Απόπειρα τουρκικής «εισβολής» στο Αιγαίο με οπλισμένα F-16 και ελικόπτερα

Μόλις ένα 24ωρο μετά την λήξη της έκτακτης άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, με την ενεργοποίηση της αεράμυνας, τουρκικά μαχητικά κι ελικόπτερα αποπειράθηκαν να παραβιάσουν τον Εθνικό Εναέριο χώρο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Χθες, Παρασκευή 6 Μαΐου, ολοκληρώθηκε και το τελευταίο στάδιο της έκτακτης άσκησης που εξήγγειλε το ΓΕΕΘΑ, με την ενεργοποίηση του συνόλου της αεράμυνας της χώρας, στον απόηχο των 41 υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά.

Ήδη, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, είχε υπάρξει μερική απόσυρση των δυνάμεων από την Δευτέρα, τεστάροντας τις… ορέξεις των «απέναντι». Κι απ’ ότι φάνηκε επιβεβαιώθηκε η απόφαση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού οι Τούρκοι δεν έκαναν ούτε μία απόπειρα εμφάνισης με μαχητικό.

Όμως, την Παρασκευή το απόγευμα, 8 σχηματισμοί συνολικά 15 μαχητικών F-16 εκ των οποίων τα 6 οπλισμένα με 12 ελικόπτερα, αποπειράθηκαν να εισβάλουν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. 13 παραβιάσεις έγραψε το κοντέρ της τουρκικής προκλητικότητας (8 από τα μαχητικά, 5 από τα ελικόπτερα) με την απάντηση των «γαλάζιων φτερών» να είναι άμεση και ακαριαία.

Πάνω από 20 ελληνικά μαχητικά είδαν απέναντί τους οι Τούρκοι, που δεν περίμεναν την σκληρή απάντηση που τους επεφύλασσαν. Ακολούθησαν σκληρές αερομαχίες εκ των οποίων οι 4 οδηγήθηκαν σε εμπλοκές από τα ελληνικά μαχητικά.

Η ποιοτική ανάλυση στις συνολικά 59 παραβιάσεις που έχουν καταγραφεί από την 1η Μαΐου μέχρι και χθες δείχνει ότι το μήνυμα σε πρώτη φάση ελήφθη. Μένει να φανεί ποια νέου τύπου πρόκληση θα σκαρφιστούν, αφού στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία δύσκολα θα αποποιηθεί της προβιάς του ταραξία της περιοχής.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.