Διεθνές Πανεπιστήμιο: Οργή για τη μεταφορά 6.000 φοιτητών στις Σέρρες – Στο πλευρό τους και η Σίνδος

Σε κατάληψη στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Δι.Πα.Ε. (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος) στην περιοχή της Σίνδου προχώρησαν από το πρωί φοιτητές των Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών. Οι φοιτητές αντιδρούν “στην προσπάθεια απαξίωσης της Σχολής από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ και τον πρόεδρό της κ. Καϊση”, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. Τις αντιδράσεις τους προκάλεσαν τα σχέδια της διοίκησης για συγχώνευση τμημάτων καθώς σύμφωνα με τους ίδιους θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή έξι χιλιάδων ενεργών φοιτητών. Στις προτάσεις και στο σχεδιασμό του ΔΙΠΑΕ είναι η μεταφορά τριών τμημάτων Μηχανικών από τη Σίνδο στις Σέρρες, γεγονός που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Στο πλευρό των φοιτητών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας στη Σίνδο που ζητούν να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός της μετεγκατάστασης και της κατάργησης τμημάτων του ΔΙΠΑΕ τάχθηκε ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης . Το πρωί υποδέχτηκε φοιτητές από τα τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Μηχανικών Περιβάλλοντος που έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στη Σίνδο και κατέληξαν στο Δημαρχείο. Ο κ Ιωαννίδης παράλαβε ψήφισμα διαμαρτυρίας από τους φοιτητές και συζήτησε με εκπροσώπους του φοιτητικού συλλόγου.

-UG6za.jpg

Ο Δήμαρχος Δέλτα τόνισε στους φοιτητές ότι όλα τα μέλη της διοίκησης του Δήμου είναι συμπαραστάτες των αιτημάτων τους και μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης θα τεθεί το θέμα προκειμένου να εγκριθεί και να εκδοθεί επίσημο ψήφισμα από τους Δημοτικούς Συμβούλους. Ο κ Ιωαννίδης τόνισε στους φοιτητές ότι η διοίκηση του Δήμου Δέλτα, η επιχειρηματική κοινότητα και η τοπική κοινωνία συνέβαλαν στην διατήρηση της αλυσίδας εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας προκειμένου οι απόφοιτοι από τα τμήματα του ΔΙΠΑΕ να έχουν άμεση απορρόφηση από τις επιχειρήσεις της περιοχής.

«Παρατηρείται τεράστια απήχηση στην αγορά και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών των κλάδων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας», σημείωσε ο κ Ιωαννίδης και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ανατροπή του σχεδιασμού από το Υπουργείο Παιδείας.

-ZpljV.jpg

Και στην Καβάλα

Τις τελευταίες μέρες πάντως έχει ανοίξει νέο μέτωπο στο ΔΙΠΑΕ με τους φοιτητές του τμήματος Φυσικής που έχει έδρα την Καβάλα και για το οποίο προτείνεται η κατάργησή του. Οι δύο ομάδες φοιτητών μάλιστα είναι αποφασισμένες να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ηδη προγραμματίζεται ενιαία διαμαρτυρία μαζί με φοιτητές από αντίστοιχες σχολές των Σερρών και Καβάλας.

dipae-2.jpg
dipae-3.jpg

Τα σχέδια της διοίκησης προκαλούν αντιδράσεις και στην Καβάλα. Οπως καταγγέλλουν οι φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ «δεν μας έφταναν οι ελλείψεις που είχαμε σε καθηγητές και προσωπικό μαζί με τις απαρχαιωμένες υποδομές, τώρα μας λένε ότι θα μας κλείσουν!».

Δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι να ακυρώσουν αυτά τα σχέδια στην πράξη στην απόφασή του ο Σύλλογος Φοιτητών έχει σκοπό να προχωρήσει σε κοινό αγώνα με «φοιτητικούς συλλόγους του ΔΙΠΑΕ της Θεσσαλονίκης οι οποίοι δέχονται αντίστοιχη επίθεση, αφού προτείνεται να καταργηθεί το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα τη Σίνδο, να μεταφερθεί στις Σέρρες το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και να συγχωνευτούν διάφορα άλλα τμήματα».

Σημειώνεται ότι ιδρυτική συνέλευση του φοιτητικού Συλλόγου Πληροφορικής του ΔΙΠΑΕ Καβάλας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Απριλίου πήρε την απόφαση να στηρίξει τους φοιτητές του Τμήματος Φυσική στον αγώνα τους.

Ολόκληρη η απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικής του ΔΙΠΑΕ έχει ως εξής: «Οι φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ δεν θα γίνουμε πειραματόζωα. Δεν μας έφταναν οι ελλείψεις που είχαμε σε καθηγητές και προσωπικό μαζί με τις απαρχαιωμένες υποδομές, τώρα μας λένε ότι θα μας κλείσουν! Αν νομίζουν ότι τα σχέδιά τους θα προχωρήσουν έτσι όπως τα υπολογίζουν είναι γελασμένοι. Οι φοιτητές θα τα ακυρώσουμε στην πράξη! Η εξέλιξη αυτή βάζει ταφόπλακα στα δικαιώματα και στο πτυχίο μας! Μας αφήνουν ξεκρέμαστους να πάρουμε πτυχίο σε ένα τμήμα που θα κλείσει. Είναι ένας ακόμα κρίκος που όχι απλά υποβαθμίζει περαιτέρω τις σπουδές μας αλλά φτάνει στο σημείο να θέλει να τις καταργήσει. Αν ψάχνουν να βρουν το πρόβλημα οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων, τότε ας κοιτάξουν στην πετσοκομμένη χρηματοδότηση που κάθε χρόνο μειώνεται κι άλλο, ας έρθουν έστω και μια βόλτα από τα κτίριά μας να δουν το πώς οι φοιτητές δεν χωράμε στις αίθουσες, να δουν τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό στα εργαστήριά μας, να βάλουν εκείνοι το χέρι κάθε μέρα στην τσέπη για να πληρώνουν λεωφορεία. Τώρα πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλα τα έτη του Φυσικού! Να δυναμώσουμε τον Σύλλογό μας, τις δράσεις του, να εμποδίσουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά με κάθε τρόπο την απόφαση του υπουργείου και της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ. Οι φοιτητές με τους αγώνες τους έχουν ακυρώσει αντίστοιχα σχέδια και στο παρελθόν».

Η απόφαση του Συλλόγου Φυσικού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «κοινό βηματισμό με τους φοιτητικούς συλλόγους του ΔΙΠΑΕ της Θεσσαλονίκης οι οποίοι δέχονται αντίστοιχη επίθεση, αφού προτείνεται να καταργηθεί το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα τη Σίνδο, να μεταφερθεί στις Σέρρες το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και να συγχωνευτούν διάφορα άλλα τμήματα. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσαν σε κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, για να φωνάξουν μαζί «Κάτω τα χέρια από τις σχολές μας, εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές μας».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.