Ετοιμαστείτε: Έρχεται δεκαήμερο με 40άρια!

Μπορεί τα μελτέμια τις προηγούμενες μέρες να μας δρόσισαν, με την θερμοκρασία να κινείται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, όμως όλα δείχνουν πως και πάλι… τραβάει την ανηφόρα.

Και αυτό γιατί μας περιμένει ένα «καυτό» δεκαήμερο, με θερμοκρασίας που τοπικά θα ξεπεράσουν και τους 40 βαθμούς! Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στην χώρα είναι αποτέλεσμα των θερμών αερίων μαζών πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την απουσία σημαντικών φαινομένων.

Οι αέριες μάζες θα είναι 2 έως 5°C θερμότερες των κανονικών για την εποχή, ενώ τα προγνωστικά που ακολουθούν δείχνουν το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας έως τις 25/08 σε ύψος 1.500 περίπου μέτρων επάνω από την Αθήνα, με την κόκκινη γραμμή να παρουσιάζεται το «θερμότερο» σενάριο ενώ με τη μπλε γραμμή το «ψυχρότερο» σενάριο. Η πράσινη γραμμή είναι η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας.

Ενώ η μαύρη οριζόντια γραμμή είναι η προσεγγιστική μέση τιμή της περιόδου σύμφωνα με δεδομένα του διαστήματος 1991-2020. Σχεδόν όλα τα σενάρια δίνουν θερμοκρασίες υψηλότερες των κανονικών για την εποχή.

Η θερμοκρασία λοιπόν αναμένεται να ανέβει σταδιακά τις επόμενες ημέρες και να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, παρουσιάζοντας μικρές διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα.

Με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα, η θερμοκρασία από τη Δευτέρα 21 Αυγούστου θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τοπικά τους 40°C. Κατά τη διάρκεια της νύχτας όμως η ελάχιστη θα πέφτει κάτω από τους 27-29 °C, με εξαίρεση όμως κυρίως τα αστικά κέντρα όπου επικρατεί το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας και θα κρατά τις ελάχιστες θερμοκρασίες μεταξύ 27 και 29°C.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.