«Μνημόνιο» Κομισιόν: Βάζουν «καπέλο» ξένη ιδιωτική εταιρεία στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Απίστευτο και όμως αληθινό! Η Κομισιόν, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, επέβαλε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία συμβούλων (σύμφωνα με πληροφορίες, την Price Waterhouse) στο -νευραλγικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα και με αρκετά απόρρητα στοιχεία- ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Στην Κομισιόν επέρριψε την ευθύνη για την ανάθεση του «σχεδίου μεταρρύθμισης» του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σε ξένη, μεγάλη εταιρεία συμβούλων, ο εκπρόσωπός του, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης, σε ερώτηση που του υπεβλήθη εάν έχει ανατεθεί σε ξένη, μεγάλη εταιρεία συμβούλων, και ειδικότερα στην Price Waterhouse, το «σχέδιο μεταρρύθμισης» ή μέρος αυτού, του υπουργείου Εξωτερικών, ο ίδιος, αν και δεν το αρνήθηκε, παρέπεμψε στην… Κομισιόν!

Ωστόσο, δείχνοντας ενοχλημένος, μετέθεσε την ευθύνη για τη λήψη αυτής της απόφασης στην Κομισιόν, η οποία, όπως είπε, όταν πρόκειται για προγράμματα του ευρωπαϊκού Ταμείου, θέλει να αναθέτει σε τέτοιες εταιρείες συμβούλων σχετικά έργα.

Αναλυτικότερα, απάντησε: «Κοιτάξτε να δείτε για να είμαστε ξεκάθαροι. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης Τεχνική Βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί μόνη της να επιλέξει ποιός θα αναλάβει αυτή τη βοήθεια. Από εκεί και πέρα, οποιοδήποτε ερώτημα έχετε για το ποιός θα κάνει, τι θα κάνει, αυτά μπορείτε να τα απευθύνετε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είμαι αρμόδιος εγώ να απαντήσω».

Εύλογα, όμως, γεννάται το ερώτημα: Κάνει ό,τι θέλει η Κομισιόν στο ελληνικό Δημόσιο και μάλιστα σε ένα -νευραλγικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα και με πάμπολλα «απόρρητα»- υπουργείο, όπως το Εξωτερικών; Πολύ περισσότερο. Πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να το δέχεται, μετατρέποντας έτσι σε «μπανανία» κρίσιμους τομείς του ελληνικού κράτους; Με αυτό το σκεπτικό, την επόμενη φορά να τοποθετηθεί κάποια εταιρεία ξένων συμβούλων για να καταρτίσει το «σχέδιο εκσυγχρονισμού» του υπουργείου Άμυνας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ελληνική κυβέρνηση, δεχόμενη την «επιτροπεία» και τα «μνημόνια» της Κομισιόν σε τομείς -πρώτης γραμμής- του κράτους, βάζει τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς. Όπως και να’ χει, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και το μέγαρο Μαξίμου καλούνται να δώσουν πειστικές εξηγήσεις άμεσα. Είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να δέχεται σε τέτοιου είδους θέματα τις «ντιρεκτίβες» της Κομισιόν; Μπορούσε να αρνηθεί, αλλά δεν το έκανε;

Επιπλέον, για ποιον λόγο έπρεπε να δοθεί η κατάρτιση του «σχεδίου μεταρρύθμισης» σε ξένη ιδιωτική εταιρεία συμβούλων; Δε μπορούσε το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών να το κάνει; Να σημειωθεί ότι μόλις προ έτους, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο που ίδιος είχε διαφημίσει ως τη μεγάλη μεταρρύθμιση στο υπουργείο του. Επρόκειτο για το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε, περί «Οργάνωσης και λειτουργίας υπουργείου Εξωτερικών, Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και ρύθμισης θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας».

Από που κι ως που, λοιπόν, τώρα η ανάγκη για νέο «εκσυγχρονισμό» και «μεταρρύθμιση» του υπουργείου Εξωτερικών;

Να σημειωθεί πως, όταν είχε καταθέσει στη Βουλή το νέο «Οργανόγραμμα» του υπουργείου, στις 26-2-2021, ο Ν.Δένδιας, διαφημίζοντάς το, είπε ότι «αυτό το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση Μητσοτάκη το θεωρεί σημαντική μεταρρύθμιση και απαραίτητο εκσυγχρονισμό του υπουργείου».

