Ρόδος: «Κρανίου τόπος» μετά τη φωτιά – Κάηκε έκταση μεγαλύτερη από το Λονδίνο!Στον αέρα κυκλοφορεί 1 μεγατόνος CO2!

Οργή, αγανάκτηση, θλίψη και πολλά ερωτηματικά προκαλεί η εικόνα της Ρόδου μετά την μεγάλη φωτιά που κράτησε δέκα μέρες και κατέστρεψε ένα μεγάλο κομμάτι πρασίνου του νησιού.

Τις αποκαλυπτικές εικόνες του νέου «προσώπου» της Ρόδου μετά την πύρινη λαίλαπα της 17ης Ιουλίου αποτύπωσε με την φωτογραφική του κάμερα ο Αργύρης Μάντικος για λογαριασμό του πρακτορείου eurokinissi.

Οι περιοχές στις οποίες έχουν επικεντρωθεί οι φωτογραφίες είναι τα χωριά Κιοτάρι, Λάερμα, Λαχανά και Ασκληπιό.

Όπως μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς, το «σκηνικό» είναι απόκοσμο.

Το τοπίο «σεληνιακό».

Οι άλλοτε πράσινες εκτάσεις έχουν δώσει την θέση τους στην μαυρίλα και την στάχτη.

Το πλέον σοκαριστικό στοιχείο, σύμφωνα με το Euronews, είναι ότι η έκταση που κάηκε στην Ρόδο είναι μεγαλύτερη από το Λονδίνο!

Δείτε τις φωτογραφίες:

Τρομακτικές οι συνέπειες στο περιβάλλον

Την ίδια στιγμή, που οι κάτοικοι του νησιού «θρηνούν» για τον τόπο τους έχουν να αντιμετωπίσουν και τις επιπτώσεις που έχουν οι καμένες εκτάσεις για την υγεία και την ποιότητας της ζωής τους.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιτροπή παρακολούθησης της ατμόσφαιρας «Copernicus», οι φωτιές απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα έναν μεγατόνο (ένα εκατομμύριο τόνους) εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2)!

Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με τη ρύπανση που παράγεται από την κίνηση 222.5000 αυτοκινήτων σε ένα χρόνο, 500.000 κιλά άνθρακα που καίγονται ή 2,3 εκατομμύριων βαρέλιων πετρελαίου που καταναλώνονται!

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πυρκαγιές θα επηρεάσουν την ποιότητα του αέρα τόσο τοπικά  όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου!

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών, σχεδόν το 2% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας έχει καταστραφεί από πυρκαγιές από τις αρχές του 2023!

Το ποσοστό αυτό είναι ήδη 30% περισσότερο από τον ετήσιο μέσο όρο, σύμφωνα με την υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.