Η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Χριστίνα Σαρδέλη, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, για την κεταμίνη, την ουσία που εντοπίστηκε στην 9χρονη Τζωρτζίνα και ξετύλιξε το “κουβάρι” του θρίλερ με τον θάνατο των τριών παιδιών από την Πάτρα.
Για την ουσία κεταμίνη, η οποία εντοπίστηκε στην σορό του κοριτσιού, η κ. Σαρδέλη σημείωσε πως «η κεταμίνη είναι ένα αναισθητικό φάρμακο βραχείας δράσης και συγχρόνως αναλγητικό φάρμακο. Δομικά ανήκει στην κατηγορία των φαρμάκων που μοιάζουν με παραισθησιογόνα, και χρησιμοποιείται δυστυχώς και ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό και είναι επίσης – δεν θα ήθελα να συνδεθεί με την παρούσα υπόθεση – μία από τις ουσίες που χρησιμοποιείται ως φάρμακο βιασμού».
«Στη χώρα μας η κεταμίνη έχει κτηνιατρικές χρήσεις, συνήθως για την νάρκωση μεγάλων ζώων, όπως τα άλογα, αλλά χρησιμοποιείται και σε ελάχιστες περιπτώσεις για μικρής διάρκειας επεμβάσεις σε παιδάκια γιατί τους προκαλεί αμνησία – ηρεμεί τα παιδάκια τα χαλαρώνει ή οποιονδήποτε το χρησιμοποιεί» πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα αν η ποσότητα που βρέθηκε στην Τζωρτζίνα είναι ικανή να οδηγήσει στον θάνατο απάντησε ότι «τα πάντα υπό προϋποθέσεις μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο. Τα φάρμακα που έπαιρνε το παιδί, σε συνδυασμό με την κεταμίνη, μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο», αναφέροντας ακόμη ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις κεταμίνης προκαλούν καρδιακή υπερδιέγερση και μετά καταστολή και για ένα παιδάκι, που παίρνει και πολλά άλλα φάρμακα, αυτό λειτουργεί επιβαρυντικά.
«Δεν μπορώ να σκεφθώ κάποιον λόγο ώστε να χορηγηθεί στο παιδί κάποιο φάρμακο που να περιέχει κεταμίνη, αλλά εάν αυτό συνέβη, σίγουρα θα είναι γραμμένο στον ιατρικό φάκελο του παιδιού» υπογράμμισε.
“Όταν γνωρίζεις τι ψάχνεις μπορείς να επαναλάβεις τις εξετάσεις. Απευθύνθηκαν σε εμάς για να δώσουμε τις ακριβείς ποσότητες, για να επιβεβαιώσουμε αυτό που βρέθηκε. Το άλλο που γίνεται στις περιπτώσεις που υπάρχει υποψία εγκληματικής ενέργειας ή χορήγησης αγνώστων ουσιών γίνονται και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Ερευνούμε και στα τυφλά αν θέλετε, που παίρνει περισσότερο χρόνο” περιέγραψε η καθηγήτρια του ΑΠΘ.