Εκλογές 2023: Τι ισχύει για τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια

Λίγες ώρες απομένουν πριν από το άνοιγμα της κάλπης για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Γνωρίζετε τι συμβαίνει με τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια;

Σύμφωνα το Σύνταγμα, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα.

Αυτό σημαίνει ότι τόσο τα λευκά ψηφοδέλτια , όσο και τα άκυρα ψηφοδέλτια «δεν πάνε πουθενά», δεν τα παίρνει κανένα πολιτικό κόμμα

Τα ποσοστά των πολιτικών κομμάτων υπολογίζονται επί των εγκύρων ψηφοδελτίων και όχι του συνόλου των ψηφοδελτίων (έγκυρα, λευκά και άκυρα).

Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό που υπολογίζεται ότι έλαβε ένα κόμμα (επί των εγκύρων) είναι αυξημένο σε σχέση με αυτό που προκύπτει επί του συνόλου των ψηφοδελτίων. Έτσι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το πρώτο κόμμα κερδίζει από τα άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια. Τα μόνα ψηφοδέλτια που προσμετρώνται στην εκλογική δύναμη των κομμάτων είναι τα έγκυρα.

Τα έγκυρα ψηφοδέλτια

Ως έγκυρες ψήφοι λογίζονται οι ψήφοι οι οποίες δεν είναι άκυρες (σημαδεμένες, μουντζουρωμένες, φάκελος χωρίς ψηφοδέλτιο κλπ.) ή λευκές.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.