Η κινητικότητα των κηφήνων στο Δημόσιο

Αλκιβιάδης Κ. Κεφαλάς

Η συνεχής προβολή των ίδιων πολιτικών γραφικοτήτων στα ΜΜΕ αναδεικνύει την ποιότητα των αρίστων

Τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη ανάγονται στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και το άχρηστο κρατικό μόρφωμα που δημιούργησαν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι διοικητικές δομές του κομματικού και προσωποπαγούς κράτους εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα προσωπικά συμφέροντα του πολιτικού συστήματος και των οικονομικών ελίτ. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια μιας ενδιάμεσης γραφειοκρατικής τάξης που τοποθετεί στις σημαντικές θέσεις της διοικητικής μηχανής άτομα με ανύπαρκτα προσόντα.

Αυτή η πρακτική εφαρμόστηκε και στους υπαλλήλους του ΟΣΕ που ήταν υπεύθυνοι για την κίνηση των τρένων την ημέρα του δυστυχήματος. Αν και ο αρμόδιος υπουργός παραιτήθηκε μετά το δυστύχημα, η κυβέρνηση των αρίστων της Ν.Δ. δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμα τα ονόματα των πολιτικών που ενεπλάκησαν στον παράνομο διορισμό των υπαλλήλων του ΟΣΕ, ούτε έχουν αποκαλυφθεί οι υπεύθυνοι που, μέσω της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, μετέτρεψαν ένα χαμηλόβαθμο στέλεχος του ΟΣΕ σε σταθμάρχη σιδηροδρομικού σταθμού.

Ο τελευταίος είναι βέβαιο ότι θα φορτωθεί όλες τις αμαρτίες του πολιτικού συστήματος, ώστε οι υπεύθυνοι πολιτικοί να αποδοθούν και πάλι εξαγνισμένοι και άσπιλοι στην κοινωνία, για να δολοφονήσουν εκ νέου τα παιδιά αυτών που τους ψηφίζουν με την ανικανότητα και την αδιαφορία τους.

Εκτός από τη μετατροπή του αδικήματος της κλοπής σιδηροδρομικού υλικού από κακούργημα σε πλημμέλημα, η διοικητική πράξη, που αφενός οδήγησε στον θάνατο δεκάδες νέους στα Τέμπη και αφετέρου θα διαλύσει μελλοντικά ακόμα περισσότερο την κρατική μηχανή, είναι η πολυδιαφημιζόμενη κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτή μέσω μιας σειράς διοικητικών πράξεων και μετατάξεων επιτρέπει σε έναν πολιτικό να μεταλλάξει ένα κομματόσκυλο από θυρωρό δημόσιου οργανισμού σε διευθυντικό στέλεχος. Ο ενδιαφερόμενος αρχικά απευθύνεται στον βουλευτή του χωριού του, ο οποίος ακολούθως μεσολαβεί στους αρμόδιους υπουργούς, ώστε ο πρώην αφισοκολλητής να αναρριχηθεί στις διευθυντικές διοικητικές θέσεις των δημόσιων οργανισμών.

Αλλη μέθοδος ευνοιοκρατίας και ανέλιξης κομματικών κηφήνων που εξασκεί η κυβέρνηση των αρίστων της Ν.Δ. συνίσταται στη δημιουργία νέων διευθύνσεων στο ευρύτερο Δημόσιο, ως επί το πλείστον άχρηστων και μη παραγωγικών. Εκεί τοποθετούνται ως διευθυντικά στελέχη οι «συνδικάλες» της Ν.Δ., με μισθούς συγκρίσιμους με αυτούς των βουλευτών. Ενώ μέχρι τις εκλογές του 2019 η κομματοκρατία, κατά το μάλλον ή ήττον, είχε επιτρέψει να εποικίζεται το Δημόσιο με τις απρόσωπες κομματικές στρατιές των αφισοκολλητών, σήμερα η κινητικότητα έχει μετατραπεί σε προσωποπαγές διοικητικό εργαλείο άλωσης της κρατικής μηχανής μέσω της τοποθέτησης σε σχεδόν όλες τις διοικητικές θέσεις του Δημοσίου των προσωπικών φίλων των ηγετικών στελεχών της Ν.Δ.

Ουσιαστικά λοιπόν το κράτος, από κομματοκρατούμενο που ήταν μέχρι πρόσφατα, έχει μετατραπεί σε προσωποκρατούμενο. Ομως η επιτυχία ενός πολιτικού συστήματος και η ομαλή λειτουργία της κρατικής μηχανής είναι συνάρτηση του βαθμού της απόδοσης της μεσαίας γραφειοκρατίας και της ικανότητας των μεσαίων στελεχών της διοικητικής του δομής. Μετά τις εκλογές του 2019 η πρακτική της τοποθέτησης της στρατιάς των ανίκανων προσωπικών φίλων και «κουμπάρων» της ηγεσίας της Ν.Δ. σε νευραλγικές θέσεις του Δημοσίου είναι υπεύθυνη για τις εκατόμβες των θυμάτων στη χώρα μας και την ακραία αποδόμηση της κρατικής μηχανής και του δημόσιου χώρου, όπως τη βιώνει σήμερα ο κάθε πολίτης στην καθημερινότητά του.

Η συνεχής προβολή των ίδιων πολιτικών γραφικοτήτων στα ΜΜΕ αναδεικνύει την ποιότητα των αρίστων. Το καλοκαίρι του 2022, σε συνθήκες πλήρους άπνοιας, ο τεράστιος σε έκταση εθνικός δρυμός της Πάρνηθας, τα πρώην βασιλικά κτήματα και οι γειτονικές αστικές περιοχές παραδόθηκαν στις φλόγες, επειδή κανένας από τους άριστους κομματικούς κηφήνες της Ν.Δ. δεν σκέφτηκε να τοποθετήσει ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Δεκέλειας, δίπλα στον εθνικό δρυμό.

Κρίνοντας από τα αποτελέσματα των προηγουμένων πρακτικών του επιτελικού κράτους των αρίστων, η τραγωδία στα Τέμπη ήταν αναμενόμενη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.