Δυνατή Ελλάδα

Η αναμόρφωση του ΕΚΑΒ

Αναδιαμορφώνεται πλήρως το ΕΚΑΒ στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου νέου ΕΣΥ από την κυβέρνηση. Βασικός στόχος είναι η ταχύτερη ανταπόκρισή του στις κλήσεις των πολιτών από εξειδικευμένα και καλά εκπαιδευμένα πληρώματα ασθενοφόρων. «Αγκάθι» οι αργοί ρυθμοί των προσλήψεων.

Το σχετικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας παρουσίασαν στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο και έλαβαν έγκριση o Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Έπειτα από 40 χρόνια από την ίδρυσή του, το ΕΚΑΒ εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες των πολιτών και τις απαιτήσεις της νέας εποχής» τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την παρέμβαση του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόσθεσε, δε, ότι με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές η Ελλάδα θα καλύψει την απόσταση που διαπιστώνεται στην λειτουργία του ΕΚΑΒ σε σχέση με τον διεθνή μέσο όρο.

Μια από τις σημαντικές τομές που θα επιφέρει ο εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ είναι η διασύνδεσή του με τα Νοσοκομεία και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα ανταπόκρισης του ιατρικού προσωπικού στα περιστατικά. Εξίσου κρίσιμης σημασίας είναι η ταχύτερη απόκριση στην κλήση (από 7 έως 10 λεπτά), όπως επίσης και η μεγάλη πλέον κάλυψη ολόκληρης της χώρας από οχήματα του ΕΚΑΒ (1 ασθενοφόρο ανά 20.000 πολίτες, ενώ τώρα είναι 1 ανά 36.000 πολίτες).

Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας κινούνται σε 5 άξονες:

1) Ενίσχυση με Προσωπικό

Πρόσληψη 800 νέων μόνιμων θέσεων πληρωμάτων ασθενοφόρων.
Άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Έχουμε ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη 111 πληρωμάτων στην Αθήνα και θα προκηρυχθούν άλλες 150 θέσεις στην επικράτεια τις επόμενες ημέρες.
2) Εκπαίδευση Προσωπικού

Για την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ θα γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Πρόγραμμα 1 – Prehospital Trauma Life Support (Σεμινάρια για την αντιμετώπιση του τραύματος για διασώστες, νοσηλευτές και Ιατρούς δωρεά του Ιδρύματος Σταυρός Νιάρχος)
Πρόγραμμα 2 – Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα δεξιοτήτων για όλο το Προσωπικό του ΕΚΑΒ
3) Ψηφιακή Αναβάθμιση

Έχει δρομολογηθεί η πλήρης ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων του Οργανισμού με παράλληλη ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας και εποπτείας.
Ειδικότερα, στόχος μας είναι η προμήθεια νέων συστημάτων αναφορικά με την καταγραφή και διαχείριση περιστατικών, κατηγοριοποίηση της κρισιμότητας τους καθώς και τη δρομολόγηση των ασθενοφόρων. Επίσης, η δημιουργία «Πύργου Ελέγχου» που θα δίνει την δυνατότητα της εικόνας σε πραγματικό χρόνο και θα δίνει την ευχέρεια άμεσης παρέμβασης.
4) Αναβάθμιση Στόλου Οχημάτων

Όσον αφορά στον επιχειρησιακό στόλο του ΕΚΑΒ, στόχος μας είναι η ανανέωση του Στόλου των Οχημάτων με την προμήθεια νέων ασθενοφόρων σε βάθος 2ετίας.
Παράλληλα, υπάρχει σχέδιο εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου στόλου των οχημάτων και βελτιστοποίησης της διαδικασίας συντήρησης τους.
5) Αλλαγή του μοντέλου των αεροδιακομιδών. Οργάνωση πρωτογενών αεροδιακομιδών

Δημιουργία επιπλέον βάσεων αεροδιακομιδών στην χώρα σε επέκταση του σχεδίου «Ερμής Θεοχαρόπουλος» και εκπαίδευση του προσωπικού στην πραγματοποίηση πρωτογενών διακομιδών που σημαίνει ότι το ΕΚΑΒ θα αποκτήσει την δυνατότητα παραλαβής των επειγόντων περιστατικών από τον τόπο του συμβάντος και την μεταφορά του απευθείας στο νοσοκομείο, κερδίζοντας χρόνο μεταφοράς που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

«Αγκάθι» οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις

«Αγκάθι» αποτελούν οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους προχωρούν οι προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και το ΕΚΑΒ να παρουσιάζουν καθημερινές δυσλειτουργίες.

Είναι ενδεικτικό ότι οι 855 προσλήψεις γιατρών σε όλη την χώρα, που είχαν προαναγγελθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία κρίσεων από τα αρμόδια συμβούλια των νοσοκομείων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.