Σάλος στο πανελληνιο με “ιατρικο” site που πουλάει αναρρωτικές άδειες και φάρμακα

Στον εισαγγελέα καταθέτει σήμερα μήνυση ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), κατά της ιστοσελίδας που πουλάει αναρρωτικές άδειες και φάρμακα.

Με εξώδικο, αλλά και μήνυση ο ΠΙΣ γνωστοποιεί τις προθέσεις του να μην επιτρέψει τη συνέχιση της παράνομης ιστοσελίδας, η οποία παρέχει υπηρεσίες που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, τη διενέργεια ιατρικών πράξεων, τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας και τη συνταγογράφηση εξετάσεων. To εν λόγω site παρέχει συνταγογράφηση φαρμάκων με 12€, αναρρωτικές άδειες με 10€ και συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων με 8€. Στην εν λόγω ιστοσελίδα μάλιστα, αναφέρεται πως διαθέτει πιστοποίηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

«Επειδή το σύνολο των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών σας παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία, σας καλούμε όπως εντός 24 ωρών από τη λήψη της παρούσας, να «κατεβάσετε» την ιστοσελίδα και τις αντίστοιχες σε facebook, Instagram και linkedin και να απόσχετε από οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια ή δημοσίευση απέχοντας από την παροχή οποιοσδήποτε ιατρικής υπηρεσίας και φυσικά να πάψετε την παράνομη και παραπλανητική χρήση του σήματος του Π.Ι.Σ. ως δήθεν πιστοποιημένος από εμάς φορέας», σημειώνει στο εξώδικό του ο ΠΙΣ.

«Όλα αυτά είναι ένα “κέλυφος” για να μην μπορεί να τον πιάσει κανένας»

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζει ότι είναι αναγκαίο το κλείσιμο της ιστοσελίδας. «Πρόκειται για “υπηρεσίες” που παρέχουν ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις, κάτι που επιφέρει αφαίρεση της άδειας του γιατρού. Δεν είναι τόσο απλό. Εμείς σήμερα θα επισκεφθούμε τον Εισαγγελέα, ενώ την Πέμπτη στείλαμε και εξώδικο. Επίσης, έχουν κινηθεί πειθαρχικά και οι δύο Ιατρικοί Σύλλογοι, Αθήνας και Θεσσαλονίκης εναντίον των επιστημονικά υπευθύνων της ιστοσελίδας και θα ζητήσουμε να τους κλείσουν και την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τόσο από τον ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ», τονίζει και προσθέτει:

«Στείλαμε εξώδικο, και ανακαλύψαμε πως το άτομο που έχει την επιχείρηση είναι ένας πρώην προδοσφαιριστής, που τώρα δηλώνει επιχειρηματίας, κάτοικος Πολωνίας με έδρα της επιχείρησης του στο Λονδίνο, που δεν ξέρουμε καν αν είναι έδρα ή απλή ταχυδρομική θυρίδα. Και δηλώνει και μια ακόμη έδρα στα Βριλήσσια. Όλα αυτά είναι ένα “κέλυφος” για να μην μπορεί να τον πιάσει κανένας. Γιατί αν έχεις μια εταιρεία με έδρα στην Αγγλία και εσύ είσαι κάτοικος Πολωνίας, που θα σου το στείλω το εξώδικο;».

«Δρούσαν φυσικά χωρίς καμία νομοθετική κατοχύρωση»

Ταυτόχρονα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απέστειλε επιστολή στους δύο Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Θεσσαλονίκης αντιστοίχως και τους ζήτησε να ασχοληθούν με τις πειθαρχικές ευθύνες στους δύο γιατρούς που εργάζονται στην ιστοσελίδα.

«Οι γιατροί που εργάζονται στην επιχείρηση και στέλνουν την άυλη συνταγογράφηση κατά παραγγελία σε κάθε ενδιαφερόμενο, είναι γνωστοί και έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι δύο: ο ένας από τη Αθήνα και μία ακόμη γιατρός από τη Θεσσαλονίκη. Δρούσαν φυσικά χωρίς καμία νομοθετική κατοχύρωση. “Στείλε μου στο viber τι φάρμακα θέλεις να στα γράψω”, έλεγαν και “Γράψε μου και για ποιο λόγο θέλεις αναρρωτική άδεια να σου τη στείλω”. Το να στέλνεις στην άυλη φάρμακα σε κάποιο ασθενή είναι μια πρακτική που συνηθίζεται μεν αλλά για ασθενείς που ξέρεις, όχι για ασθενείς που δεν ξέρεις. Και είναι μια κακή πρακτική που γίνεται ”μπίζνα”», υπογραμμίζει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Είναι επιστημονικά αδιανόητο, δεοντολογικά ανεπίτρεπτο να παρακάμπτονται οι κανόνες»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) από την πλευρά του, δηλώνει πως θα ελέγξει πειθαρχικά όσους γιατρούς παραβαίνουν των κώδικα ιατρικής δεοντολογίας συμμετέχοντας σε παράνομες διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής ιατρικών υπηρεσιών που δεν έχουν λάβει- ούτε μπορούν ή πρόκειται να λάβουν- καμία πιστοποίηση από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

«Η λήψη ιστορικού, η κλινική εξέταση , η συνταγογράφηση , η χορήγηση παραπεμπτικών για παρακλινικές εξετάσεις, αποτελούν ΟΛΕΣ ιατρικές πράξεις οι οποίες πρέπει να υπακούουν στον αδήριτο κανόνα της άμεσης δια ζώσης επαφής του ιατρού με τον ασθενή. Είναι επιστημονικά αδιανόητο, δεοντολογικά ανεπίτρεπτο και πειθαρχικά ελέγξιμο να παρακάμπτονται οι κανόνες αυτοί. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως η άυλη συνταγογράφηση αποτελούν εργαλεία διευκόλυνσης των ασθενών. Οι οποιεσδήποτε διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής δήθεν ιατρικών υπηρεσιών είναι απολύτως παράνομες», σημειώνει ο ΙΣΘ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.