«Έχουμε κοινούς φίλους» ήταν το μόνιμο σλόγκαν οικειότητας της Καϊλή στις τηλεφωνικές της επικοινωνίες. Σταθερά και επί χρόνια, ο κύκλος της διευρυνόταν. Η δύναμή της αυξανόταν. Το ίδιο και η περιουσία της. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή που άλλαξαν όλα.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Από τη σύλληψή της στις Βρυξέλλες έμεινε ξαφνικά μόνη. Ολοι οι γνωστοί και υποστηρικτές της αποτραβήχτηκαν αστραπιαία. Κανείς πλέον δεν θέλει να είναι «κοινός φίλος» με την Εύα Καϊλή.
Οσοι έπλαθαν επί δύο δεκαετίες μια διογκωμένη εικόνα για το δήθεν «παιδί-θαύμα της πολιτικής» τώρα είναι οι πρώτοι που της γυρίζουν την πλάτη. Τρέμουν μη «λερωθεί» και το δικό τους όνομα.
Μόλις στα 44, η πολιτική της καριέρα έχει λήξει οριστικά. Ο,τι κι αν αποφανθεί το δικαστήριο για τα λεφτά στις βαλίτσες, αυτό που έχτιζε στο μυαλό της δεν υπάρχει πλέον. Έγινε στάχτη. Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να επιστρέψει έπειτα από τέτοιον διασυρμό απ’ όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη.
Καθυστερημένοι έλεγχοι
Τα πετροδόλαρα του Κατάρ ήταν και τα τελευταία. Δεν βρίσκεται, άλλωστε, μόνο υπό βελγική διερεύνηση. Η οικονομική της εκτίναξη ελέγχεται, με καθυστέρηση όπως πάντα, και από την ελληνική Οικονομική Εισαγγελία, και μάλιστα σε όλο το οικογενειακό περιβάλλον της.
Κι όμως, όλα ξεκίνησαν τελείως διαφορετικά. Καταρχάς με μια «επένδυση» στους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ, επιλογή για σίγουρο μέλλον εκείνα τα χρόνια. Οι περισσότεροι νέοι γράφονται πρώτη φορά σε κόμμα συνήθως ως φοιτητές. Η Καϊλή το έπραξε από τα 14 της, μαθήτρια γυμνασίου ακόμα. Προτού καν βγάλει καλά καλά αστυνομική ταυτότητα, απέκτησε κομματική.
Ο πατέρας της Αλέξανδρος, που πιάστηκε επ’ αυτοφώρω στις Βρυξέλλες με τις βαλίτσες παραμάσχαλα σε σκηνικό βγαλμένο σαν από ταινίες του Λουί ντε Φινές, ήταν αυτός που το 1992 την πήρε από το χέρι και την οδήγησε στα γραφεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.
«Δικτυωμένος» στην τοπική κοινωνία, ο Αλέξανδρος Καϊλής, πασοκτζής ακόμα τότε, μηχανολόγος και στέλεχος στην Περιφέρεια Μακεδονίας, κατάλαβε γρήγορα ότι η κίνησή του αποδίδει. Η Καϊλή βρήκε αμέσως τον πρώτο μέντορά της, τον μετέπειτα υφυπουργό Συγκοινωνιών του ΠΑΣΟΚ και καθηγητή της στο ΑΠΘ Σπύρο Βούγια. Αυτός την ανακάλυψε στην ΠΑΣΠ, όταν αυτή ήταν πρόεδρος των φοιτητών Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, και τη βοήθησε για να εκλεγεί το 2002 δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό του.
Η Εύα Καϊλή έμπαινε στον πολιτικό χάρτη της περιοχής της μόλις στα 24, με το ρεκόρ της νεότερης δημοτικής σύμβουλου. Ηδη τα βλέμματα άρχισαν να στρέφονται πάνω της. Ηταν η εποχή που η Καϊλή παρακαλούσε δημοσιογράφο των «Νέων», όπως ο ίδιος έγραψε αυτές τις μέρες, να τη βοηθήσει να βγει στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη στον ΣΚΑΪ για να γίνει γνωστή.
Στην επιτυχία κάθε συνταγής βασικό ρόλο παίζουν τα υλικά. Οταν η Εύα ήταν παιδί, δεν υπήρχε τίποτα το μοναδικό ή το σπάνιο που δεν διέθεταν και χιλιάδες άλλες και άλλοι. Είχε, όμως, έναν ακαταμάχητο συνδυασμό από εφόδια: κυνισμό, πρακτικότητα και έναν μπαμπά ταιριαστό με τη φιλοδοξία της.
