Σκάνδαλο Στάσση ύψους 16.000.000 ευρώ με τις μετοχές της ΔΕΗ!

Φαγοπότι χωρίς τέλος από το golden boy. Με λεφτά της επιχείρησης κάνει δώρο στον εαυτό του και στα άλλα μεγαλοστελέχη 1.860.000 «κομμάτια» – Η απόφαση-σοκ

Από την 1η Απριλίου οι τεχνικοί της ΔΕΗ έχουν λάβει 26.500 νέες εντολές διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά. Η «μαϊμού» ρήτρα αναπροσαρμογής που επέβαλαν από κοινού, με μεθοδικό και ληστρικό τρόπο, η κυβέρνηση, η ΡΑΕ και η ΔΕΗ εξοντώνει τα εισοδήματα των πολιτών.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ο βουλευτής της Ν.Δ. και αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ξεφωνίζει τη ΔΕΗ και τα 360.000 ευρώ που παίρνει ο Στάσσης, κάνοντας λόγο στο Kontra «για υπερβολικές αποδοχές κάτω από τις συνθήκες που βιώνουμε». Οποιος, όμως, νόμιζε ότι ο Στάσσης και τα άλλα επίλεκτα golden boys του Κωστή Χατζηδάκη στη ΔΕΗ θα περιοριστούν μόνο σε μισθούς… Μπιλ Γκέιτς και ένα ανάκτορο στην Τζια αυταπατάται. Το μεγάλο φαγοπότι δεν έχει τελειωμό. Και η δράση των γαλάζιων golden boys όχι μόνο προσβάλλει όλους τους πολίτες, αλλά σοκάρει!

Η «δημοκρατία» αποκαλύπτει σήμερα, με αποδείξεις και ντοκουμέντα, ότι με λεφτά από το ταμείο της ΔΕΗ ο Στάσσης και το κονκλάβιό του αποφάσισαν να αγοραστούν μετοχές της επιχείρησης ύψους περίπου 16.000.000 ευρώ. Για ποιον λόγο; Προκειμένου μετά να τις δωρίσουν στους εαυτούς τους! Μια αδιανόητη και σκανδαλώδης μεταφορά πλούτου από τους πελάτες της ΔΕΗ και τους μετόχους της προς τα χρυσοπληρωμένα στελέχη…

Συγκεκριμένα, στις 24 Δεκεμβρίου 2021 η ΔΕΗ αποφάσισε να ενεργοποιήσει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Πρόκειται για αγορά έως 1.850.000 μετοχών με λεφτά της επιχείρησης. Μέχρι εδώ όλα καλά. Όπως, όμως, αναφέρεται ρητώς, αυτές οι μετοχές θα διατεθούν ΔΩΡΕΑΝ στα στελέχη της επιχείρησης. Με τη μερίδα του λέοντος, βέβαια, όπως είναι ευνόητο, να καταλήγει στα γαλάζια golden boys. Δηλαδή στον Στάσση και στην παρέα των μεγαλοστελεχών του.

Η αξία των αγορασθέντων μετοχών θα κοστίσει στη ΔΕΗ, βάσει των τιμών του τελευταίου διαστήματος, τουλάχιστον 16.000.000 ευρώ. Το πρόγραμμα που αποφασίστηκε περιλαμβάνει αγορές μετοχών μέχρι και τον Ιούνιο 2023, δηλαδή μέχρι τις εκλογές, εφόσον τηρηθεί η δέσμευση Μητσοτάκη για ολοκλήρωση τετραετίας. Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές μπορούν να αγοραστούν ακόμα και στα 5 ευρώ, όπως προβλέπει η απόφαση της ΔΕΗ, και όταν ανέβει η τιμή τους, να πωληθούν, με συνέπεια μεγαλύτερα κέρδη για όσους τις τσεπώσουν δωρεάν.

