Απέραντο «νεκροταφείο» ζώων ο Θεσσαλικός κάμπος

Απόγνωση και καταστροφή «στοιχειώνουν» τη Θεσσαλία. Πλημμυρισμένα και αποκλεισμένα χωριά, καλλιέργειες και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί, ενώ η υγειονομική κρίση απειλεί την περιοχή. Δίνεται μάχη να ανοίξουν οι δρόμοι και να απομακρυνθούν τα νεκρά ζώα.

Σχεδόν εβδομάδα μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, ολόκληρα χωριά παραμένουν βυθισμένα κάτω από το νερό στην Θεσσαλία με την πρόσβαση να παραμένει σε ορισμένες περιπτώσεις από τα σωστικά συνεργεία ακόμη αδύνατη, δρόμοι να έχουν εξαφανιστεί κάτω από τόνους λάσπης και νερών ενώ τα νεκρά ζώα που παραμένουν στις πλημμυρισμένες περιοχές να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών.

Πόσα είναι τα νεκρά ζώα

Συνολικά 38.000 αιγοπρόβατα και 7.000 χοίροι έχουν δηλωθεί ως νεκρά στον ΕΛΓΑ, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης από το Συντονιστικό της Λάρισας. Σε ό,τι αφορά τα αιγοπρόβατα, ο κ. Σταμενίτης σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διαχειριστεί μόνο τα 15.750 νεκρά ζώα, κυρίως λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών πρόσβασης προς τις κτηνοτροφικές μονάδες όπου και βρίσκονται. Πάντως, όπως είπε ο αριθμός διαχείρισης των νεκρών αιγοπροβάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες, καθώς τα νερά ολοένα και υποχωρούν, δίνοντας έτσι τη δυνατότητας καλύτερου εντοπισμού και πρόσβασης, ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθεί και άλλο συνεργείο το οποίο θα συμβάλει στη διαδικασία. Από τους 7.000 νεκρούς χοίρους που έχουν δηλωθεί, έχουν διαχειριστεί 3.600 ζώα ενώ σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό τα υπόλοιπα αναμένεται να έχουν διαχειριστεί έως αύριο. «Έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι πρώτη προτεραιότητα η συγκέντρωση, η αποτέφρωση ή η ταφή των νεκρών ζώων» δήλωσε ο κ. Σταμενίτης και σημείωσε ότι «η όλη διαδικασία γίνεται σε συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία και έχει τον πρώτο βαθμό ευθύνης, και με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας.

Πού μεταφέρονται τα νεκρά ζώα

Σε περιοχές της Ημαθίας και της Αρκαδίας μεταφέρονται τα νεκρά ζώα από την περιοχή της Θεσσαλίας όπου και θα αποτεφρωθούν σε ειδικούς κλιβάνους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η μεταφορά τους γίνεται με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης στις παραπάνω περιοχές, ενώ μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι χώροι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατόπιν υπόδειξης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στις περιπτώσεις που πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής. Την ευθύνη του συντονισμού των αρμοδίων περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και του ΕΛΓΑ θα έχει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Απόστολος Μπίλλης, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 9 Σεπτεμβρίου. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών αποφασίστηκε να μη γίνει καταγραφή των νεκρών ζώων από τον ΕΛΓΑ με επιτόπιο έλεγχο, αλλά αυτή να στηριχθεί στα επίσημα στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, τα οποία θα διασταυρωθούν αργότερα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ και τις δηλώσεις των κτηνοτρόφων.

Πήγαν να απομακρύνουν τα νεκρά ζώα και έφυγαν λόγω δυσοσμίας!

Τα Μεγάλα Καλύβια που απέχουν λίγα χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων έχουν υποστεί βιβλική καταστροφή από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Οι κάτοικοι του χωριού είναι αγανακτισμένοι καθώς οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν δώσει λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι το ζήτημα της συλλογής των νεκρών ζώων. Ο κ. Βασίλης, κάτοικος των Μεγάλων Καλυβίων αναφέρει χαρακτηριστικά: «έχουμε πάθει ζημιές, όχι μόνο στο σπιτικό μας. Είμαι και αγρότης. Χαθήκαν τρία τρακτέρ, έχουν πνιγεί 100 πρόβατα. Έχουμε τα ζώα στα μαντριά μας, και δεν μπορούμε να τα μεταφέρουμε». Ο κ. Βασίλης καταγγέλλει την αδιαφορία των αρχών για ένα τόσο σημαντικό θέμα υγείας. «Εδώ υπάρχει μια μεγάλη υγειονομική βόμβα για το χωριό μας. Ήρθε ειδικός για να βγάλει τα νεκρά πρόβατα, όμως τελικά δεν τα έβγαλε. Έφυγε γιατί δεν μπορούσε να αντέξει τη δυσοσμία», είπε χαρακτηριστά. Η Κατερίνα Ρίστα ρώτησε για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του, ο κ. Βασίλης απάντησε: «Δεν ξέρω τι θα γίνει, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Πρώτα θα πεθάνουμε εμείς και μετά οι άλλοι. Αυτή τη στιγμή έχουν περάσει πέντε μέρες. Ξεκινάμε από τον πρόεδρο, πάμε στον δήμαρχο και μετά στον περιφερειάρχη και μετά στο κράτος. Όλοι είναι ανύπαρκτοι! Εξαφανισμένος ο δήμος, εξαφανισμένος και ο περιφερειάρχης που βγήκε με 50.000 ψήφους. Δεν υπάρχει τίποτα. Μηδέν όλα» συμπλήρωσε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.