Μετά το πρώτο βήμα στις δημοτικές εκλογές, δεν ήταν μόνο ο πατέρας της, αλλά αποκτούσε διαρκώς κι άλλα στηρίγματα, μέσα από το ΠΑΣΟΚ πια. Πολύ σύντομα, το 2004, με σπουδές Αρχιτεκτονικής πλέον, η Καϊλή διεκδικούσε την είσοδό της στη Βουλή. Και θα τα κατάφερνε, αν δεν αποφάσιζε ο Γιώργος Παπανδρέου να κρατήσει αυτός την έδρα της Θεσσαλονίκης.
Πικραμένη που έμεινε εκτός, αποφάσισε να επενδύσει στην εικόνα της. Το 2004 κατάφερε να μπει στο MEGA και να λέει τα δελτία του Σαββατοκύριακου. Οι επιδόσεις της δεν ήταν καλές και η τηλεοπτική της παρουσία ήταν κάτω του μετρίου, αλλά απέκτησε πανελλήνια αναγνωρισιμότητα. «Θέλω να μιλάει το βιογραφικό μου για μένα και όχι εγώ για το βιογραφικό μου», συνήθιζε να λέει.
Εχοντας τη στήριξη του πολιτικού «πατριάρχη» της Θεσσαλονίκης Βαγγέλη Βενιζέλου, για τον οποίο είχε δώσει αγώνα στις εσωκομματικές εκλογές με τον Παπανδρέου, εκλέγεται το 2007 και αμέσως γίνεται μέλος σε τρεις επιτροπές της Βουλής, όπως και το 2009.
Δύο χρόνια αργότερα επέλεγε στρατόπεδο για πρώτη φορά με τέτοιο θόρυβο. Τον Νοέμβριο του 2011 η Καϊλή γινόταν μπροστινή στο παιχνίδι του Βενιζέλου, απειλώντας τον Παπανδρέου να μην του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ψήφισε τελικά, αλλά αφότου ο Παπανδρέου είχε δεχτεί να φύγει. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ο νέος μέντορας της Καϊλή. Ο Βενιζέλος, αυτός που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ στο 44% και το άφησε το 2015 στο 4,6%, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ κατεδάφισης κυβερνώντος κόμματος.
Υποστήριξη
Ο Βενιζέλος αποφάσισε να κρατήσει την έδρα στη Θεσσαλονίκη το 2012, αν και η Καϊλή ήταν πρώτη σε ψήφους. Απογοητευμένη, αναλαμβάνει για σύντομο χρονικό διάστημα θέση συμβούλου στον όμιλο Demco του Δημήτρη Κοντομηνά, αλλά ο Βενιζέλος την ανταμείβει με την ισχυρή υποστήριξη όλου του μηχανισμού για μια θέση στην Ευρωβουλή το 2014.
Τα ΜΜΕ έχουν αρχίσει να την αποθεώνουν. Το «Πρώτο Θέμα» έγραψε 3.500 λέξεις τον Ιούνιο 2014 για την εκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο με τίτλο «Ο ευρωπαράδεισος έχει πλάνα για την Εύα Καϊλή». Τελικά, ο ευρωπαράδεισος μετατράπηκε σε ευρωκόλαση.
Η μαθήτρια του 13ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, που έτρεχε να γραφτεί στο ΠΑΣΟΚ, άνοιγε τα φτερά της για τις Βρυξέλλες. Ποιος να φανταζόταν ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα γινόταν το κελί της, εκεί όπου σήμερα κρατείται μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή της ώστε να αποφανθεί η βελγική Δικαιοσύνη τι συνέβη με τα σακιά πετροδόλαρα…
Για το σύστημα που ανέδειξε την ευρω-σελέμπριτι είναι πλέον ένα καμένο χαρτί
Η πορεία της Καϊλή είναι το ζωντανό παράδειγμα ότι το να κάνεις ή να λες άστοχα πράγματα δεν αποτελεί εμπόδιο στην πολιτική επιτυχία. Δίχως πολιτική συγκρότηση και έργο, η έντονη προώθησή της από τα ΜΜΕ περιοριζόταν αναγκαστικά σε κολακευτικά lifestyle προφίλ.
