Ελληνοτουρκικά: Τώρα μπαίνουμε στα δύσκολα

Η ανακοίνωση της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η σχεδιαζόμενη υποδοχή του στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρόσκληση που του απηύθυνε η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι να μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εκτίμησή μας, πυροδότησαν το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων από πλευράς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την 27η Απριλίου 2022.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Η Τουρκία με τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις ήθελε να δείξει ότι στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να συμβουλεύσουν τον Ελληνα πρωθυπουργό να συμβάλει στην επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, η ατζέντα είναι αυτή που δείχνουν οι συγκεκριμένες ενέργειες της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας αλλά και οι ενέργειες του πολεμικού ναυτικού που λίγες μέρες προτού ολοκλήρωσε την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», παρουσία, μάλιστα, αξιωματικού των ΗΠΑ.

Με δεδομένο ότι η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν υπάρχουν ελληνοτουρκικά προβλήματα, αλλά παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις, αφού το μόνο εκκρεμές ζήτημα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, η Τουρκία θέλησε να τονίσει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ποια είναι η δική της ατζέντα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ «συμβουλέψουν» τις δύο χώρες να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να τα βρουν, στη λογική του win win ή του kazan kazan.

ΘυμίΖουμε ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Τουρκία Ομέρ Τσελίκ, επιβεβαιώνοντας πριν από τα ελληνικά ΜΜΕ τη συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν στην Κωνσταντινούπολη, αφού κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διαδίδει fake news εις βάρος της Τουρκίας για το Μεταναστευτικό και μας υπενθύμισε για τα δικαιώματα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και του ψευδοκράτους, έσπευσε να δηλώσει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• Ο πρόεδρος Ερντογάν θα θέσει όλα τα θέματα στον Ελληνα πρωθυπουργό.

• Ο φάκελος της Ελλάδας είναι περιεκτικός, είναι μεγάλος φάκελος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.

• Τελευταία η Ελλάδα βλέπουμε ότι προσπαθεί τα διμερή ζητήματα που χρήζουν επίλυσης να τα αναγάγει σε τουρκο-ευρωπαϊκά θέματα, αλλά είναι εξαιρετικά λάθος αυτή η προσέγγιση.

Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες, ζούμε μαζί, και αυτά τα ζητήματα εμείς μπορούμε να τα λύσουμε.

• Ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και τη στρατιωτικοποίηση των νησιών.

• Τρυπάει βάρκες μεταναστών/προσφύγων από τη Συρία, από την ανατολική Μεσόγειο, τους υποβάλλει σε βασανιστήρια. Κι αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου.

• Πρέπει να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη «Γαλάζια Πατρίδα».

• Φυσικά υπάρχει το ζήτημα της ΤΔΒΚ και το άνοιγμα των Βαρωσίων. Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζουν την απέλπιδα εκστρατεία. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν στη βάση των δύο κρατών.

• Όπως είπα, είναι μεγάλος ο φάκελος, υπάρχουν μηχανισμοί που λειτουργούν, αλλά δεν χρειάζεται να κρύβουμε τις διαφορές μας πλέον, γι’ αυτό τον λόγο όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν αναλυτικά σε αυτή τη συνάντηση.

Όταν ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις, δεδομένης της βαρύτητας και των δηλώσεων και της θέσης του κ. Τσελίκ, θα περίμενε κανείς μια αντίστοιχη δήλωση από ελληνικής πλευράς, η οποία θα έβαζε τα πράγματα στη θέση τους ή ακόμα και ακύρωση της συνάντησης.

Εμείς δεν θυμόμαστε να έγινε κάποια ανακοίνωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ, εκτός και αν μας διαφεύγει, ενώ η συνάντηση έγινε, και μάλιστα σε πολύ καλό κλίμα, όπως μας είπαν. Για τις αστειότητες με τους χαλβάδες, καλύτερα να μην πούμε τίποτα. Απλά να σημειώσουμε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψουν να εξευτελίζουν την Ελλάδα.

Πάντως, πέραν του εξευτελισμού με τους χαλβάδες και τις ανοησίες που μας σέρβιραν κάποιοι, που αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι, ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ότι αποφασίστηκε η αποκλιμάκωση, ότι περνάμε πλέον σε μια θετική ατζέντα, ένας τρίτος παρατηρητής, για παράδειγμα, από την Ουάσινγκτον, δικαιολογημένα θα σκέφθηκε ότι «αφού δεν έβγαλαν ανακοίνωση για τις δηλώσεις Τσελίκ και αφού έγινε και μάλιστα σε τόσο καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, τότε η Ελλάδα, έστω και ατύπως, δέχεται την ατζέντα του εκπροσώπου του ΑΚΡ».

Και επειδή οι Τούρκοι δεν εμπιστεύονται τις ΗΠΑ, ήθελαν να υπενθυμίσουν στην Ουάσινγκτον, ειδικά μετά τη δήλωση Μπάιντεν για τη Γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι εναντίον των Αρμενίων, ότι η ατζέντα είναι αυτή που περιέγραψε ο Τσελίκ.

Και το έπραξαν με τον πιο προκλητικό και ξεδιάντροπο τρόπο, χωρίς μάλιστα να έχουν κανέναν ενδοιασμό ότι αυτό μπορεί να δυσχεράνει την πώληση των F-16 VIPER, αφού φαίνεται ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από το State Department ότι το θέμα αυτό είναι «λυμένο» και ότι ο σκόπελος του Κογκρέσου θα ξεπεραστεί.

Δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ενδεχομένως ο κύριος Μητσοτάκης στην Ουάσινγκτον. Υπάρχουν κι άλλα, τα οποία ελπίζω να τα συμπεριλάβουν στον φάκελο οι διπλωμάτες που προετοιμάζουν την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, οι οποίοι ελπίζω να μην είναι οι ίδιοι που προετοίμασαν την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, που αποδείχτηκε πολιτικο-διπλωματικό βατερλό.

Θα επανέλθουμε στο θέμα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.