Κυριάκος Μητσοτάκης για γεωτρήσεις: «Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν κοιτάσματα σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης»

Δυσφορία από τον πρωθυπουργό για χώρες που δεν εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας!

Άγνοια δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το αν υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης σε ερώτηση που του υποβλήθηκε αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Ο πρωθυπουργός απάντησε λακωνικά λέγοντας ότι «ανακοινώσεις θα γίνουν λογικά τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου», θυμίζοντας έτσι τα όσα είχε πει ο πρωην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ότι δεν υπάρχει πετρέλαιο στο Αιγαίο.

Όλα αυτά σε συνέντευξη Τύπου για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός και την ώρα που το φλέγον θέμα είναι αυτό των τιμών της ενέργειας, θεώρησε χρήσιμο να εκφράσει  την «δυσφορία» του όπως είπε για  χώρες που διατηρούν μια πολιτική  ουδετερότητας, στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Είχαμε μια δύσκολη συζήτηση για τα ζητήματα ενέργειας» είπε, ενώ ανέφερε ότι συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά.

«Εκφράσαμε τη δυσφορία μας για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοιπη Δύση για τις κυρώσεις και έτσι μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Μίλησα σήμερα με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Τον προσκάλεσα να απευθυνθεί στη Βουλή, πιστεύω ότι θα το οργανώσουμε τις επόμενες ημέρες. Προσφέρθηκα, σε συνεννόηση με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, να οργανώσουμε μία ανθρωπιστική αποστολή για τη Μαριούπολη» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Για τα ζητήματα της ενέργειας είχαμε μια δύσκολη συζήτηση. Καταφέραμε να υπάρχει ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για προτάσεις για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις ανακοινώσεις ότι η Ευρώπη θα μπορεί να συζητά με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως οι ΗΠΑ, για αγορά. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, που η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή».

«Νομίζω ότι, παρά τις δυσκολίες και τις εντάσεις που υπήρξαν και είναι αρκετά συνηθισμένες εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μολονότι τα ΜΜΕ συνηθίζουν να τις δραματοποιούν, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα, που νομίζω ότι είναι ικανοποιητικά.

Σκοπός είναι να μην χρηματοδοτούμε τον πόλεμο της Ρωσίας. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει παρεμβάσεις για να συγκρατήσουν τις τιμές. Οι τιμές που βλέπουμε σήμερα έχουν ως αποκλειστικό υπαίτιο τον πρόεδρο Πούτιν και την παράλογη, παράνομη εισβολή που επέλεξε να κάνει στην Ουκρανία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ένα θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση. έχω συγκαλέσει μία τέτοια σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προσεχή Δευτέρα. Δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια κρίση».

Οι ερωτήσεις των ΜΜΕ

– Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ενέργειας και με τους λογαριασμούς που πληρώνουν οι καταναλωτές;

«Τα βήματα που κάνουμε μπορεί να μην έχουν άμεσο αποτέλεσμα, αλλά έχουν αποτέλεσμα στις αγορές. Όμως, εμείς δεν περιμένουμε την Ευρώπη. Το πακέτο μέτρων χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους. Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στους καταναλωτές. Και αυτό θα το κάνουμε κάθε μήνα. Εξακολουθούμε να εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο προϋπολογισμός».

Πως κρίνει την συμφωνία Μπάιντεν με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το φυσικό αέριο:

«Η ελληνική αγορά είναι απολύτως καλυμμένη ως προς την ανάγκη φυσικού αερίου. Τις θετικές επιπτώσεις θα τις δούμε στο μέλλον, γιατί αυτή η κρίση δεν θα τελειώσει σε μία εβδομάδα ή σε ένα μήνα. Άμεσα αυτό που θα δουν οι Έλληνες πολίτες είναι τα 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τις επιδοτήσεις… Όλα αυτά θα τα δουν μέσα στον Απρίλιο. Όλα αυτά είναι μέτρα ανακούφισης».

Γιατί η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας;

«Υπάρχει αναφορά στα συμπεράσματα. Η Τουρκία είναι δικιά της επιλογή και είναι δικιά μας επιλογή να την στηλιτεύουμε».

– Για κοιτάσματα σε Κρήτη και Ιόνιο:

«Ανακοινώσεις θα γίνουν λογικά τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Δεν ξέρουμε ακόμα αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.