Η Καϊλή δεν είχε πρόβλημα να εξαπολύει προσβολές, όπως όταν αποκαλούσε τεμπέληδες όσους παίρνουν επιδόματα. Δεν ντράπηκε να πει ψέματα ότι ο παππούς της δολοφονήθηκε από κομμουνιστές. Δεν είχε φραγμούς να υποκριθεί ότι «δεν μπορώ να πω Β. Μακεδονία τα Σκόπια». Εξακολουθούσε να παριστάνει τη… σοσιαλίστρια όταν εξυμνούσε μέσα στην Ευρωβουλή τους διεφθαρμένους του Κατάρ. Επεδείκνυε με αυταρέσκεια την πλούσια ζωή της, τις πολυτελείς διακοπές της και τα ακριβά ταξίδια της, δίχως να αισθάνεται ότι προκαλεί.
Εδώ και αρκετά χρόνια είχε γίνει φανερό ότι τα όρια ήταν δυσδιάκριτα για την ευρωβουλευτή. Η ψευδαίσθηση ασφάλειας την ωθούσε να ανοίγει όλο και πιο εύκολα τα χαρτιά της. Με την εκλογή της ως αντιπροέδρου της Ευρωβουλής πριν από έναν χρόνο τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν εκτός ορίων. Ο τοίχος ήταν μπροστά της, αλλά η ευρω-σελέμπριτι δεν έβλεπε ότι η σύγκρουση με την πραγματικότητα πλησιάζει…
Δεν ένιωθε πλέον ότι πρέπει να κρατάει τα προσχήματα ούτε όταν έπαιζε διπλό παιχνίδι υπέρ του Μητσοτάκη. Εμπόδιζε την Ευρωβουλή στα θέματα των υποκλοπών ναρκοθετώντας τον Ανδρουλάκη, εξέθετε το κόμμα της με τα ψέματα για το Κατάρ, στήριζε τον Λοβέρδο απροκάλυπτα, πέρυσι εγκωμίαζε τον πρωθυπουργό σε συνέντευξή της.
Όλο το σύστημα Μητσοτάκη έδωσε αγώνα υπέρ της για την αντιπροεδρία στην Ευρωβουλή, αλλά και με κάθε άλλη ευκαιρία τα τελευταία χρόνια. Ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε τοποθετήσει τον πατέρα της στο διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου μέχρι το 2016.
Τώρα ο Αλέξανδρος Καϊλής είναι αναπληρωτής προϊστάμενος στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος κατηγορεί τον πατέρα της Καϊλή ότι «συντόνιζε κύκλωμα στη Νομαρχία και στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας με απευθείας αναθέσεις».
Σήμερα ο Ανδρουλάκης την έχει διώξει από το κόμμα, ο Μητσοτάκης δεν την… ξέρει, οι μέντορές της απομακρύνονται τρέχοντας από δίπλα της, κι όλοι οι συνάδελφοί της ευρωβουλευτές τη θεωρούν μαύρο πρόβατο. Στην αρένα έμεινε μόνη της απέναντι στα λιοντάρια. Κι αυτό δεν θα αλλάξει ακόμα κι αν αθωωθεί.
Η Καϊλή, με τη ρηχή πολιτική σκέψη και τις δυσανάλογες φιλοδοξίες, δεν γνώριζε ότι αυτή είναι η μοίρα όσων πρωταγωνιστούν σε τέτοιας διάστασης σκάνδαλα παγκόσμιας εμβέλειας. Για το σύστημα που την ανέδειξε είναι πλέον ένα καμένο χαρτί.
Ζαλίζει ο πλούτος της, αλλά οι ελληνικές Αρχές δεν είναι… καχύποπτες όπως οι βελγικές
Στο «πόθεν έσχες» της το 2012, στα πρώτα της χρόνια στην πολιτική, η Καϊλή δεν είχε να επιδείξει και πολλά. Είχε καταθέσεις 25.000 ευρώ, δύο Ι.Χ. μικρού κυβισμού, τρία ακίνητα, συν το 25% από ένα τέταρτο.
Στο τελευταίο της «πόθεν έσχες» του 2020 οι καταθέσεις της είχαν εκτοξευθεί στα 463.000 ευρώ. Τα εισοδήματά της είχαν τριπλασιαστεί από 58.000 σε 165.000. Και τα ακίνητα έγιναν έξι, εκ των οποίων ένα διαμέρισμα στο Βέλγιο και το περιβόητο σπίτι 169 τετραγωνικών στο Ψυχικό. Συν ένα ακόμα αυτοκίνητο. Κι όλα αυτά χωρίς καμία δανειακή υποχρέωση ή οφειλή.
