Το αντλιοστάσιο στην κοίτη του Μέγα δεν λειτούργησε, καθώς δεν είχε ρεύμα και στην εγκατάσταση δεν υπήρχε γεννήτρια

ΚΑΡΔΙΤΣΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η Κόρδα είναι ένα χωριουδάκι στα όρια των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων. Κέρδισε κι αυτή μερίδιο από την ανεπιθύμητη δημοσιότητα που έφεραν στην περιοχή οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

Δώρα Αντωνίου απο την kathimerini.gr

Μια ματιά στον χάρτη δείχνει ότι το χωριό βρίσκεται στο τέλος της πλημμυρισμένης περιοχής της Καρδίτσας, ανάμεσα στον Μέγα και στον Πηνειό, λίγο πριν από το σημείο εκβολής του πρώτου στον δεύτερο. Μία εβδομάδα μετά την πλημμύρα του «Daniel», η Κόρδα και η γειτονική Μαραθέα εξακολουθούν να βρίσκονται μισοβυθισμένες στα νερά, που σε άλλα χωριά έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Κοντά στην Κόρδα, στην περιοχή Κλοκοτού, πριν από μερικά χρόνια κατασκευάστηκε ένα από τα λίγα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής.

Στην κοίτη του Μέγα φτιάχτηκε αντλιοστάσιο, με στόχο να μεταφέρεται νερό από τον Μέγα στον Πηνειό σε περιόδους έντονων πλημμυρικών φαινομένων και να αποστραγγίζονται τα νερά από τις γύρω περιοχές.

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παλαμά συνεδρίασε προχθές εκτάκτως και σε απόφασή του, η οποία απευθύνεται προς την περιφέρεια και τον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων, με κοινοποίηση στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μέχρι σήμερα στις Τ.Κ. Μαραθέας και Κόρδας εξακολουθεί να υπάρχει υψηλή στάθμη στάσιμου νερού, με συνέπεια να έχουν συσσωρευθεί φερτά υλικά και νεκρά ζώα, γεγονός το οποίο εγκυμονεί τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο καθώς τα στάσιμα νερά αντιμετωπίζονται ως δυνητικά μολυσμένα, σύμφωνα και με τις από 10.09.2023 δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κ. Ειρήνης Αγαπηδάκη από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οπως είναι αυτονόητο, η παρατεταμένη συσσώρευση στάσιμων υδάτων αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, υγειονομική βόμβα για την περιοχή. Ενόψει των παραπάνω απευθύνουμε έκκληση στον πρόεδρο του ΓΟΕΒ προκειμένου να προβεί στη διάνοιξη του αντλιοστασίου του Μέγα, καθιστώντας αυτόν υπεύθυνο για κάθε συνέπεια (οικονομική, υγειονομική ή άλλη) που θα προκύψει από την άρνησή του να το πράξει, και συγχρόνως επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νόμιμης ενέργειας».

Κάτοικοι της περιοχής επιρρίπτουν ευθύνες στον τοπικό δήμο λέγοντας ότι δεν ζητήθηκε από την περιφέρεια να ελεγχθεί η ετοιμότητα των υποδομών.

Ουσιαστικά, ζητούν να αξιοποιηθεί το αντλιοστάσιο για να γίνει αποστράγγιση των στάσιμων νερών προκειμένου, εκτός όλων των άλλων, να περιοριστεί η υγειονομική απειλή για την περιοχή από τα στάσιμα νερά και τη συσσώρευση αδρανών υλικών και κουφαριών νεκρών ζώων, που βρίσκονται πλέον σε φάση αποσύνθεσης και απειλούν τη δημόσια υγεία. Μάλιστα, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου επέμεινε η απόφαση να κοινοποιηθεί και στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Καθυστερημένες αποφάσεις

Το εντυπωσιακό είναι ότι το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο, που αποτελείται από τρεις δεξαμενές, σε όλη αυτή την πρωτοφανή καταστροφή δεν λειτούργησε καθόλου. Οπως αναφέρεται, εξαιτίας της πλημμύρας διακόπηκε η ηλεκτροδότηση της εγκατάστασης.

Ετσι, ένα έργο που φτιάχτηκε για να αντιμετωπίζονται πλημμυρικά φαινόμενα δεν λειτούργησε όταν χρειάστηκε εξαιτίας των προβλημάτων που τα πλημμυρικά φαινόμενα προκάλεσαν.

Κάτοικοι της περιοχής επιρρίπτουν ευθύνες στον τοπικό δήμο λέγοντας ότι, ενώ ήταν γνωστό ότι πλησιάζει η κακοκαιρία «Daniel», δεν ζητήθηκε από την περιφέρεια να ελεγχθεί η ετοιμότητα των υποδομών και κανείς δεν μερίμνησε για εναλλακτική τροφοδότηση με ρεύμα με τοποθέτηση γεννήτριας, παρά το γεγονός ότι είναι μια υψηλής πιθανότητας εξέλιξη η διακοπή ρεύματος από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Πριν από δυο-τρεις μέρες στην εγκατάσταση έγινε έλεγχος από εξειδικευμένο συνεργείο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει δυνατότητα να τεθεί σε λειτουργία, και αποφάνθηκε ότι με μικρές εργασίες επισκευής μπορεί να λειτουργήσει. Ωστόσο, οι σχετικές αποφάσεις καθυστέρησαν. Λέγεται ότι υπήρξε διαφωνία μεταξύ των αντιπεριφερειαρχών Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, καθώς το νερό που θα απομακρυνθεί εάν τεθεί σε λειτουργία το αντλιοστάσιο θα πέσει στην κοίτη του Πηνειού, με τους όμορους νομούς να ανησυχούν για νέα πλημμυρικά φαινόμενα στα όριά τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για τη μεταφορά γεννήτριας στο αντλιοστάσιο και υπήρχαν πιέσεις από τις τρεις δεξαμενές άντλησης να λειτουργήσει μόνο η μία. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χρόνο που θα απαιτηθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποστράγγιση της περιοχής.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.