Το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο – Οι υψηλοί καλεσμένοι

Η τελευταία πράξη ενός σημαντικού κεφαλαίου στην ιστορία της Ελλάδας γράφεται σήμερα, με την κηδεία του τέως βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου.

Οι τελευταίες εξελίξεις

12:19 Καταχειροκροτούμενες έφτασαν στην Μητρόπολη η Άννα Μαρία συνοδευόμενη από την Μαρί Σαντάλ.

12.03: Ο Φίλιππος και η Ματθίλδη του Βελγίου κατέφθασαν στην Μητρόπολη. Στην είσοδο του ναού τους υποδέχθηκε ο Πάυλος.

12.01: Η πριγκίπισσα Άννα που εκπροσωπεί την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, έφτασε στον ιερό ναό.

12.00: «Φρούριο» το κέντρο της Αθήνας: Επί ποδός αστυνομικοί της ΕΚΑΜ, της αντιτρομοκρατικής και της κρατικής ασφάλειας

Η αστυνομία έχει κλείσει το δρόμο, προκειμένου να διευκολύνουν την κυκλοφορία στα βανάκια που μεταφέρουν τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Περίπου 2 τετράγωνα πιο πάνω από την Μητρόπολη έχει σταματήσει μία πομπή της αστυνομίας όπου μπροστά είναι ένα περιπολικό και πίσω αρκετά συνοδευτικά της ΕΛ.ΑΣ.

Αναμένεται να φτάσει άλλος ένας υψηλός προσκεκλημένος. Η αστυνομία προσπαθεί να απομακρύνει τον κόσμο ο οποίος βρίσκεται στον δρόμο. Υπάρχει πλήθος κόσμου στο σημείο.

11.58: Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος και η Λετίθια έφτασαν στην Μητρόπολη. Παράλληλα στον ναό εισήλθε ο Αλβέρτος του Μονακό.

11.42: Η βασιλομήτωρ Σοφία, αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας , Χουάν Κάρλος κατέφθασαν στην Μητρόπολη Αθηνών.

11.35: Ο κ. Βορίδης, ο κ. Πικραμένος και η κα. Μενδώνη, βρίσκονται στον ναό. Οι 50 από τους καλεσμένους είναι ελληνικής καταγωγής και πρόκειται για επιχειρηματίες, εφοπλιστές, συμμαθητές του τέως βασιλιά. Οι υπόλοιποι θα είναι από 11 βασιλικές οικογένειες από τουλάχιστον 11 διαφορετικές χώρες.

11:21: Έφτασε στη Μητρόπολη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο.

11.20: Ο δημοσιογράφος Γιώργος Μαλούχος μίλησε για τον τέως βασιλιά και για τις αποφάσεις να ταφεί ως ιδιώτης.

«Ασυζητητί δεν ήταν η ενδεδειγμένη λύση, να μη λάβει τιμές αρχηγού κράτους ο τέως βασιλιάς. Από τις 6 το πρωί η κυβέρνηση ασυζητητί έχει μετανιώσει για την επιλογή που έκανε. Ο τέως βασιλιάς δεν ήταν αρχηγός της μοναρχίας στην Ελλάδα, δεν ήταν αρχηγός ενός πολιτεύματος που άλλαξε, υπήρξε πράγματι. Ήταν αρχηγός του ελληνικού κράτους. Το ελληνικό κράτος είναι μία καθαρή, ξεκάθαρη, μορφή πολιτεύματος που λέγεται προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία από το 1974 και μετά, και μετά το δημοψήφισμα που έγινε με το 70% των ψήφων να δείχνει το τέλος της βασιλείας. Ο τέως βασιλιάς δεν αμφισβήτησε ποτέ το αποτέλεσμα. Το πολίτευμα έχει όνομα όχι το κράτος. Η δημοκρατία δεν προσδιορίζει αναγκαστικά ετεροπροσδιοριζόμενη σε σχέση με το εάν είναι ένα φασιστικό καθεστώς ή όχι. Είναι ένα πολίτευμα που άλλαξε», ανέφερε αρχικά.

«Ο Κωνσταντίνος προσέφερε κάτι στη δημοκρατία που δεν το σκεφτόμαστε. Η παρουσία του  Κωνσταντίνου έκανε τη διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους βασιλείς που μόλις ΄έφευγαν ξεκινούσαν αμέσως τη διαδικασία να ξεκινήσουν. Έβαλε μία ταφόπλακα ότι το πολίτευμα είναι σεβαστό όσο και αν δεν του άρεσε αυτό. Εκτιμώ ότι η κίνηση να ταφεί ως ιδιώτης έγινε από την πίεση των εκλογών και γιατί ο πρωθυπουργός είχε μία ανησυχία, καθώς ο κόσμος συνδέει πολλές φορές την οικογένειά του με την πρώην βασιλικής», συμπλήρωσε ο κ. Μαλούχος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.