από τα συστήματα του δημοσίου … τα οποία πρέπει να μιλάνε μεταξύ τους  …  να διαλειτουργούν», απάντησε.

«Εάν μας κλέψουν την ταυτότητα ή εάν την χάσουμε ούτως ή άλλως θα βγάλουμε καινούργια ταυτότητα. Αυτό  δυστυχώς  δεν το αποφεύγουμε. Αλλά το σημαντικό με τον προσωπικό αριθμό είναι ότι δεν χρειάζεται να κοινοποιήσουμε πουθενά τον νέο αριθμό ταυτότητας. Διότι ο προσωπικός αριθμός είναι πλέον ένα νούμερο που μας ακολουθεί. Έτσι δεν χρειάζεται να ενημερώσουμε κανέναν. Τα συστήματα  πλέον ενημερώνονται από μόνα τους», σημείωσε μεταξύ άλλων .

Στην ερώτηση εάν βγάλει κανείς μια ταυτότητα που του την  έκλεψαν και επάνω σε αυτή  δεν έχει τον προσωπικό αριθμό, τότε θα πρέπει να ξανά πάει τον Δεκέμβριο στην Αστυνομία. «Εάν την βγάλει ο πολίτης αύριο την ταυτότητα δεν έχει τον προσωπικό αριθμό. Εάν  θέλει να γράψει τον προσωπικό αριθμό πάνω στην ταυτότητα του, τότε θα πρέπει να ξανά πάει στην αστυνομία χωρίς κόστος …  ούτε απαιτείται ούτε και είναι άκυρες οι ταυτότητες που έχουν σήμερα ο πολίτες. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει, εκτός εάν  θέλει να το έχει κάπου γραμμένο και να το βλέπει», απάντησε.

Τι θα γίνει με τον  ΑΜΚΑ

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν ο ΑΜΚΑ καταργείται ή εάν θα έχει ο πολίτης  τον προσωπικό αριθμό επιπλέον. «Δεν καταργείται αλλά δεν χρειάζεται να τον θυμάται ο πολίτης.  Για τα συστήματα του Δημοσίου, στην υγεία, στην ασφάλιση αυτόν τον έναν αριθμό θα μπορούν οι πολίτες  να τον χτυπάνε με διαλειτουργικότητα και θα ξέρουν τον ΑΜΚΑ και ότι άλλο χρειάζεται. Αυτό θα ισχύει παντού, σε όποιο μητρώο, σε αιματολόγους, σε  ληξιαρχεία, οπουδήποτε. Δεν χρειάζεται να θυμάται ο πολίτης κανέναν άλλο αριθμό» , είπε και ανέφερε πως αυτός προσωπικός αριθμός θα ισχύει για μισθούς και για συντάξεις

Για το προσωπικό πορτοφόλι

Τέλος μίλησε και για το προσωπικό πορτοφόλι. Πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο που οι πολίτες χειρίζονται τις συναλλαγές τους, είπε και ανέφερε πως  «στο προσωπικό wallet με ένα κλικ θα μπορείς να στείλεις ό,τι έγγραφα ζητά το Δημόσιο».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.