Πέντε φορές που ο ΣΥΡΙΖΑ υπερηφανεύθηκε για το χρηματιστήριο ενέργειας

Στην απέλπιδα προσπάθειά τους να μετατρέψουν την παγκόσμια ενεργειακή κρίση σε εγχώριο αντιπολιτευτικό ανάγνωσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας μεταξύ άλλων, καταφέρονται διαρκώς κατά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το οποίο αφενός χαρακτηρίζουν «νεοφιλελεύθερο» και αφετέρου χρεώνουν άλλοτε στην τρόικα και άλλοτε στη σημερινή Κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε την αναστολή του «νεοφιλελεύθερου κατασκευάσματος που ονομάζεται Χρηματιστήριο Ενέργειας» και καταχειροκροτήθηκε, από τους συντρόφους του.

Στην ίδια γραμμή, ο Δημήτρης Βίτσας -μιλώντας πρόσφατα στο «ACTION 24»- έλεγε: «Εμείς λέμε αυτή τη  στιγμή να ανασταλεί η δημιουργία του Χρηματιστηρίου (ενέργειας). Πέρα από το γεγονός ότι αυτό ήταν απαίτηση της τρόικα».

Σε αναλογη γραμμή, ο Αλ. Τσίπρας -μιλώντας στο «OPEN» στις 20/4/2022- υποστήριζε: «Το Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι μία ευρωπαϊκή οδηγία…. Άρα λοιπόν οποιαδήποτε Κυβέρνηση και να ήταν το 2017-2018, που νομοθετήθηκε, θα το νομοθετούσε».

Είναι προφανές ότι για άλλη μια φορά, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται σήμερα εναντίον εκείνων που οι ίδιοι ψήφισαν και για τα οποία οι ίδιοι δήλωσαν περήφανοι όταν κυβερνούσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον καιρό που κυβερνούσαν, ο τότε υπουργός Γ. Σταθάκης παρουσίαζε το Χρηματιστήριο Ενέργειας ως «καθαρή πρωτοβουλία, 100%» της Κυβέρνησής τους και τη νομοθέτησή του ως παντελώς «άσχετη με τις  μνημονιακές υποχρεώσεις της  χώρας». Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ως Πρωθυπουργός,  προεξοφλούσε ότι η  λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα «συμβάλει σημαντικά στη μείωση του κόστους ενέργειας». Έλεγαν τότε ανάμεσα στα άλλα:

-Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή: «Να το υπογραμμίσω για μία ακόμη φορά, είναι ένα νομοσχέδιο που δεν έχει καμία σχέση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Είναι μια καθαρή πρωτοβουλία 100% της παρούσας Κυβέρνησης, φέρει τη σφραγίδα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε μία γενικότερη στρατηγική και στο πλαίσιο του ενεργειακού τομέα και στο πλαίσιο της εξόδου από την κρίση και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας».

-Αλ. Τσίπρας στον ΣΕΒ το Μάιο του 2018: «Θέλω να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος κάνοντας αναφορά στις συνδυασμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για να στηρίξουμε την ελληνική βιομηχανία. Τίθεται εντός του 2019 σε εφαρμογή το Τarget Μodel και το Χρηματιστήριο Ενέργειας».

-Αλ. Τσίπρας στον ΣΒΒΕ τον Ιούλιο του 2018: «Έχουμε υλοποιήσει πολλές παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και βεβαίως το υπό σύσταση Χρηματιστήριο Ενέργειας, που θα ξεκινήσει το επόμενο έτος και θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κόστους της ενέργειας».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.