Δίκτυο τρομοκρατών: Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» από το Ιράν

Καταζητούμενος για τέσσερις δολοφονίες και απαγωγές φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» της ομάδας τρομοκρατών, μέλη της οποίας ήταν οι δύο Πακιστανοί που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης της ΕΥΠ με την κωδική ονομασία «Υάκινθος» και οι οποίοι ετοίμαζαν πολύνεκρο χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή και στη συνέχεια σχεδίαζαν δολοφονία προσώπων, πιθανότατα ισραηλινών στόχων.

Όπως αποκαλύπτει το enikos.gr o «καθοδηγητής» των δύο συλληφθέντων ονομάζεται Σαγιέντ Χακάρ (πιθανόν είναι ένα από τα ονόματα που χρησιμοποιούσε), είναι ηλικίας 29-33 ετών και βρίσκεται στο Ιράν, όπου έχει καταφύγει. Πρόκειται για έναν σκληρό και διαβόητο κακοποιό, ο οποίος ανήκει μεν σε δίκτυο που συνδέεται στην «Δύναμη Κουντς», αλλά παράλληλα είχε αναπτύξει και πλούσια ποινική δράση, ως μέλος φατρίας η οποία έχει προβεί σε δεκάδες δολοφονίες και απαγωγές στο Πακιστάν. Με τους δύο συλληφθέντες -τον 27χρονο Χαϊντέρ και τον 29χρονο Χουσεΐν – κατάγονται από την ίδια περιοχή, την Σαργκόντα του Πακιστάν.

Από τις συνομιλίες των δύο συλληφθέντων Πακιστανών με τον «εγκέφαλο» στο Ιράν προκύπτει ότι τους είχε υποσχεθεί πως θα βγάλουν πολλά χρήματα, όπως έχει ήδη γράψει το enikos.gr. Μάλιστα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι τρομοκράτες θα έπαιρναν 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό στο εβραϊκό εστιατόριο. Γι’ αυτό και σκοπός τους ήταν να δράσουν όταν το μαγαζί θα ήταν γεμάτο κόσμο, ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα και η ανταμοιβή τους να είναι μεγάλη.

Οι ελληνικές αρχές έχουν ερευνήσει εάν οι δύο συλληφθέντες έχουν ήδη λάβει χρήματα, όμως έως τώρα δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί η ροή του χρήματος, καθώς όλες οι κινήσεις γίνονται μέσω Πακιστάν.

Επίσης, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες που έχει στη διάθεσή της η ΕΥΠ, ο Σαγιέντ φέρεται να τους έλεγε πως όταν θα ολοκλήρωναν την αποστολή τους στην Ελλάδα, θα διασφάλιζε τη διαφυγή τους από την χώρα χωρίς να εντοπιστούν και συλληφθούν. Θα τους μετέφερε, όπως φέρεται να έλεγε, με ασφάλεια στο Πακιστάν ή στο Ιράν, ώστε το δίκτυο να τους ανοίξει εκεί ένα δικό τους εστιατόριο. Κάτι που δεν θεωρείται τυχαίο με δεδομένο ότι οι δύο συλληφθέντες στην Ελλάδα εργάζονταν και ως λαντζέρηδες σε μαγαζιά, εκτός από εργάτες γης.

Η στρατολόγηση

Στο επίκεντρο των ερευνών των ελληνικών Αρχών βρίσκονται η Ζάκυνθος, η Σπάρτη αλλά και η Αθήνα, οι πόλεις δηλαδή που εντοπίστηκαν τα ίχνη των δύο Πακιστανών.

Από τις αρχές εξετάστηκαν περίπου 12 ομοεθνείς τους, για τους οποίους όμως δεν προέκυψε κάτι επιβαρυντικό. Τρία άτομα κατέθεσαν στο πλαίσιο της προανάκρισης, καθώς οι δύο συλληφθέντες τους είχαν προσεγγίσει για να ενταχθούν στην οργάνωση, εκείνοι όμως, όπως υποστήριξαν, αρνήθηκαν. Όπως φέρεται να είπαν στην αντιτρομοκρατική, τους είχαν μιλήσει ανοιχτά για τους σκοπούς τους, προσπαθώντας να τους στρατολογήσουν και τους έταζαν χρήματα. Εκείνοι φοβήθηκαν και απάντησαν πως δεν ήθελαν να συμμετέχουν στα σχέδιά τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ένας από αυτούς υποστήριξε πως έκοψε κάθε επαφή με τους δύο συλληφθέντες και τους μπλόκαρε στο κινητό προκειμένου να μην τον καλούν.

Το προφίλ των δύο Πακιστανών

Στους έμπειρους αναλυτές της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής, που έχουν σκιαγραφήσει το προφίλ των συλληφθέντων, έκανε εντύπωση το πώς αυτοί οι δύο άνθρωποι ετοίμαζαν ένα τόσο μεγάλο χτύπημα, καθώς δεν εντυπωσιάστηκαν, όπως λένε, από την ευφυία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι δύο Πακιστανοί δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο θρησκευτικό υπόβαθρο και οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό που τους κινητοποίησε ήταν τα χρήματα.

Οι δύο Πακιστανοί κρατούν το στόμα τους κλειστό και δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες, παρότι έχουν παραδεχθεί ότι συνομιλούσαν με τον «εγκέφαλο» ονόματι Σαγιέντ.

Ο 27χρονος Χαϊντέρ φέρεται να υποστήριξε ότι αρχικά δέχθηκε την πρόταση του «καθοδηγητή» του, στη συνέχεια το μετάνιωσε, αλλά φοβόταν ότι ο ομοεθνής του από την Τεχεράνη θα έκανε κακό στην οικογένειά του. Οι ισχυρισμοί του δεν πείθουν τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής, ενώ σε τελείως διαφορετικό ύφος είναι και οι διάλογοι-σοκ που έφερε στο φως πρώτο το enikos.gr.

  • «Εγκέφαλος» στο Ιράν: Θέλω να μπείτε στην κουζίνα του εστιατορίου και να βάλετε φωτιά εκεί.
  • Χαϊντέρ: Εγώ θέλω να αξίζουν τα λεφτά που θα μου δώσεις, γι’ αυτό και θα πάμε στο εστιατόριο, όταν εκεί θα υπάρχουν τουλάχιστον 40- 50 άτομα για να τους σκοτώσουμε όλους.
  • «Εγκέφαλος» στο Ιράν: Φρόντισε να μην έχουν κανένα περιθώριο να σωθούν.
  • Χαϊντέρ: Σου το υπόσχομαι και θα σου στείλω φωτογραφία και βίντεο από τον κάθε νεκρό.
  • «Εγκέφαλος» στο Ιράν: Μόνο να φαίνονται καθαρά τα πτώματα στις φωτογραφίες και τα βίντεο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.