Δυνατή Ελλάδα

Τρόμαξαν και οι μετεωρολόγοι: «Ασύλληπτες εικόνες, έπεσαν 750 τόνοι νερού ανά στρέμμα»

Ακόμα και οι μετεωρολόγοι που είναι ειδικοί και ασχολούνται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα έμειναν έκπληκτοι από την σφοδρότητα της κακοκαιρίας Daniel που έφερε απίστευτο όγκο νερού που έσπασαν τα ρεκόρ.

«Η βροχή ήταν απίστευτης ποσότητας, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, 750 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Τη χθεσινή μόνο μέρα, σε περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας έπεσαν από 300 έως 400 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Αναπόφευκτα τα πλημμυρικά φαινόμενα» είπε στην ΕΡΤ ο μετεωρολόγος, Μιχάλης Σιούτας.

Και πρόσθεσε:

«Μετεωρολογικά επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις και μάλιστα στα χειρότερά τους σενάρια. Τόσο μεγάλες ποσότητες βροχής είναι πραγματικά ασύλληπτες και απίστευτες. Και σε αυτές τις συνθήκες οι υποδομές είναι δύσκολο να αντέξουν».

Όσο για το ποιες περιοχές δεν θα ξεφύγουν από την κακοκαιρία Daniel ο κ. Σιούτας εξήγησε ότι «το φαινόμενο τελειώνει σήμερα».

Όπως είπε, «πολύ ασθενείς βροχές είναι πιθανές αλλά όχι ιδιαίτερης σημασίας στη δυτική Θεσσαλία και τη νότια Θεσσαλία. Τα φαινόμενα σταδιακά περιορίζονται στην ανατολική Θεσσαλία, την περιοχή της Λάρισας Μαγνησίας, Βόρεια Εύβοια και σταδιακά θα σταματήσουν μέχρι το βράδυ. Και τελειώνει το φαινόμενο αυτό με τις πραγματικά καταστρεπτικές και πρωτοφανείς σε έκταση και εντάσεις βροχοπτώσεις».

Όπως εξήγησε, η πρωταρχική αιτία αυτού του ισχυρού φαινομένου βρίσκεται στην υπερθέρμανση των θαλασσών.

«Όλη η Μεσόγειος βρίσκεται σε κατάσταση υπερθέρμανσης. Για κάθε βαθμό που ανεβαίνει η θερμοκρασία, η υγρασία στην ατμόσφαιρα αυξάνει κατά 7 με 10%. Όταν βρισκόμαστε από 3 έως 5 βαθμούς υψηλότερες τιμές, είναι πολλαπλάσια το νερό που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα για τη δημιουργία νεφών και επομένως πολλαπλάσια και η βροχόπτωση που φτάνει στο έδαφος με τέτοια φαινόμενα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.