Μάτι: Έντονες οι αντιδράσεις για το νέο πολεοδομικό σχέδιο

Ο Δήμος Μαραθώνα χτυπά «καμπανάκια» στο υπουργείο για χάραξη δρόμων, πράσινο, χρήσεις γης και συντελεστές δόμησης

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε κατοίκους και δημοτικές Αρχές η ανάρτηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την πυρόπληκτη περιοχή στο Μάτι. Με τη διαδικασία υποβολής ενστάσεων να παρατείνεται μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου (αντί για τις 2 Σεπτεμβρίου που έληγε αρχικά), ο Δήμος Μαραθώνα έχει καταγράψει προβλήματα στο σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτιμώντας ότι χρήζουν επίλυσης.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Παράλληλα, βρίσκεται σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, για να αναδειχθούν όλα τα ειδικά ζητήματα που προκύπτουν. Μεταξύ άλλων ο Δήμος Μαραθώνα αναφέρει τα εξής:

  1. υπερβολικές διανοίξεις δρόμων και πεζοδρόμων σε σχέση με την πρόβλεψη του Π.Δ. (ΦΕΚ 398 Δ΄/10.6.2022) για οικοδομικά τετράγωνα περιμέτρου 400 μ. περίπου,
  2. υπερβολικά μικροί χώροι πρασίνου, αντί λιγότερων σε αριθμό και μεγαλύτερων σε έκταση,
  3. δεν προβλέπεται η διάνοιξη της οδού Κύπρου προς το Κόκκινο Λιμανάκι, που είναι απαραίτητο, όπως επίσης και για την εκτός ρυμοτομούμενης περιοχής διαπλάτυνση της οδού Αγ. Ανδρέου προς τον κόμβο Αγ. Ανδρέα και της Ποσειδώνος προς τον κόμβο Ζούμπερι,
  4. προβλήματα στο παραλιακό μέτωπο,
  5. χρήσεις γης για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις,
  6. διατήρηση συντελεστών δόμησης για υφιστάμενες κατασκευές, σε περίπτωση μελλοντικών φυσικών καταστροφών,
  7. μείωση της ελάχιστης επιφάνειας οικοπέδου για την κατά παρέκκλιση δόμηση.

Το πολεοδομικό-ρυμοτομικό σχέδιο της πυρόπληκτης περιοχής Νέας Μάκρης και Ραφήνας περιλαμβάνει πέντε πολεοδομικές ενότητες: Μάτι, Αγία Μαρίνα, Κόκκινο Λιμανάκι, Σκουφέικα και Πευκώνα. Οι χάρτες είναι αναρτημένοι στις ιστοσελίδες των δήμων, www.marathon.gr και www.rafina-pikermi.gr, και οι ενστάσεις θα υποβάλλονται ή ταχυδρομικά, με συστημένη αποστολή στο πρωτόκολλο κάθε δήμου, ή ηλεκτρονικά.

Αφού ολοκληρωθεί η συλλογή ενστάσεων θα ακολουθήσουν η φάση της συλλογής της εκδίκασής τους, η προσαρμογή του πολεοδομικού-ρυμοτομικού σχεδίου, η σύνταξη της πράξης εφαρμογής του, η εκ νέου συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων για το Ενιαίο Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής (ρυμοτομία – πολεοδομικός κανονισμός – πράξη εφαρμογής) και η 2η ανάρτηση των σχεδίων με δυνατότητα νέας υποβολής ενστάσεων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.