Την ώρα που χτίζει ανάκτορο στην Τζια, ο Στάσσης και η παρέα του εξοντώνουν 5.000.000 νοικοκυριά με τους ληστρικούς λογαριασμούς και κόβουν το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τη ρήτρα «μαϊμού» που εφηύραν κυβέρνηση, ΡΑΕ και ΔΕΗ

Για του λόγου του αληθές, η ανακοίνωση της ΔΕΗ στις 24 Δεκεμβρίου αναφέρει:

«Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Ανώνυμη Εταιρεία (η “ΔΕΗ” ή η “Εταιρεία”), σε συνέχεια (α) της από 04.06.2021 απόφασης της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, δυνάμει της οποίας εγκρίθηκε, μεταξύ άλλων, η Πολιτική Αποδοχών της Εταιρείας και το προβλεπόμενο σε αυτήν πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών (stock awards) που θα υλοποιηθεί μέσω της απόκτησης υφιστάμενων κοινών μετοχών της (το “Πρόγραμμα” και οι “Ιδιες Μετοχές”, αντίστοιχα), και (β) της σχετικής από 21.12.2021 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, ανακοινώνει την πρόθεσή της για την έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος.

Οι αγορές των Ιδίων Μετοχών θα πραγματοποιούνται μέσω του μέλους του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ. Ο ανώτατος αριθμός Ιδίων Μετοχών που δύναται να αποκτηθούν δεν θα υπερβεί τις 1.856.000, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,8% του συνόλου των μετοχών της ΔΕΗ προ της πρόσφατης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, με κατώτατη τιμή αγοράς πέντε (5) ευρώ ανά μετοχή και ανώτατη τιμή αγοράς δεκαεπτά (17) ευρώ ανά μετοχή. Το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα δύναται να διενεργούνται αγορές Ιδίων Μετοχών, αναμένεται να ξεκινήσει στις 2.1.2022 και θα λήξει το αργότερο στις 4.6.2023.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η διάθεση μετοχών ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ της ΔΕΗ, σύμφωνα με το άρθρο 114 του Ν. 4548/2018 και τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στην Πολιτική Αποδοχών της. Οι αγορές Ιδίων Μετοχών θα πραγματοποιούνται στον βαθμό που θα κρίνονται συμφέρουσες για τη ΔΕΗ και η διαθέσιμη ρευστότητα της Εταιρείας όπως και οι εκάστοτε συνθήκες της αγοράς θα το επιτρέπουν.

Η παρούσα ανακοίνωση εκδίδεται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και τον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2016/1052 της Επιτροπής της 8ης Μαρτίου 2016».

Η ανακοίνωση ενεργοποίησης του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών της ΔΕΗ, σημερινής αξίας τουλάχιστον 16.000.000 ευρώ, τις οποίες, όπως αναφέρεται ρητώς, θα διαθέσει μετά δωρεάν στα στελέχη της

Δηλαδή, με χρήματα που τσεπώνει κάθε δίμηνο η ΔΕΗ από τους υπέρογκους λογαριασμούς που στέλνει στα σπίτια, ο Στάσσης θα αγοράσει μετοχές της δημόσιας επιχείρησης για να τις προσφέρει δίχως κανένα αντίτιμο στον εαυτό του και στα στελέχη του. Αν αυτό δεν συνιστά κατάχρηση του εργαλείου της επαναγοράς ιδίων μετοχών και λόγο για αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση, τότε τι ακριβώς ορίζει ο νόμος ως στρεβλή εταιρική πρακτική;

Ουσιαστικά, οι ίδιοι άνθρωποι στους οποίους βασιζόμαστε να διασφαλίσουν ότι η ΔΕΗ θα μειώσει τα τιμολόγια, ώστε να μη φτωχοποιείται ο κόσμος, αφιερώνουν μέρος των εσόδων της εταιρίας τους σε χρήσεις που θα αυξήσουν τη δική τους ευημερία. Με τα γνωστά αποτελέσματα, δηλαδή.

Την ημέρα έναρξης του πολέμου ανακοίνωνε αγορά 60.000 μετοχών!

Υποτίθεται ότι αυτό το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έχει στόχο τη στήριξη της μετοχής της ΔΕΗ. Όμως στην πραγματικότητα λειτουργεί ως στήριξη των εσόδων του κλειστού κλαμπ Στάσση. Ηδη, μάλιστα, περισσότερες από 450.000 μετοχές έχουν αγοραστεί. Οι τελευταίες 60.000 ανακοινώθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα που εισέβαλε ο Πούτιν στην Ουκρανία, με τιμή 8,7 ευρώ. Χθες η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 7,7 ευρώ. Πληρώθηκαν και πανάκριβα, δηλαδή.

