Δυνατή Ελλάδα

Κακοκαιρία Daniel: Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας – Συναντήθηκαν πέντε ποτάμια – ΦΩΤΟ

Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, ενώ βάσει των δορυφορικών δεδομένων το μεγαλύτερο τμήμα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού

Όπως αποκαλύπτει η δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον Ιανό (με το μωβ χρώμα).

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι ενώ ο Ιανός κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν περίπου 450.000 στρέμματα εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη μέρα ως προς την επάρκεια τροφίμων.

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντιούνται 5 ποτάμια. Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από το όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό, ενώ δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι οι Καλέντζης και Καράμπαλης που επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό.

Οι τέσσερις παραπάνω ποταμοί συναντούνται μεταξύ τους και πριν τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα. Οι παραπάνω ποταμοί φούσκωσαν από το μεγάλο ύψος βροχής, με αποτέλεσμα τις εικόνες αποκάλυψης που είδε το φως της δημοσιότητας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.