Σε εφαρμογή το σχέδιο… εξαφάνισης των ανέργων

Τι προβλέπει το νέο ποινολόγιο που υπεγράφη από τον διοικητή της ΔΥΠΑ

Σε εφαρμογή τίθεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την «εξαφάνιση» των ανέργων, ο μεγάλος αριθμός των οποίων χαλάει το πολιτικό της αφήγημα. Εναν και πλέον χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, υπεγράφη από τον διοικητή του πρώην ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) Σπύρο Πρωτοψάλτη το νέο ποινολόγιο των ανέργων, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διαγραφή των ανέργων από τα μητρώα και την επιστροφή ποσών ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Η κίνηση αυτή έρχεται την ημέρα κατά την οποία η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοινώνει ότι ο αριθμός των ανέργων τον Αύγουστο ανήλθε σε 569.609 άτομα, όταν για τον ίδιο μήνα στα μητρώα του ΟΑΕΔ ήταν εγγεγραμμένοι περίπου 944.000.

Ειδικότερα, θα ισχύουν τα εξής:

  • Διαγραφή από το μητρώο για δύο έτη, σε περίπτωση άρνησης τριών θέσεων εργασίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης του ανέργου.
  • Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος, σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης.
  • Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες, σε περίπτωση παράλειψης σύνταξης του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο.
  • Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες, σε περίπτωση εγγραφής πολίτη ο οποίος ενώ δηλώνει άνεργος απασχολείται είτε με σύμβαση ή σχέση εργασίας είτε ως αυτοαπασχολούμενος.

Το ίδιο ισχύει για όποιον αρχίσει να απασχολείται χωρίς να το δηλώσει στη ΔΥΠΑ. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης εντός 12 μηνών χάνει το δικαίωμα επανεγγραφής στο μητρώο ΔΥΠΑ για δύο έτη. Σε μια τέτοια περίπτωση, τυχόν παροχές που έχουν καταβληθεί θα αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, ενώ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο.

Προβλέπεται προσωρινή διαγραφή από το μητρώο ΔΥΠΑ για χρονική διάρκεια ανάλογη με τη βαρύτητα της παράβασης και αναζήτηση παροχών που τυχόν έχουν καταβληθεί, σε περιπτώσεις ψευδούς δήλωσης του ανέργου ως προς τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Ψηφιακό Μητρώο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποινολόγιο εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, που διενεργήθηκε εν μέσω έντονων αντιδράσεων. Ο λόγος είναι ότι ο διοικητής του οργανισμού αποφάσισε να αποκλείσει τον εκλεγμένο εκπρόσωπο των εργαζομένων, εφευρίσκοντας -κατά τους ίδιους- φαιδρές δικαιολογίες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποινολόγιο καταψήφισε, προς τιμήν της, υπηρεσιακή παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης που αποτελεί μέλος του Δ.Σ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο τον Αύγουστο στο 12,2%. Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.105.420 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 46.812 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 (+1,2%) και κατά 1.618 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 569.609 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 73.289 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 (-11,4%) και κατά 2.662 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022 (-0,5%). Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.151.133, σημειώνοντας μείωση κατά 4.274 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 (-0,1%) και κατά 1.581 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022 (-0,1%).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.