Στα άδυτα των παρακολουθήσεων – Το χρονικό και το παρασκήνιο με την υπηρεσία ασφαλείας επισυνδέσεων

Κλειστή ομάδα τριών ατόμων παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη από τις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής. Οι συνδικαλιστές της ΕΥΠ ζητούσαν την απομάκρυνση του Παναγιώτη Κοντολέοντος από τον Ιούλιο του 2020. Θεσμική φυγή προς τα εμπρός ετοιμάζει η κυβέρνηση. Στις 24 Αυγούστου η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.

Των Θ. ΠΑΝΟΥ, Γ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ

Μια κλειστή, «σφραγισμένη» ομάδα περίπου τριών ατόμων είχε αναλάβει μέσα από τα άδυτα της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, με νόμιμη μάλιστα επισύνδεση που έφερε την υπογραφή της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού Βασιλικής Βλάχου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews, ο παραιτηθείς διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, με «χειρουργικές» κινήσεις που χρονολογούνται από το 2020, ξεκίνησε το «ξήλωμα» παλαιών στελεχών της ειδικής ομάδας επισυνδέσεων που είχε εγκατασταθεί σε κτίριο της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή, το οποίο μάλιστα θεωρείται έδρα του νεοσύστατου Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Επιπρόσθετα, άλλαξε τη δομή λειτουργίας της συγκεκριμένης ομάδας, μεταθέτοντας τα στελέχη της σε άλλες υπηρεσίες, έτσι ώστε να έχει τον απόλυτο έλεγχο των πληροφοριών και, όπως αναφέρουν γνώστες του αντικειμένου, «να ελέγχει ο ίδιος απόλυτα την κατάσταση».

Το χρονικό

Αρμοδιότητα του νεοσύστατου ινστιτούτου είναι το κλείσιμο των απόρρητων συμβάσεων της ΕΥΠ για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό με τον οποίο εφοδιάζονται οι τομείς της υπηρεσίας. Η συγκεκριμένη ομάδα των περίπου 60 ατόμων, που αποτελείτο τόσο από πολιτικούς υπαλλήλους όσο και από έμπειρους αστυνομικούς αποσπασμένους στην ΕΥΠ, όλο αυτό το διάστημα μέχρι και την τοποθέτηση του Π. Κοντολέοντος στη θέση του διοικητή της μυστικής υπηρεσίας, πραγματοποιούσε τις νόμιμες επισυνδέσεις, τις παρακολουθήσεις δηλαδή, δίνοντας λόγο τόσο στον εκάστοτε διοικητή όσο και στον υποδιοικητή της ΕΥΠ για όλες τις κινήσεις τους, αλλά και για τα ευρήματα των επισυνδέσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το γεγονός αυτό φαίνεται πως δεν συμβάδιζε με τις αντιλήψεις του απερχόμενου πλέον διοικητή ως προς τη λειτουργία και την ενημέρωση για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων από την ΕΥΠ, με αποτέλεσμα εν μια νυκτί να «σκορπίσει» τη συγκεκριμένη ομάδα σε διάφορες υπο-υπηρεσίες, απενεργοποιώντας ουσιαστικά μια ευέλικτη και έμπειρη ομάδα.

Από εκεί και έπειτα, με απόφαση του Π. Κοντολέοντος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τις νόμιμες επισυνδέσεις και παρακολουθήσεις αναλάμβαναν, τμηματικά και ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους, τα αρμόδια κατά περίπτωση γραφεία της ΕΥΠ, ενημερώνοντας μόνο τον διοικητή και κανέναν άλλον.

«Ούτε καν τον υποδιοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος θεωρείται ένας αξιωματικός με λαμπρές περγαμηνές κατά τη θητεία του τόσο στην ΕΛ.ΑΣ. όσο και στην ΕΥΠ», λέει άνθρωπος που γνωρίζει τους διαδρόμους της υπηρεσίας.

Από εκεί και έπειτα, ο δρόμος ήταν ανοιχτός για τον Π. Κοντολέοντα ώστε να συγκροτήσει συγκεκριμένες ομάδες παρακολούθησης, οι οποίες τελούσαν υπό τον απόλυτο έλεγχό του. Μια τέτοια κλειστή, «σφραγισμένη» ομάδα πρακτόρων της ΕΥΠ είχε αναλάβει την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, προφανώς και άλλων προσώπων, τα οποία ουδείς γνωρίζει μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ενημερώνοντας για τα αποτελέσματά τους αποκλειστικά τον Π. Κοντολέοντα.

Όσον αφορά στον παραιτηθέντα διοικητή της ΕΥΠ, είναι άγνωστο ποιους ενημέρωνε και αν ενημέρωνε, ως όφειλε, με δεδομένο πως πλέον η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το τι κατέγραψε η συγκεκριμένη ομάδα, ποια ενημερωτικά δελτία συνέταξε και διαβίβασε στον παραιτηθέντα διοικητή της μυστικής υπηρεσίας και, κυρίως, ποια συστήματα παρακολούθησης χρησιμοποίησε είναι ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις από χείλη αρμοδίων, όταν η υπόθεση φτάσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που θα διερευνήσει το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο -αν μη τι άλλο- είναι ιδιαίτερα σοβαρό, με δεδομένο πως πλέον η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη είναι αποδεδειγμένη από την έρευνα της ΑΔΑΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στο μικροσκόπιο τις ΑΔΑΕ μπήκαν εσχάτως οι απόρρητες συμβάσεις της ΕΥΠ με ιδιώτες στον τομέα των παρακολουθήσεων για την προμήθεια σχετικού υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Λόγω της ιδιαιτερότητας της ΕΥΠ, αλλά και του εθνικού έργου που επιτελεί, κάποιες από τις συμβάσεις που κλείνει με ιδιωτικές εταιρείες διά νόμου παραμένουν «άκρως απόρρητες».

Όμως, έπειτα από την αποκάλυψη για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής όταν ήταν ευρωβουλευτής, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ζητά πλέον, διερευνώντας τη συγκεκριμένη υπόθεση, να ενημερωθεί για συγκεκριμένες απόρρητες συμβάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πραγματικά η ΕΥΠ δεν διαθέτει το εξελιγμένο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Άλλωστε, την ύπαρξη του λογισμικού έχει αρνηθεί ο ίδιος ο Π. Κοντολέων και, μάλιστα, ενώπιον της Βουλής.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

παρακολουθήσεις

παρακολουθήσεις

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.