Η Καϊλή, η «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» όπως την αποκάλεσε το Politico για τον ρόλο της στη διαμόρφωση της σχετικής πολιτικής της Ε.Ε., είχε κάθε χρόνο όλο και καλύτερη ζωή. Τα ταξίδια σε Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον έγιναν θέμα σε ξένα ΜΜΕ. Το καλοκαίρι του 2017 ήταν στο ιδιωτικό νησί του δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Μέχρι και φωτογραφίες «κοινωνικού χαρακτήρα» με τον Σχοινά έβγαζε πρόσφατα η Καϊλή στο Αμπού Ντάμπι.
Το 2020 γνωρίστηκε με τον μετέπειτα σύζυγό της, τον 35χρονο Φραντσέσκο Τζόρτζι, που σήμερα είναι κι αυτός προφυλακισμένος για το σκάνδαλο με το Κατάρ. Μαζί έκαναν ιστιοπλοΐα στη Μεσόγειο, σκι στις Γαλλικές Αλπεις, οδηγούσαν Range Rover, συναντούσαν τον Δαλάι Λάμα.
Στη γερμανική «Bild» έκανε εντύπωση η ζωή της Καϊλή. «Ακριβές βίλες, πολλά αυτοκίνητα και ένας φουσκωμένος τραπεζικός λογαριασμός. Απολαμβάνει μια ζωή μέσα στη χλιδή – προφανώς δέχεται δωροδοκίες» επισήμαινε.
Είναι γνωστό ότι οι ελεγκτές των «πόθεν έσχες» της ελληνικής Βουλής ή οι διώκτες του οικονομικού εγκλήματος στη χώρα μας δεν διακρίνονται από την καχυποψία των βελγικών Αρχών και των ξένων ΜΜΕ. Μόλις τώρα η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος αποφάσισε να δεσμεύσει την περιουσία της για να δει, μετά τις εφόδους στις Βρυξέλλες, αν υπάρχει κάτι μεμπτό για την Εύα Καϊλή και την οικογένειά της.
Σε κανέναν δεν έκανε εντύπωση στην πάντα ανυποψίαστη χώρα μας ότι η Καϊλή και ο άντρας της έφτιαξαν εταιρία real estate. Οτι στην ίδια διεύθυνση υπάρχει και μια ΜΚΟ της αδερφής της που παίρνει δουλειές από το Μετσόβειο. Οτι υπάρχουν κι άλλες ΜΚΟ που συνδέονται με μέλη της οικογένειας Καϊλή και ότι ο άντρας της αδερφής της, μεγαλοστέλεχος της Αναπτυξιακής Τράπεζας, σύστησε εταιρία που έλαβε άμεσα άδεια για παραγωγή ρεύματος από τη ΡΑΕ.
Κανείς δεν αναρωτήθηκε πώς αγόρασε η ευρωβουλευτής το 2019 ένα σπίτι 169 τετραγωνικών κατασκευής του 2007 στην ακριβότερη περιοχή της Αθήνας, το Ψυχικό, με μόλις 260.000 ευρώ, όταν η αντικειμενική αξία ήταν 659.000 ευρώ (όπως αναφέρει η ίδια στο «πόθεν έσχες» της για το 2019) και η εμπορική του πάνω από 850.000 ευρώ.
Ούτε στο… Καματερό παίρνεις 170 τετραγωνικά με 260.000 ευρώ. Ομως, όσοι έλεγξαν το «πόθεν έσχες» της στη Βουλή θεώρησαν φυσιολογικό κάτι τόσο εξόφθαλμο. Οπως θεωρούσαν φυσιολογικά και τα «πόθεν έσχες» του Πάτση. Σύμφωνα με φωτογραφίες δημοσιευμάτων, το σπίτι αυτό βρίσκεται απέναντι από την πρεσβεία του… Κατάρ.
Ούτε, βέβαια, προκάλεσε εντύπωση ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», από τον Μάρτιο το ζευγάρι αγόρασε και «φιλέτο» 9 στρεμμάτων στην Πάρο με 300.000 ευρώ.
Δυστυχώς για την Καϊλή οι βελγικές Αρχές δεν διακρίνονται από την αθωότητα των ελληνικών. Ακόμα και μια βαλίτσα στον δρόμο να δουν, ενδιαφέρονται τι έχει μέσα. Πλέον ο μεγάλος αντίπαλός της είναι ο εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ. Τα ευρήματα της έρευνας του Βέλγου «σερίφη», όπως είναι το παρατσούκλι του, θα καθορίσουν πόσο σύντομα ή όχι θα ξαναδεί τον ήλιο. Οχι του ΠΑΣΟΚ, αλλά του κανονικού…