Συγκεκριμένα, στις 24 Φεβρουαρίου η ΔΕΗ ανακοίνωσε: «Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2022.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Ανώνυμη Εταιρεία (η “ΔΕΗ” ή η “Εταιρεία”) ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος προγράμματος απόκτησης μετοχών εκδόσεώς της, στις 22.2.2022, απέκτησε μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών 60.000 ίδιες μετοχές με μέση σταθμισμένη τιμή κτήσης 8,6797 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 520.782 ευρώ. Μετά και τις προαναφερόμενες αγορές, η ΔΕΗ κατέχει 466.238 ίδιες μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,1221% του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκινούσε και την ίδια ημέρα η ΔΕΗ ανακοίνωνε την αγορά 60.000 μετοχών της…

Πήρε δάνειο 300.000.000 ευρώ εννιά ημέρες πριν από την απόφαση για το μπόνους-μαμούθ!

Η συνηθισμένη πρακτική όσων μεγάλων εταιριών διατηρούν τη σοβαρότητά τους -και επιλέγουν κατάλληλους μάνατζερ που δεν τους επιβάλλει ο άσχετος με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς Κωστής Χατζηδάκης- είναι να αγοράζουν ιδίες μετοχές όχι μόνο για να στηρίζουν τη μετοχή τους, αλλά για να τις πωλούν στη συνέχεια όταν ανέβουν οι τιμές. Κι αυτό προκειμένου να καρπώνεται τα κέρδη η επιχείρηση.

Στη ΔΕΗ, όμως, τα οφέλη από τη νόμιμη διαδικασία αγοράς ιδίων μετοχών θα την καρπωθούν αποκλειστικά και μόνο τα στελέχη της, που ήδη προκαλούν την κοινή γνώμη με τις αμοιβές τους.

Συνεπώς, λόγω του παραδοσιακού δημόσιου ρόλου της ως ο μεγαλύτερος πάροχος κοινής ωφέλειας της χώρας, με πάνω από 5.000.000 πελάτες, η ΔΕΗ οφείλει να ενημερώσει άμεσα σε ποιους ονομαστικά έχουν διατεθεί δωρεάν οι μετοχές που αγοράστηκαν από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών – πελατών της. Και για ποιο λόγο η επιχείρηση δεν επιστρέφει στους εξοντωμένους από τη ληστρική ρήτρα καταναλωτές το ποσό που διατίθεται ασκόπως για αγορά ιδίων μετοχών προς όφελος των στελεχών.

Παραμονές της απόφασης για τις μετοχές, η ΔΕΗ υπογράφει για δάνειο 300.000.000 ευρώ με τη γενικόλογη αιτιολογία «για επιχειρηματικούς σκοπούς»

Η διοίκηση της ΔΕΗ πάτησε πάνω στο άρθρο 114 του νόμου που αναφέρει ότι πράγματι «με απόφαση της γενικής συνέλευσης που λαμβάνεται με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία, μπορεί να αποφασίζεται η δωρεάν διάθεση μετοχών στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στο προσωπικό της εταιρίας, καθώς και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών κατά την έννοια του άρθρου 32 του ν. 4308/2014. Ως δικαιούχοι μπορούν να οριστούν και πρόσωπα που παρέχουν στην εταιρία υπηρεσίες σε σταθερή βάση».

Παρά ταύτα στην ανακοίνωση της ΔΕΗ γίνεται αναφορά μόνο στα στελέχη της εταιρίας και όχι στο απλό προσωπικό ή στους εργαζομένους στις άλλες συνδεδεμένες εταιρίες. Μάλιστα, αυτή η απόφαση λήφθηκε παραμονή Χριστουγέννων, όταν ήδη ο Στάσσης είχε αυξήσει κι άλλο τον μισθό του και τα μπόνους του, φτάνοντας πλέον στα 360.000 ευρώ. Τα Χριστούγεννα ήδη τα νοικοκυριά άρχισαν να γονατίζουν από τους φουσκωμένους λογαριασμούς που αύξαναν τα έσοδα της ΔΕΗ, ώστε να παρουσιάζει κέρδη στον ισολογισμό του 2021.