Προηγουμένως, στην ανακοίνωσή του, στις 17-2-2021, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου οργανωτικού σχήματος, το οποίο θα διευκολύνει την αποτελεσματική άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και την προώθηση των εθνικών συμφερόντων, καθώς οι απαιτήσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και η νέα, διευρυμένη πλέον, αποστολή του υπουργείου, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για τη μεταρρύθμιση των δομών και της λειτουργίας του υπουργείου».

Να σημειωθεί ότι το «Οργανόγραμμα» (ένας ογκώδης τόμος) που ψηφίστηκε στη Βουλή, στην αρχή του 2021, ήταν αποτέλεσμα εργασίας των ιδίων των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών επί μακρόν, και παραδόθηκε έτοιμο από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τις εκλογές του 2019. Στη συνέχεια, ακολούθησαν σχεδόν … δύο έτη «αλλαγών» (!).

Να σημειωθεί, πάντως, ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, η «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε αποκαλύψει επιστολή του πρέσβη επί τιμή, Ν.Βαμβουνάκη, ο οποίος ανέφερε ότι 10.000.000 δολάρια που δόθηκαν από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα ως βοήθεια για την καταπολέμηση του κορονοϊού δεν κατατέθηκαν σε λογαριασμό του Δημοσίου αλλά στην εταιρεία Price Waterhouse and Coopers! Για το θέμα είχαν ζητηθεί εξηγήσεις στη Βουλή.

Δωρεές με απευθείας… κατάθεση

Σε παλαιότερη ενημέρωση των ΜΜΕ, τον Φεβρουάριο του 2022, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Α.Παπαϊωάννου, ο οποίος μάλιστα τοποθετήθηκε από τον Ν.Δένδια ως «συντονιστής για τη μεταρρύθμιση», είχε χαρακτηρίσει τη… «νέα μεταρρύθμιση» που προωθείται τώρα ως «μια τεράστια προσπάθεια», «σισύφειο έργο», ένα «δύσκολο έργο το οποίο θα συνεχιστεί στο διηνεκές, δεν είναι κάτι το οποίο έχει αρχή και τέλος».

Ο ίδιος τότε δεν είχε κάνει κάποια αναφορά σε ξένη ιδιωτική εταιρεία συμβούλων, λέγοντας πως ως συντονιστής θα «έχω ένα ρόλο συντονιστικό μεταξύ των διαφόρων ομάδων εδώ στο υπουργείο Εξωτερικών που έχουν αναλάβει τη μεταρρύθμιση».

Μεταξύ των άλλων, είχε αναφέρει για τη «νέα μεταρρύθμιση»:

-«Αυτή τη στιγμή συντάσσεται το Επιχειρησιακό Σχέδιο, 4ετές είναι, το οποίο ουσιαστικά θα λέει με αρκετές λεπτομέρειες σε κάθε δομή του υπουργείου Εξωτερικών, είτε είναι Διεύθυνση στο υπουργείο, είτε είναι πρεσβεία, είτε προξενείο ποιες δράσεις θα πρέπει να αναλάβει. Και βάσει αυτού θα γίνεται και μία αξιολόγηση μετά κατά πόσον επιτεύχθηκαν οι στόχοι ή όχι και αν όχι γιατί.

-Αναβάθμιση του παλαιού Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού, το οποίο λέγεται πλέον Κέντρο Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής, το think tank του υπουργείου Εξωτερικών.

-Αναδιάρθρωση των Αρχών Εξωτερικού από πολλές απόψεις, οικονομική, πού θα βρισκόμαστε, πού έχουμε πρεσβείες, πού έχουμε Γραφεία Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων, πού έχουμε Γραφεία Δημόσιας Διπλωματίας, πόσα άτομα χρειάζονται. Και αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον στρατηγικό σχεδιασμό. Άλλες Πρεσβείες χρειάζονται ενίσχυση, άλλες ίσως όχι.

-Ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού και εκπαίδευση.

-Να επενδύσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη της δημόσιας διπλωματίας».

Ελπίζουμε πολλά από τα παραπάνω να μη βρίσκονται στο αντικείμενο που έχει αναλάβει η Price Waterhouse, αλλά στις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών. Διότι αν είναι να δώσει η Ελλάδα όλα τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών της, εδώ σε όλο τον κόσμο, σε μια ξένη ιδιωτική εταιρεία, κι αν δε μπορεί να φτιάξει το σχέδιο από μόνο του το ΥΠΕΞ, καλύτερα να το κλείσουμε το «μαγαζί»!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.