Σάλος από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την “Ελληνικός Χρυσός”

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία, η “Ελληνικός Χρυσός” που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία Κασσάνδρας από το 2003, πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό κράτος 15,3 εκατ. ευρώ. Καθώς, σύμφωνα με την απόφαση, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, περιήλθαν στην κυριότητά της με τιμή κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είχε επισημάνει ότι η πώληση των μεταλλείων από το ελληνικό κράτος στην συγκεκριμένη εταιρεία, πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή. Να σημειωθεί ότι η σύμβαση πώλησης προέβλεπε και απαλλαγή από φόρους συναλλαγών.
Επί της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα και η “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε” άσκησαν προσφυγές το 2011 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο τις απέρριψε το 2015 ζητώντας την ανάκτηση του ποσού της παράνομης επιδότησης πλέον τόκων, συνολικά 15,3 εκατ. ευρώ.
Τον Φεβρουάριο του 2016 η “Ελληνικός Χρυσός” άσκησε αναίρεση ζητώντας την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης και χθες ήρθε η απόφαση του Δικαστηρίου που που απορρίπτει σε δεύτερο βαθμό τους λόγους αναίρεσης που παρουσίασε η εταιρεία, εκτός από έναν που αφορά στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.