Δυνατή Ελλάδα

Δασολόγος για Έβρο: «Κάηκαν 825.000 στρέμματα, το δάσος της Δαδιάς θα αναγεννηθεί σε 20 χρόνια»

Αδιαμφισβήτητη είναι πλέον η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που έχει σημειωθεί από την φωτιά στον Έβρο η οποία καίει για δωδέκατη συνεχόμενη μέρα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη προκειμένου να καταφέρουν να τιθασεύσουν τις αναζωπυρώσεις όπως αναγνωρίζουν όλοι, πλέον, οι επιστήμονες.

«Είναι πραγματικά τεράστια η πυρκαγιά, όπως έχει ανακοινώσει αντίστοιχα και το Copernicus και όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στον ελλαδικό χώρο», είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Γιάννης Γήτας. 

Όπως αποκάλυψε,  σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών του ΑΠΘ, μέχρι χθες, 29 Αυγούστου οι καμένες εκτάσεις στον Έβρο είχαν φτάσει στα 825.000 στρέμματα!

Όπως τόνισε οι φωτιές είναι δύσκολο να σβήσουν για πολλούς λόγους.

«Οι φωτιές αυτές που έχουν μέτωπο 10 – 15 χιλιομέτρων, είναι πάρα πολύ δύσκολο να σβήσουν. Εδώ πρόκειται για δύο μεγάλες φωτιές που ενώθηκαν και συνεχίζουν επί 12 συνεχείς μέρες το καταστροφικό τους έργο», εξήγησε.

Όπως επεσήμανε, οι φωτιές αυτές με κάποιον τρόπο θα πρέπει να σβήνονται τα πρώτα λεπτά.

«Μας λυπεί είναι να βλέπουμε ότι με μεγαλύτερο αριθμό πυρκαγιών καίγονται μικρότερες εκτάσεις σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία και αντίστοιχα εμείς με μικρότερο αριθμό πυρκαγιών να έχουμε τέτοιες απώλειες μεγάλες στην τελική έκταση των καμένων περιοχών». συμπλήρωσε.

Δείτε τις δηλώσεις του:

Όσο για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς, είναι σε πολλά επίπεδα.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο μιλάμε για έκλυση αερίων διοξειδίου του άνθρακα. Μετριούνται (σ.σ. οι πυρκαγιές), βέβαια, σε επίπεδο απωλειών τεράστιων και μετριούνται σε επίπεδο συνολικά όλων των εκτάσεων που έχουν καεί στη χώρα» επισήμανε.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο δάσος της Δαδιάς που έχει καταστραφεί είπε πως υπάρχει πρόβλημα με την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Χαρακτηρίζοντας την πυρκαγιά στον Έβρο ως μεγαπυρκαγιά σχολίασε ότι διαφοροποιείται ο τύπος βλάστησης που κάηκε, αλλά  και ο τύπος της πυρκαγιάς.

«Στις πολλές μέρες (πυρκαγιάς), με δυνατούς δυνατούς ανέμους, έχουμε ολοσχερή καταστροφή της βλάστησης και κάποιες άλλες μέρες, όπως τελευταία, η πυρκαγιά μετατρέπεται σε έρπουσα, δηλαδή καίει μόνο τη χαμηλή βλάστηση και δεν επηρεάζει τα δάση», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ειδικό θα πρέπει άμεσα να δούμε σε ποιες περιοχές έχουμε ολοσχερή καταστροφή της βλάστησης και σε ποιες όχι. «Πρέπει να γίνει διαχωρισμός ζωνών και ανάλογα με τις ζώνες αυτές να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε εμείς οι ίδιοι», σημείωσε.

Όσο για το πότε θα επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση του το δάσος υποστήριξε πως εξαρτάται.

«Αν μιλάμε για χαμηλή βλάστηση θα επανέλθουν πιο γρήγορα. Αν μιλάμε, όμως, για δάσος πεύκης και πευκοδάσος, όπως η Δαδιά, εκεί θα πάρει περισσότερο ίσως πάνω από 20 χρόνια».

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.