Αυτοδιοικητικές εκλογές: Άνετη πρωτιά για Μπακογιάννη στην Αθήνα – Ζόρια για Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, αυτούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενδεικτικό, αν μη τι άλλο, και της ιδιοσυγκρασίας των πολιτών σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα.

Ειδικότερα, με βάση την εικόνα από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εκλογών, όσον αφορά στον Δήμο Αθηναίων, όπου η συμμετοχή έκλεισε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (30,82%) και με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 8,62% (79 από τα 917 εκλογικά τμήματα) ο -δήμαρχος- Κώστας Μπακογιάννης διατηρεί μεν αδιαμφισβήτητο προβάδισμα έναντι των βασικών αντιπάλων του, Κώστα Ζαχαριάδη (ΣΥΡΙΖΑ) και Χάρη Δούκα (ΠΑΣΟΚ), αλλά ακόμη υπολείπεται του ποσοστού που απαιτείται για επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο.

Όσον αφορά, εξάλλου, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η συμμετοχή έκλεισε σε πιο υψηλά επίπεδα από ό,τι στην Αθήνα (40,44%) και με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 7,09% (35 από τα 494 εκλογικά τμήματα), ο Κωνσταντίνος Ζέρβας προηγείται με 28,20% έναντι του -δεύτερου- Στέλιου Αγγελούδη, ο οποίος κινείται στο 25,17% και του -τρίτου- Σπύρου Πέγκα, που βρίσκεται στο 21,26%.

Συνεπώς, στην συμπρωτεύουσα μιλάμε για εκλογές με… άρωμα θρίλερ, καθώς το ποσοστό του νυν δημάρχου δεν τού αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, ως προς βέβαιη επικράτησή του στον δεύτερο γύρο.

Υπενθυμίζεται ότι για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος από τον πρώτο γύρο, απαιτείται να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 43%.

Με βάση τις νεότερες πληροφορίες και με καταμετρημένο πάνω από το 40% των ψήφων και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, η εικόνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαμορφώνεται ως εξής:

 • Στην Αττική, με ενσωμάτωση 47,63% ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και πρώην υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς φαίνεται να κυριαρχεί των υποψηφίων του από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,53%. Έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Ιωακειμίδης με ποσοστό 15,79%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Ιωάννης Πρωτούλης με ποσοστό 13,90 ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,19%.
 • Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης στο 45,49% της ενσωμάτωσης προηγείται ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Χρήστος Μέτιος με ποσοστό 41,55% ενώ έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χριστόδουλος Τοψίδης με 35,13%.
 • Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 49,73% προηγείται ο Αλκιβιάδης Στεφανής που υποστηρίζεται από τη ΝΔ με ποσοστό 40,40% ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει με 33,55% ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης, που προέρχεται από τη ΝΔ, ωστόσο κατέρχεται στις εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό.
 • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης φαίνεται να διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 40,38%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 59,61%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 12,78%
 • Στη Δυτική Μακεδονία, η εικόνα στο 47,78% της ενσωμάτωσης δείχνει ότι η αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε ντέρμπι. Η εικόνα αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ως εξής: ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 34,81% ενώ προηγείται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Αμανατίδης με 35,69%.
 • Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, επίσης φαίνεται να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 45,77%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 54,90%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,36%
 • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Αγοραστός, συγκεντρώνει προς το παρόν το 41,48% των ψήφων σε ποσοστό ενσωμάτωσης 43,44%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Δημήτριος Κουρέτας, ο οποίος προς το παρόν συγκεντρώνει 34,28%.
 • Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Ιωάννης Τρεπεκλής, προερχόμενος από τη ΝΔ, με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ», συγκεντρώνει το 30,87% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 42,58%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενη από τη ΝΔ Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου με ποσοστό 28,09%.
 • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 41,36%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται να πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας έως τώρα 60,25%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,52%. Ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Σωτήριος Αβραμόπουλος συγκεντρώνει το 8% των ψήφων, ενώ ο Γιάννης Μυλόπουλος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει ποσοστό 7,20%.
 • Στην Περιφέρεια Κρήτης, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 40,04% προηγείται και φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο, ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκη, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συγκεντρώνοντας το 78,15%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,23%.
 • Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει ήδη το 66,57% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 41,87%, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ενδέχεται να μην υπάρξει β’ γύρος την επόμενη Κυριακή. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 14,91%.
 • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δημήτριος Πτωχός, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, φαίνεται να προηγείται με ποσοστό 42,54% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 45,54%. Στη δεύτερη θέση, ο Πέτρος Τατούλης συγκεντρώνει 32,03% και περνάει στον β’ γύρο την επόμενη Κυριακή.
 • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, με ποσοστό ενσωμάτωσης 41,46% φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο με ποσοστό 48,24%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 25,06%.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.