Ε.Λέκκας: «Ο θεσσαλικός κάμπος θα ανακάμψει σε πέντε χρόνια – Θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ η ζημιά στους αγρότες»

Στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel που πλήττουν την χώρα, μετά και την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού στη Λάρισα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών, είχε προειδοποιήσει ότι «θα πρέπει να προετοιμαστούμε αν προκύψει έκτακτη ανάγκη», πράγμα όμως που δεν έγινε αφού ήδη θρηνούμε έξι νεκρούς.

Σε συνέντευξή του ανέφερε πως οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν.

Έχει καταστραφεί ολοσχερώς το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, αφού ο άργιλος και η λάσπη πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι χρειάζεται να περάσει τουλάχιστον μια 5ετία για να είναι και πάλι γόνιμος ο Θεσσαλικός Κάμπος.

Ως προς το κόστος αλλά και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, ο Ευθύμης Λέκκας εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί το 1 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται».

Τόνισε πως από τις προβλέψεις του 2019 που έκαναν λόγο για μία μεγάλη πλημμύρα ανά 1.000 χρόνια, ανατράπηκαν δύο φορές, μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Δήλωσε ότι έχουμε επιταχυνόμενους ρυθμούς σε ένα συνδυασμό φαινομένων, όπως οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.