Γράφει Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης*
Η εσκεμμένη υποβάθμιση που επιχειρείται από ελληνικής πλευράς των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, αποδιδόμενη με τον όρο business as usual και αποφεύγοντας δηλώσεις περί εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τη γείτονα, για να μη θίξουν τη νέα τουρκική κυβέρνηση και το ήπιο κλίμα που δήθεν έχει υιοθετήσει η Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, είναι τουλάχιστον αφελής.
Η πραγματικότητα του μεταναστευτικού στη γείτονα είναι σκληρή και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται ρεαλισμός από την ελληνική πλευρά και όχι στρουθοκαμηλισμός. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι:
-οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές στον Έβρο δεν είναι τυχαίες, εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική της Τουρκίας και διέπονται από την ίδια ένταση και το ίδιο σκεπτικό με τις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχθηκε η Ελλάδα το 2020. Σύντομα, θα ακολουθήσουν οι ίδιες και μεγαλύτερες πιέσεις μεταναστευτικών ροών και στα ελληνικά νησιά.
-το μεταναστευτικό στην Τουρκία αποτελεί σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο οξυμένο πρόβλημα μετά το οικονομικό, ενώ προβλέπεται περαιτέρω όξυνση λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής στη Συρία και στο Ιράκ και της ευρύτερης πολιτικής αστάθειας στη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
-ουδείς γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί στα μικρασιάτικα παράλια. Οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών τούς υπολογίζουν σε 3,5 εκατ. ενώ δηλώσεις Τούρκων πολίτικων ανεβάζουν τον αριθμό σε 5 εκατ.
-η διακίνηση και η καθοδήγηση των μεταναστευτικών ροών στη γείτονα γίνεται ανέκαθεν από οργανωμένα κυκλώματα με τεράστια κέρδη. Το χρονικό διάστημα 2015-2016 που εισήλθαν πάνω από 1 εκατ. μετανάστες μέσω της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τα συνολικά κέρδη που αποκόμισε το οργανωμένο έγκλημα υπολογίστηκαν από την Europol μεταξύ 3-6 δις δολάρια. Και, βέβαια, είναι γνωστό ότι το οργανωμένο έγκλημα έχει διαποτίσει τις κρατικές δομές του τουρκικού κράτους, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών.
-η στρατηγική της Τουρκίας ως προς την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού παραμένει η ίδια και δεν πρόκειται να αλλάξει για τον απλούστατο λόγο ότι η μόνη κατεύθυνση εκτόνωσης του προβλήματος είναι ο ευρωπαϊκός χώρος μέσω των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας και, τέλος,
-οι βασικές συνιστώσες της τουρκικής στρατηγικής είναι πρώτον τα τεράστια οφέλη χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωσης (μεταξύ 2015 – 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε με 6 δις € την Τουρκία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού) και, δεύτερο, η πολιτική εκμετάλλευση του προβλήματος ως μοχλό πίεσης και απειλής τη διεθνούς ασφάλειας απέναντι στην Ελλάδα και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιμετωπίζει την ισλαμιστική τρομοκρατία απειλή ως ύψιστη απειλή της εσωτερικής της ασφάλειας.
Τούτων δοθέντων, λοιπόν, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο αμέσως μετά την επανεκλογή του Τούρκου προέδρου και τον σχηματισμό της κυβέρνησης του, σηματοδοτούν την απαρχή σημαντικών αρνητικών εξελίξεων τόσο για τη Χώρα μας όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνεπώς, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα, αντικειμενικά και ολοκληρωμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Frontex και να επιδιώξουν από κοινού μία νέα στρατηγική αποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου και πολιτικής διαχείρισης της Τουρκίας με αυστηρές προϋποθέσεις και όρους, προκειμένου να αποφευχθεί μια ακόμη σοβαρότερη κρίση του μεταναστευτικού με επώδυνες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα.-
*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας. Έχει διατελέσει προϊστάμενος των εθνικών υπηρεσιών Interpol και Europol και είναι απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας.
https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis