Δυνατή Ελλάδα

Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα για τον ΒΟΑΚ- Τι είπε ο Σταϊκούρας για μετρό Θεσσαλονίκης και Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας

Το  χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την ολοκλήρωση εμβληματικών έργων, όπως αυτό του ΒΟΑΚ, του Πάτρα – Πύργος και του Ε65 ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός  Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην εφημερίδα τα «Παραπολιτικά του Σαββάτου».

«Η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης προχωρεί. Τα τμήματα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος και Χερσόνησος – Νεάπολη έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί. Στο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος έχουν εγκατασταθεί, μάλιστα, και τα πρώτα εργοτάξια. Μέσα στην τρέχουσα τετραετία προβλέπεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, ενώ θα προχωρήσει και η κατασκευή του τμήματος Κίσσαμος – Χανιά – Ηράκλειο, αφού ολοκληρωθούν οι τρέχουσες διαγωνιστικές διαδικασίες και συναφθούν όλες οι συμβάσεις παραχώρησης.
Στη Δυτική Ελλάδα, η περάτωση της κατασκευής του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος προσδιορίζεται μέσα στο 2025. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο εργοτάξιο, διαπιστώσαμε ότι ο ρυθμός εκτέλεσης των εργασιών βαίνει αυξανόμενος», είπε.

Ο κ. Σταϊκούρας συνέχισε λέγοντας   πως « Ο Ε-65 είναι ο αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την ΠΑΘΕ, πριν από τη Λαμία, με την Εγνατία, κοντά στα Γρεβενά. Τα τμήματα Λαμία – Ξυνιάδα και Τρίκαλα – Καλαμπάκα αναμένεται να ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2024, ενώ στο σύνολό του ο αυτοκινητόδρομος προβλέπεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία έως το τέλος της τρέχουσας τετραετίας. Συνοψίζοντας, η ολοκλήρωση αυτών των τριών οδικών αξόνων στις τρεις ευρείες περιοχές της χώρας συνιστά ισχυρό προωθητικό παράγοντα τόνωσης της βιώσιμης ανάπτυξής τους, ενίσχυσης της ασφάλειας των μεταφορών και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών τους», είπε.

Για τα έργα αξιοποίησης των υδάτινων πόρων

Επίσης μίλησε και για τα έργα αξιοποίησης των υδάτινων πόρων. «Να ξεκαθαρίσουμε ότι τα μεγάλα έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στην πλειονότητά τους, απαιτούν μεγάλους  χρόνους για την ολοκλήρωσή τους, για αυτό και οι αναφορές έχουν ως ορίζοντα το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.  Συνεπώς, την τρέχουσα περίοδο οφείλουμε, αφ’ ενός, να ολοκληρώσουμε εντός των υφιστάμενων χρονοδιαγραμμάτων, με ποιότητα και αποτελεσματικότητα, τα μεγάλα αλλά και τα μικρότερα έργα που βρήκαμε σε εξέλιξη υλοποίησης και, αφ’ ετέρου, να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε την υλοποίηση μιας νέας δέσμης έργων.  Τη νέα περίοδο, υψηλά στις προτεραιότητές μας τοποθετούμε τα έργα υποδομών για τη βέλτιστη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, κυρίως για σκοπούς άρδευσης, σε περιβάλλον επιτεινόμενης κλιματικής κρίσης.

Κάθε ένα από τα έργα που υλοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει μεγάλη σημασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη μικρών ή μεγαλύτερων περιοχών ή και ολόκληρης της χώρας και, βεβαίως, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών.  Ως εκ τούτου, οφείλουμε να μεριμνούμε με το ίδιο ενδιαφέρον για όλα τα έργα. Και αυτό πράττουμε», είπε.

Μετρό Θεσσαλονίκης: Πότε θα τεθεί σε λειτουργία

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε ο κ. Σταϊκούρας εάν  θα ξεκινήσει τη λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη  στις αρχές του 2024. «Η  λειτουργία του Μετρό της Θεσσαλονίκης προγραμματίζεται μέσα στο 2024. Μάλιστα, μέσα στον Σεπτέμβριο θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της Ελληνικό Μετρό Α.Ε. και της αναδόχου εταιρείας της λειτουργίας του Μετρό. Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκε η πρόοδος των εργασιών», απάντησε και είπε πως  «σύντομα η πόλη θα αποκτήσει έναν νέο μέσο μεταφοράς, με 13 σύγχρονους σταθμούς, που θα χρησιμοποιούν καθημερινά περίπου 300.000 επιβάτες. Εκτιμώ, συνεπώς, ότι βαδίζουμε στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος και, μόλις ολοκληρωθεί το βασικό έργο, θα ακολουθήσει η επέκταση προς την Καλαμαριά».

Τέλος αναφέρθηκε και στις  εργασίες της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. «Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν οι μισές από τις πρόδρομες εργασίες, ενώ ο πρώτος μετροπόντικας έχει ήδη διανύσει τα πρώτα μέτρα και βρίσκεται στο στάδιο που χαρακτηρίζουν οι μηχανικοί ως «συστηματοποίηση της εκσκαφής». Το φθινόπωρο προβλέπεται, επίσης, να ξεκινήσει τη διάνοιξη και ο δεύτερος μετροπόντικας που έχει φτάσει στην Ελλάδα. Η πρώτη φάση της ανάπτυξης της γραμμής Άλσος Βεΐκου – Γουδή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2029 και θα περιλαμβάνει 15 σύγχρονους σταθμούς, που θα συμπληρώνουν το σημερινό δίκτυο. Ενδεικτικά, ο επιβάτης που θα μπαίνει στον σταθμό της Βεΐκου θα αποβιβάζεται στην Πανεπιστημιούπολη σε λιγότερο από 15 λεπτά, ενώ καθημερινά η νέα γραμμή θα εξυπηρετεί περισσότερους από 340.000 επιβάτες. Τα έργα προχωρούν. Η χώρα γίνεται, διαρκώς, πιο ισχυρή», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.