Η ΔΕΗ, πέρα από τη στυγνή και αδικαιολόγητη αφαίμαξη των νοικοκυριών, το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ σε μια αυστραλιανή εταιρία που κουβαλά τόσα σκάνδαλα στην πλάτη της και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σκοπιμότητα να χάσει την πλειοψηφία το Δημόσιο, προχωρά τακτικά και σε δανεισμούς. Όπως τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο του 2021 που ανακοίνωσε την υπογραφή δανειακής σύμβασης από 300.000.000 ευρώ, με τη γενικόλογη αιτιολογία ότι «το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς».

Πρεμούρα Κυριάκου για μείωση φορολογίας μερισμάτων

Από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν να μειωθεί η φορολογία από μερίσματα στο 5%. Η απόφαση ελήφθη το 2019, με έναρξη αλλαγής του φορολογικού συντελεστή από 1.1.2020.

Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 24 του Ν.4646/2019 (ΦΕΚ Α΄ 201/12.12.2019) και σύμφωνα με την παρ. 22 του άρθρου 66 εφαρμόζεται για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2020 και μετά, τα μερίσματα φορολογούνται με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%). Μέχρι τις 31.12.2019 ο φορολογικός συντελεστής ήταν 10%.

Παρέμβαση εισαγγελέα για χειραγώγηση της μετοχής της ΔΕΗ και εσωτερική πληροφόρηση

H αναφορά έξι δικηγόρων που ώθησε τον εισαγγελέα να παρέμβει για τις καταγγελίες χειραγώγησης της μετοχής της ΔΕΗ και εσωτερική πληροφόρηση

Στις 29 Σεπτεμβρίου ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, έπειτα από καταγγελίες και δημοσιεύματα σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Ο εισαγγελικός λειτουργός έδωσε παραγγελία προκειμένου να ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις, όπως χειραγώγηση και κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης. Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχοντας ενδείξεις για συναλλαγές που μπορεί να έγιναν με το πλεονέκτημα της εσωτερικής πληροφόρησης, δηλαδή από επενδυτές που γνώριζαν ότι θα ανακοινωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ -η οποία κατά κανόνα ασκεί πίεση στις τιμές των τίτλων των εταιριών που προβαίνουν σε τέτοιες κινήσεις- είχε αρχίσει έρευνα ήδη από τις 24 Σεπτεμβρίου. Αποστέλλοντας, μάλιστα, σχετικά αιτήματα για στοιχεία συναλλαγών στις περισσότερες από τις χρηματιστηριακές.

Στη δικογραφία συσχετίστηκε και η αναφορά που κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 27 Σεπτεμβρίου νωρίτερα έξι δικηγόροι. Οι νομικοί ζήτησαν από τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα, όπως της χειραγώγησης μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο, αλλά και της ενδεχόμενης διάπραξης του αδικήματος της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.

Στην καταγγελία τους, που έλαβε υπόψη ο εισαγγελέας, οι δικηγόροι έκαναν λόγο, μεταξύ άλλων, για «υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι την ημέρα της ανακοίνωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου χωρίς προφανή λόγο» και για «υποψίες που γίνονται σχεδόν βεβαιότητα για insider trading (εσωτερική πληροφόρηση)».

Στις 14.9.2021 η μετοχή της ΔΕΗ ήταν στα 10,4 ευρώ, ενώ στις 24.9.21 είχε πέσει στα 7,9 ευρώ. Γι’ αυτό και κινήθηκαν οι υποψίες ότι κάποιοι γνώριζαν από εσωτερική πληροφόρηση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η άνοδος της μετοχής μετά τις 10 Σεπτεμβρίου ήταν αναμενόμενη μετά την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ στους Αυστραλούς, που ανακοινώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750.000.000 ευρώ ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά -ίσως όχι για όλους- το απόγευμα της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.