Με «αντιπύρ» και κατάκαυση μάχονται τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο

Με κάθε διαθέσιμο όπλο μάχονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που κατακαίει τον Έβρο για 10η συνεχή ημέρα σήμερα, καθώς ειδικά το πύρινο μέτωπο του Κοτρωνιά στη Δαδιά Έβρου παραμένει ανεξέλεγκτο.

Σήμερα Δευτέρα, οι δασοκομάντος (ΕΜΟΔΕ) της Πυροσβεστικής προχώρησαν ευρέως σε χρήση της μεθόδου «αντιπύρ» (backfire) και μάλιστα σε μία ζώνη μήκους τριών χλμ. στο συγκεκριμένο μέτωπο. Αντίστοιχη προσπάθεια είχε γίνει σε μικρότερο βαθμό τις προηγούμενες ημέρες, όμως οι άνεμοι δεν βοηθούσαν για χρήση αυτής της μεθόδου.

Οι ευνοϊκοί ανατολικοί άνεμοι εντάσεως 3-4 μποφόρ που έπνεαν σήμερα, βοήθησαν στο να κάνουν οι πυροσβέστες χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου (δημιουργία ζώνης πυρός που συναντά το μέτωπο) με επιτυχές, μάλιστα, αποτέλεσμα, ενώ, κατά τη διάρκεια της νύχτας θα δοκιμάσουν να κάνουν και κατάκαυση («burnout» – δημιουργία περιμέτρου με σκάψιμο και περικύκλωση της εστίας με χρήση εργαλείων και φωτιάς ώστε να εγκλωβιστεί η φωτιά σε καμένη έκταση).

Ο χρόνος, ωστόσο, πιέζει διαρκώς, καθώς αύριο, Τρίτη 29/8, αναμένεται αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων σε νότιους, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει νέα μεγάλα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Ελαφρώς καλύτερη, είναι την ίδια ώρα, η εικόνα από το πύρινο μέτωπο μεταξύ Κασσιτερών και Κίρκης, στη Ροδόπη.

Πλέον, στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 474 άντρες της Πυροσβεστικής με 100 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ αύριο Τρίτη -ημέρα όπου επίσης παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας- αναμένεται να ενισχυθεί και η διεθνής δύναμη, με την προσθήκη Γάλλων και Ισπανών πυροσβεστών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.