Κόλαφος για ΗΠΑ – Η Κίνα κατασκευάζει στρατιωτική βάση στα Αραβικά Εμιράτα και ανατρέπει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

H Κίνα υλοποιεί την κατασκευή μιας τεράστιας στρατιωτικής βάσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια κίνηση – κόλαφος για τις ΗΠΑ από τον παραδοσιακό της σύμμαχο, ενδεικτική ότι ένας άλλος παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή προσεγγίσει την Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Insider το Σάββατο 29 Απριλίου 2023.
Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που εξασφάλισε η Washington Post, η κατασκευή ξεκίνησε ξανά σε μια κινεζική στρατιωτική βάση λίγο έξω από το Άμπου Ντάμπι.
Τα σχέδια για μια βάση σταμάτησαν το 2021 αφού οι ΗΠΑ εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους.
Αλλά τα έγγραφα της The Post δείχνουν ότι η υλοποίηση των σχεδίων φαίνεται τώρα να προχωρά.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρακολουθούν την κινεζική δραστηριότητα στη βάση και σε άλλες τοποθεσίες στα πλούσια σε πετρέλαιο ΗΑΕ εν μέσω ανησυχιών ότι πλησιάζει το Πεκίνο. ‘
Η παρουσία Κινέζων αξιωματούχων σε αρκετές ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες έχει θορυβήσει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αναφέρει η έκθεση.

Το κινεζικό παγκόσμιο δίκτυο

Η στρατιωτική βάση αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε λιμάνια σε όλη τη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική, έως το 2030, σύμφωνα με τα έγγραφα της The Post.
Η Κίνα τους τελευταίους μήνες έχει κάνει ένα τολμηρό παιχνίδι ανατροπής των διπλωματικών ισοτρρπιών στη Μέση Ανατολή, οργανώνοντας πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση των αντιπαραθέσεων μεταξύ των μακροχρόνιων αντιπάλων, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.
Το Πεκίνο έχει αποκαλύψει τους περιορισμούς της επιρροής των ΗΠΑ σε μια περιοχή όπου είναι εδώ και καιρό η κυρίαρχη διεθνής δύναμη.
Η Σαουδική Αραβία, ένας άλλος παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, έχει επίσης εξοργίσει τον Λευκό Οίκο πλησιάζοντας την Κίνα, διοργανώνοντας μια σύνοδο κορυφής πέρυσι για να ανακοινώσει τη συνεργασία με το Πεκίνο σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ασφάλειας και οικονομίας.
Ταυτόχρονα, η Κίνα προσπάθησε να τοποθετηθεί ως μεσολαβητής της ειρήνης στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα προσφέρει διπλωματική και οικονομική υποστήριξη στη Ρωσία στην εισβολή της στη γείτονά της.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.