Η υπόσχεση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στον Ζελένσκι: Τι συμφώνησαν για τα μαχητικά F-16 και την μεταπολεμική ανοικοδόμηση της πολύπαθης Ουκρανίας

Το πρακτορείο Associated Press σε ανταπόκριση, που αναμεταδίδεται από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News τονίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε τη Δευτέρα να διατηρήσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί και να βοηθήσει στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelenskyy) είπε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκπαίδευση των πιλότων μαχητικών της χώρας του σε νέα δυτικά αεροσκάφη, αν και Έλληνες αξιωματούχοι δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.

Ο Zelenskyy βρισκόταν στην Αθήνα για την τέταρτη επίσκεψή του σε πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα σε τρεις ημέρες, και συμμετείχε επίσης σε μια άτυπη συνάντηση ηγετών των Βαλκανίων με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες του με τον Zelenskyy, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη στο Κίεβο ενάντια στη ρωσική εισβολή και καταδίκασε τους Ρώσους για «εγκλήματα πολέμου». Δεσμεύτηκε να «παραμείνει στο πλευρό της κυβέρνησης και του ηρωικού λαού» της Ουκρανίας, «όσο καιρό μπορεί να απαιτηθεί».

«Σήμερα έχουμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τον αεροπορικό συνασπισμό — η Ελλάδα θα λάβει μέρος στην εκπαίδευση των πιλότων μας σε F-16», είπε. «Σας ευχαριστώ για αυτήν την προσφορά». Οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό και ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στην εκπαίδευση πιλότων.

Ο Zelenskyy και ο Μητσοτάκης υπέγραψαν επίσης κοινή δήλωση για την υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, «όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι». Το βράδυ, ο Zelenskyy συμμετείχε σε ένα άτυπο δείπνο, που διοργάνωσε ο Μητσοτάκης για εννέα Βαλκάνιους ηγέτες, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Το δείπνο ήταν για να συζητηθεί το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, στην οποία πολλές από τις χώρες της περιοχής έχουν ήδη ενταχθεί και οι υπόλοιπες θέλουν να ενταχθούν. Κοινή δήλωση, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του δείπνου, εξέφρασε την υποστήριξη για μια «αναζωογονημένη και επαναπροσανατολισμένη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ» ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία και η Μολδαβία να γίνουν «πλήρως μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συνέπραξε με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ υποστηρίζοντας σθεναρά την Ουκρανία κατά της ρωσικής εισβολής και έχει παράσχει στρατιωτική βοήθεια με τη μορφή τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και πυρομαχικών.

Όμως η Αθήνα αντιστάθηκε στην πίεση να παράσχει στο Κίεβο ένα ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα αεράμυνας που σταθμεύει στο νησί της Κρήτης. Η Ελλάδα συμμετέχει σε ένα σημαντικό δικό της πρόγραμμα προμήθειας όπλων εν μέσω σχέσεων δοκιμασίας με τη γειτονική Τουρκία — τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ και ιστορικό περιφερειακό αντίπαλο.

Ο Zelenskyy πέταξε στην Ελλάδα από τη Δανία, η οποία μαζί με την Ολλανδία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα παράσχει στο Κίεβο πολεμικά αεροσκάφη F-16 που θα μπορούσαν να παραδοθούν γύρω στο τέλος του έτους.

Αξιοσημείωτη απουσία ήταν αυτή του Αλβανού πρωθυπουργού Edi Rama. Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του βορειοδυτικού γείτονά της έχουν επιδεινωθεί λόγω της φυλάκισης του αρχηγού της ελληνικής μειονότητας Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος συνελήφθη πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαΐου με κατηγορίες για εξαγορά ψήφων.

Ο Μπελέρη εξελέγη δήμαρχος της πόλης Χιμάρας της νοτιοδυτικής Αλβανίας, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν υπό κράτηση. Η Αθήνα επιμένει ότι η κράτησή του έχει πολιτικά κίνητρα και έχει ζητήσει την απελευθέρωσή του.

«Πιστεύω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν ήταν δυνατό να προσκαλέσουμε τον κ. Ράμα σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Όταν λέμε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας διέρχεται από τον βασικό σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και των κανόνων της δικαιοσύνης, το εννοούμε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της Αλβανίας Bajram Begaj είχε αρνηθεί την πρόσκληση να παραστεί.

ΠΗΓΗ: Associated Press, ABC News – Greece’s leader pledges to keep up military support for Ukraine as Zelenskyy visits Athens

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.