Δηλητήριο τα τουρκικά οπωροκηπευτικά: Να απαγορευτούν επιτέλους οι εισαγωγές!

Η Βουλγαρία δείχνει το δρόμο και διδάσκει αξιοπρέπεια! Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να κοιμόμαστε όρθιοι και όχι απλώς να δίνουμε χρήματα στους δολοφόνους μας, αλλά να επιτρέπουμε τις εισαγωγές των τουρκικών προϊόντων με πλημμελείς ελέγχους!

Εκατοντάδες περιπτώσεις εισαγωγών οπωροκηπευτικών από Τουρκία, με υπερβολικές ποσότητες φυτοφαρμάκων

Όπως αποκαλύπτει η Ypaithros.gr σε σχετικό σημείωμα του ειδικού συμβούλου του INCOFRUIT Ελλάς, Γιώργου Πολυχρονάκη, αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια του 2022, στο Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) καταγράφηκαν από τις χώρες που το αποτελούν συνολικά 578 ειδοποιήσεις που προκλήθηκαν από υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων στα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν φτάσει στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), είτε από τρίτες χώρες είτε από την ίδια την ΕΕ.

Το 50,52%  αυτών των απορρίψεων αντιστοιχούν σε εισαγόμενα προϊόντα φρούτων και λαχανικών μεταξύ 1ης Ιανουαρίου αι 31ης Δεκεμβρίου 2022, από την Τουρκία με 292 ειδοποιήσεις συνολικά, για υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που προσπάθησε να εισαγάγει στις αγορές των χωρών μελών της ΕΕ

Οι πιπεριές ήταν το προϊόν που έφτασε από την Τουρκία και παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό 78 περιπτώσεων υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων, που στις περισσότερες περιπτώσεις καταστράφηκαν φτάνοντας στα σύνορα της κοινότητας.

Τις πιπεριές ακολούθησαν τα λεμόνια με 72 ειδοποιήσεις , τα σταφύλια με 48 ,τα μανταρίνια με 23 ,τα ρόδια 13 περιπτώσεις, 12 στα πορτοκάλια , με τα υπόλοιπα να κατανέμονται μεταξύ διαφόρων  προϊόντων φρούτων και λαχανικών

Την Τουρκία ακολουθούν η Αίγυπτος με 40, η Ινδία και η Ουγκάντα ​​με 21 καθεμία, η Κένυα με 18, η Κίνα με 16, και με 13 κρούσματα έχουν βρεθεί σε φρούτα και λαχανικά από την Ταϊλάνδη, 10 από Μαδαγασκάρη, και  9 σε προϊόντα του Ισημερινού και του Ιράν, που συμπληρώνουν τη λίστα των 10 χωρών στα φρούτα και τα λαχανικά των οποίων έχει εντοπιστεί υπέρβαση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε περισσότερες περιπτώσεις, με 8 περιπτώσεις.

Οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία

Εφίσταται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων αλλά και διερχομένων με προορισμό τις Χώρες της Ε.Ε. φορτίων φρούτων και λαχανικών κατά το 2023 ως προς τις απαιτήσεις της Ενωσιακής Νομοθεσίας καθ ότι στο 2022 οι επιδόσεις της Χώρας μας είναι σχεδόν μηδενικές».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.