Οργανωμένη εκστρατεία υποβάθμισης της αποκαλυπτικής έκθεσης από κυβερνητικά στελέχη, στην προσπάθεια να προστατευθούν Μαξίμου και υπουργείο Υγείας από το ορυμαγδό αντιδράσεων που ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης του επίκουρου καθηγητή, Θεόδωρου Λύτρα.
Η νέα μελέτη που αποτελεί συνέχεια της περσινής (την οποία υπέγραφε τότε και ο Σωτήρης Τσιόδρας) που είχε επίσης προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις φαίνεται πως θα έχει… την ίδια τύχη, καθώς η κυβέρνηση, μετά από μία ημέρα σιωπής αποφάσισε σήμερα να τοποθετηθεί προκαλώντας το κοινό αίσθημα.
Τόσο ο Γιάννης Οικονόμου όσο και ο, αρμόδιος υπουργός, Θάνος Πλεύρης, προέβησαν σε έωλους ισχυρισμούς και πέταξαν το μπαλάκι οπουδήποτε αλλού εκτός από την κυβέρνηση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας το θέμα μέσω ΣΚΑΪ, είπε το… αμίμητο πως «κάναμε ό,τι ήταν δυνατό με το εμβόλιο και την έγκαιρη ενημέρωση για να μη φτάσουν στις ΜΕΘ», χωρίς να πει κουβέντα, όπως αναμενόταν, για την απογύμνωση του ΕΣΥ, την ελάχιστη στήριξή του και το μπρος πίσω με τα αστυνομικού τύπου μέτρα κατά πολιτών και επιχειρήσεων. Δηλαδή, η κυβέρνηση «πουλάει τρέλα» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ελπίδα ήταν πως με τον εμβολιασμό και τη σωστή ενημέρωση οι πολίτες δεν θα κινδύνευαν από τον κορονοϊό.
Βέβαια, όπως καταγράφει η μελέτη, πάρα πολλοί συμπολίτες μας που ασθένησαν (με το φαινόμενο να είναι ακόμη πιο έντονο στην επαρχία) δεν βρήκαν καν ΜΕΘ και πέθαναν σχεδόν αβοήθητοι έξω από αυτές.
Οι ανεμβολίαστοι πέθαναν…
Θέση για το ζήτημα αναγκάστηκε να πάρει και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος, αφού έσπευσε να υποβαθμίσει την σημασία της μελέτης τα έκανε ακόμη χειρότερα, υποστηρίζοντας ότι τα νούμερα που αναφέρονται στην έκθεση αφορούν τους ανεμβολίαστους.
Μιλώντας στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Θάνος Πλεύρης, δήλωσε σχετικά «οι μελέτες όλες είναι καλές και ευπρόσδεκτες. Είναι χρήσιμες. Η μελέτη του κ. Λύτρα που παραπέμπει στην ανάγκη να διερευνηθεί η θνητότητα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που νόσησαν βαριά και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα σε επίπεδο θνητότητας, ήταν κατά βάση κόσμος σε τραγικά μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστος».
Σε άλλο σημείο της ομιλία του ανέφερε «άρα για να γίνει σύγκριση στοιχείων, θα πρέπει να γίνει σύγκριση και άλλων παραγόντων, όπως οι ηλικίες των ατόμων, οι νοσηρότητες. Όταν ακούμε ποσοστά, από μόνα τους, αυτά πρέπει να συνδυαστούν. Λόγου χάρη, μια ΜΕΘ με 10 διασωληνωμένους, 95 ετών με συνοδά προβλήματα, μπορεί να δείξει θνητότητα 80% με 90%. Μια ΜΕΘ, με δέκα ανθρώπους μέσα, που είναι 40 ετών, μπορεί να δείξει μικρότερη θνητότητα».
Έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «πρόβλημα θνητότητας στις ΜΕΘ υπήρχε, όχι μόνο στον κορονοϊό, αλλά συνολικά και αυτό συνδυαζόταν και με άλλου παράγοντες, όπως οι αυξημένες λοιμώξεις μέσα στις ΜΕΘ».
Δηλαδή, η μπάλα στην εξέδρα, αποκορύφωμα ατομικής ευθύνης και άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε από τον κύριο υπουργό.
Δεν παρέλειψε, βέβαια, να πετάξει τις ευθύνες πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει για την ανάρτηση του Π. Πολάκη, ισχυριζόμενος ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους.
Εισέπραξε, βέβαια, πληρωμένη απάντηση από τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος υπογράμμισε «όχι δεν είναι αυτή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Το έχουμε πει χίλιες φορές.
«Ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει απροστάτευτο και αθωράκιστο το ΕΣΥ», είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε ότι η νέα επιστημονική μελέτη του κ. Λύτρα, αποδεικνύει ότι η ευθύνη για την υγειονομική τραγωδία που ζει αυτή την περίοδο η χώρα και για τους 33 χιλιάδες νεκρούς στην πατρίδα μας, από την πανδημία, έγκειται στη μειωμένη ανθεκτικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και δεν οφείλεται σε κάποιες αντικειμενικές συνθήκες λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.
«Προφανώς δεν οφείλεται σε επιστημονική ανεπάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των άλλων επαγγελματιών υγείας», είπε ο κ. Ξανθός και κατήγγειλε: «Οφείλεται κυρίως στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει απροστάτευτο και αθωράκιστο το ΕΣΥ, να μην ενισχύσει τα τμήματα πρώτης γραμμής, τις κρίσιμες λειτουργίες του συστήματος, όπως είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η προνοσοκομειακή διαχείριση, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι κλινικές covid και βεβαίως οι ΜEΘ».
Η δήλωση Μαγιορκίνη
Σε αρωγή της κυβερνητικής προσπάθειας προσέτρεξε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ο οποίος δήλωσε ότι συμφωνεί μεν με τα ευρήματα της μελέτης, αλλά όχι με τα… συμπεράσματα.
►Εκτεθειμένο το Μαξίμου, σφοδρές οι αντιδράσεις
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίαςhttps://t.co/l7jGdhoTuy
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) September 28, 2022