Εκλογές 2023: Στις 22 Απριλίου η επίσημη προκήρυξή τους – Ολη η διαδικασία

Στις 22 Απριλίου αντί της 24ης Απριλίου που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός αναμένεται να προκηρυχθούν επίσημα οι εκλογές. Μια μικρή μετατόπιση της ημερομηνίας που επί της ουσίας δεν αλλάζει τα πλάνα στον… δρόμο προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Μια αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει λίγο πιο μπροστά την επίσημη προκήρυξη. Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για επίσημη εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου από το Σαββατοκύριακο μετά το Πάσχα.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι εκείνη την ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζητώντας την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου. Στη συνέχεια το Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί θα θυροκολληθεί στη Βουλή.

Αμέσως θα πρέπει να προχωρήσουν και δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αφενός θα αντικατασταθεί από υπηρεσιακό υπουργό, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και o Γιάννηw Οικονόμου, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην Φθιώτιδα, που σημαίνει ότι με βάση τον εκλογικό νόμο δεν επιτρέπεται η καθημερινή παρουσία του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι η αλλαγή της ημερομηνίες επισπεύδει και τις όποιες αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τη συμμετοχή ή όχι του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στην εκλογική διαδικασία.  Και αυτό γιατί με βάση τον νόμο, το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει τους συνδυασμούς που θα κατέλθουν στις εκλογές 12 ημέρες μετά την επίσημη προκήρυξή τους, κάτι που σημαίνει ότι καταληκτική ημερομηνία για την απόφαση είναι η 3η Μαΐου.

Σήμερα, ψηφίζεται από την Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης που προβλέπει ότι η απόφαση θα ληφθεί από την ολομέλεια του Α1 τμήματος και όχι από την πενταμελή επιτροπή.

Στο μεταξύ στις 12 το μεσημέρι λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις των αποδήμων που θέλουν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την αρχική εγκύκλιο, οι αιτήσεις θα έκλειναν το βράδυ της Δευτέρας στις 23:59, πήραν, όμως, παράταση για σήμερα το μεσημέρι στις 12:00.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.