Θεσσαλονίκη: Εντός των επόμενων ημερών η ολοκλήρωση των έργων του μετρό στην πλατεία Μακεδονομάχων

Παραδίδεται τις επόμενες ημέρες η είσοδος του σταθμού Αγίας Σοφίας του Μετρό Θεσσαλονίκης στην πλατεία Μακεδονομάχων. Η βόρεια είσοδος του Σταθμού Αγίας Σοφίας του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, συνολικής έκτασης 820 τ.μ., χωροθετείται νότια της πλατείας Μακεδονομάχων και βόρεια του Σταθμού, μεταξύ των οδών Αγίας Σοφίας και Πλάτωνος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πλατεία Μακεδονομάχων θα είναι επισκέψιμη πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Η ανασκαφική διερεύνηση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016, συνεχίστηκε το 2019 και ολοκληρώθηκε το 2022, φέρνοντας στο φως τμήμα του αστικού πολεοδομικού ιστού της πόλης της Θεσσαλονίκης, από την ύστερη αρχαιότητα και τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους έως τη μεταβυζαντινή και νεότερη εποχή. Αποκαλύφθηκε τμήμα μεγάλης σιγμοειδούς μαρμαρόστρωτης πλατείας, του 6ου αι., στην οποία οδηγούσε μνημειώδης κλίμακα από το επίπεδο της οδού.

Στους βυζαντινούς χρόνους, την περιοχή της πλατείας κατέλαβαν καταστήματα και εργαστήρια στα οποία παράγονταν κεραμικά, υάλινα και μετάλλινα κοσμήματα, ενώ στους πρώιμους μεταβυζαντινούς χρόνους προστέθηκε και ένα ναϋδριο. Η εκπόνηση των μελετών για τις αρχαιότητες στον Σταθμό «Αγία Σοφία», όπως και όσων μελετών προηγήθηκαν για τον ίδιο σταθμό (επανατοθέτηση του κρηναίου οικοδομήματος, κατασκευή στεγάστρου προστασίας των αρχαιοτήτων, κατασκευή διαδρόμου θέασης και κλίμακας καθόδου στο επίπεδο των αρχαιοτήτων για τη συντήρησή τους και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου), αποτέλεσε αντικείμενο επεξεργασίας από ευρεία ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή των πέντε αρμόδιων Διευθύνσεων του Υπουργείου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και εξωτερικών επιστημονικών συνεργατών.

«Υπήρξε μια πλήρης αποκατάσταση και συντήρηση των αρχαιοτήτων από την αρχαιολογική υπηρεσία και αποκτήσαμε έναν μηχανισμό συνέργειας πολύ σημαντικό», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις εργασίες απόσπασης των έξι προτομών των Ηρώων Μακεδονομάχων στην ομώνυμη πλατεία απέναντι από τον Λευκό Πύργο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

«Η πλατεία θα παραδοθεί μέσα σε πολύ λίγες μέρες. Πρόκειται για μια μνημειακή πλατεία, διότι πέρα από τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αναδεικνύεται, έχουμε και την εκκλησία της Παναγίας Αχειροποίητου, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Και φυσικά, η πλατεία η ίδια από την ονομασία της, ως Πλατεία Μακεδονομάχων, έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και συμβολισμό για την πόλη. Γι’ αυτό, μαζί με την αποκατάστασή της και την απόδοσή της στην πόλη, θα επανέλθουν και οι προτομές των Μακεδονομάχων που αφαιρέθηκαν πριν από πολλά χρόνια όταν ξεκίνησε το μετρό», είπε ο κ. Ταχιάος.

Η Θεσσαλονίκη περνά στη ‘μετά – μετρό’ εποχή

Ο Υφυπουργός Υποδομών επισήμανε ότι η παράδοση των συγκεκριμένων έργων σηματοδοτεί το πέρασμα στη μετά – μετρό εποχή της πόλης

«Εκείνο που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι μέσα στο 2024 θα αποδοθεί το μετρό στην πόλη», προσέθεσε ο κ. Ταχιάος, υπογραμμίζοντας ότι προέχει η ασφάλεια των επιβατών και θα πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιο ότι όλες οι δοκιμές των συστημάτων θα έχουν ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία.

Ο κ. Ταχιάος ανέφερε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση μεταξύ της Ελληνικό Μετρό και της εταιρείας λειτουργίας του μετρό, εν συνεχεία θα παρουσιαστεί στη Βουλή και έως τα τέλη του μήνα θα υπογραφεί.

«Αυτό που έχει σημασία είναι οι δοκιμές. Οι δοκιμές των συστημάτων είναι αυτές που θα μας δώσουν τη βεβαιότητα ότι θα βάλουμε επιβάτες μέσα στο μετρό με ασφάλεια», τόνισε ο κ. Ταχιάος. «Μέσα στον Σεπτέμβριο θα γίνει η ενεργοποίηση του συνόλου της γραμμής. Δηλαδή, θα αποκτήσει ρεύμα όλη η γραμμή, θα αντιμετωπίζεται ως ενιαίο δίκτυο» προσέθεσε.

«Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι ότι ξεπερνάμε την εσωστρέφεια της πόλης» κατέληξε ο Υφυπουργός Υποδομών, δίνοντας το στίγμα του κυβερνητικού έργου για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και την προστασία του αρχαιολογικού πλούτου της Θεσσαλονίκης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.